foto

Rory Culkin

  • nar. 21.7.1989 (31 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Rory Hugh Culkin se narodil 21. července 1989 v New York City. Jako nejmladší syn početné rodiny Culkinových (otec Christopher „Kit“ Culkin je znám především jako herec na Broadwayi) stál vždy ve stínu svých starších, v mnohém slavnějších bratrů - a to především Macaulaye, který se proslavil již v roce 1990 se snímkem SÁM DOMA (HOME ALONE).

Není proto divu, že mladý Rory začínal svoji hereckou dráhu velice nevděčným způsobem, jako mladší verze filmových charakterů svých sourozenců (Roriho podoba s Macaulayem je zkrátka nepřehlédnutelná). Zcela poprvé se na obrazovkách objevil v roce 1993 v thrilleru DOBRÝ SYNEK (THE GOOD SON, 1993) po boku začínajícího Elijah Wooda, kde mu byly teprve 4 roky. Hned vzápětí následovala role mladé verze Richieho ve snímku SÁM DOMA A BOHATÝ (RICHIE RICH, 1994).

Následovala delší herecká pauza, po níž ovšem nadešel rok 2000 a film NA MĚ SE MŮŽEŠ SPOLEHNOUT (YOU CAN COUNT ON ME), jímž slavil hned dva veliké úspěchy - zaprvé, konečně se mu podařilo vymanit se ze stínu svých bratrů a zadruhé, za film byl oceněn prestižní cenou Young Artist Award a nadšenými kritikami typu „První Culkin, který skutečně umí hrát!“. A právě tehdy, v jeho necelých dvanácti letech, se mu otevřely brány do Hollywoodu.

Rok 2002 znamenal pro Roriho hned dva další úspěšné zářezy na pažbě. Nejdříve se objevil ve filmu IGBY jako desetiletá verze stejnojmenné hlavní postavy (Igbyho-teenagera si zahrál jeho bratr Kieran), skutečná „životní role“ ale měla teprve přijít. Právě tou dobou totiž do kin vstupoval snímek ZNAMENÍ (SIGNS) od věhlasného indického režiséra M. Night Shyamalana, kde si po boku slavných jmen jako Mel Gibson a Joaquin Phoenix zahrál roli mladého Morgana Hesse, trpícího astmatem (kteréžto byla jen jedna z částí důmyslné dějové skládanky, již Shyamalan ve svém filmu poskládal).

Následovaly role ve víceméně průměrných snímcích jako TAK TO CHODÍ (IT RUNS IN THE FAMILY, 2003) a THE ZODIAC (2005). Ve věku 15ti let se Rory rozhoduje zavítat i na pole nezávislé filmové tvorby a objevuje se v dramatu THE CHUMSCRUBBER (2005) režiséra Arie Posina, o skupince amerických teenagerů plánujících zákeřnou pomstu na místního drogového dealera. Ještě v roce 2004 si pak za ztvárnění chlapce Sam Merrica ve filmu ZÁTOKA TICHA (MEAN CREEK) vysloužil další nominaci na ceny Young Artist Award (kromě zmíněného ocenění za film Na mě se můžeš spolehnout má do dnešního dne na kontě již tři nominace).

Z nejnovějších snímků pak uveďme romantický western CIZINEC (DOWN IN THE VALLEY, 2005) a nepříliš úspěšné drama THE NIGHT LISTENER (2006), v němž se objevil po boku Robina Williamse. Na kontě má rovněž několik seriálových rolí - vidět jsme ho mohli v epizodě „Manic“ ze ZÁKON A POŘÁDEK: ÚTVAR PRO ZVLÁŠTNÍ OBĚTI (LAW & ORDER: SPECIAL VICTIMS UNIT, 1999) a epizodě „Azoth the Avenger Is a Friend of Mine“ seriálu THE TWILIGHT ZONE.

V roce 2007 se Roryho Culkina dočkáme ve filmu LIMELIFE po boku Aleca Baldwina.

CamperCz

Herecká filmografie

Filmy

2020 Materna
2018 Vládci chaosu
2017 Bullet Head
Columbus
Píseň jezera Sway
2016 Jack Goes Home
Welcome to Willits
2015 V pasti
2014 Gabriel
2012 Elektrické děti
2011 Fracek
Vřískot 4
2010 Chasing 3000
Twelve
2008 Lymelife
2006 Noční volání
2005 Cizinec
Generace X
Zodiak
2004 Zátoka ticha
2003 Tak to chodí
2002 Igby
Znamení
2001 Mimo sezónu (TV film)
2000 Na mě se můžeš spolehnout
1994 Sám doma a bohatý
1993 Dobrý synek

TV seriály

2020 50 States of Fright (TV seriál)
13 Steps to Hell (Washington) - Part 2 (S02E05)
13 Steps to Hell (Washington) - Part 1 (S02E04)
The Expecting (TV seriál)
Options (E02)
Conception (E01)
2019 Město na kopci (TV seriál)
The Deaf Sage of Pompeii (S01E09)
High on the Looming Gallows Tree (S01E08)
It's Hard to Be a Saint in the City (S01E06)
další epizody (5)
2018 Castle Rock (TV seriál)
Romans (S01E10)
Past Perfect (S01E08)
Filter (S01E06)
další epizody (4)
Waco (TV seriál)
Stalling for Time (E05)
Of Milk and Men (E04)
Operation Showtime (E03)
další epizody (5)
Sneaky Pete (TV seriál)
Inside Out (S02E02)
The Sinister Hotel Room Mystery (S02E01)
2017 Sneaky Pete (TV seriál)
Coyote Is Always Hungry (S01E06)
2003 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Mánie (S05E02)
2002 Zóna soumraku (TV seriál)
Rodina (E10)
21. okrsek (TV seriál)
Neighbor (S02E10)
2001 21. okrsek (TV seriál)
Elizabeth (S01E02)

Dokumentární

2004 The 100 Scariest Movie Moments (TV seriál)
2001 You Can Count on Me: A Look Inside