Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkušený šerif Doug z městečka Wheaton City si myslel, že už ho nic nemůže překvapit. Potom však ve sklepě osamělé farmy objevil ukrytého mladíka - geniálního albína s mimořádnými psychickými schopnosti a s duší nevinného dítěte. Jeremy Reed, který si pro svou bělostnou pleť říká Pudr, skončil v domově pro mládež. Jeho ředitelka Jessica Caldwellová chce přecitlivělému, zvláštnímu mladíkovi pomoci, stejně jako šerif, jeho nový učitel i spolužačka Lindsay. Většinu obyvatel městečka výstřední "zrůda" odpuzuje. Jako by tušili, že v Jeremym se tají podivuhodné a smrtící síly. Mladík však nikomu nechce ublížit: přeje si jenom klid a možnost žít na rodné farmě. Nic z toho však už není možné: ani chápaví přátelé nemohou odvrátit od pokorného Jeremyho katastrofy, jež ho provázejí od samého narození... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (102)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Tento film rozvíjí už celkem dobře známé a mnohokrát zpracované téma, ale rozvíjí ho nečekaným a originálním způsobem: Pohádkově. Vypráví příběh vyjímečné individuality, ke které je okolí pro jeho mimořádné schopnosti a neobvyklý zjev silně netolerantní a nepřátelské. Jeremy, kterého hraje k nepoznání změněný Sean Patrick Flanery, představuje osobnost s neobvyklými až nadpřirozenými schopnostmi a vzhledem dráždí latentní i otevřené rasisty. Vždyť je bělejší než bílá, inteligentnější než tři Einsteinové dohromady... Skoro nemluví - to je v době, charakteristické epidemií inflace slov skoro neodpustitelné. Žvatlat a neustále o něčem kecat se prostě musí. Opak je nenormální... To nutně musí dráždit obyčejné lidi nenavyklé jinakosti a libující si v primitivních iracionálních rituálech (ten se lžičkou je symptomatický). Jeremy tak představuje jakéhosi pomyslně dokonalého člověka, který se však trápí ve špatném a naprosto nedokonalém světě. Film je od začátku do konce pohádkový a lze mu odpustit, že občas balancuje na hraně klišé, že vlastní příběh je velmi jednoduchý. Je to rodinný film, který překypuje dojemností a v některých případech až vyhraněnou afektovaností jednání některých postav. Film s nadčasovým tématem a potenciálem silně chytit za srdce. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Asi to nejmysterióznější, co jsem za hodně dlouhou dobu viděl. Kvůli tomu taky nakonec ty slabé 4* dám, protože záhad je zde skutečně mnoho a díky tomu mě celý ten film většinu času celkem fascinoval. Ze začátku jsem se obával, že půjde o klasickou americkou citovou vydíračku - a ono taky jo. Nejedna scéna tu emočně vydírá diváka místo toho, aby z ní šly reálné emoce a to mi zážitek z celého filmu celkem kazí, jenže i když ten film je vydíračka, i tak má ve většině případů celkem uvěřitelně se chovající postavy (třeba u Jessicy nebo šerifa (jméno si nevybavím, asi Doug?)), zajímavě se vyvíjí, nepůsobí ani moc jednostranně a překvapivě má i silné scény, na kterých sice je trocha patosu, ale jinak dokáží být silné i samy o sobě. U postav by se teda dalo vytknout chování šikanátorů, které je strašně přehnané a v závěrečné čtvrtině to trochu ztratí dech, ale to pak zachrání povedený (ale opět trochu pateticky udělaný) závěr. Toho patosu, citového vydírání atd. tam bohužel není málo a dost mi to vadí, ale jinak je to zajímavý a povedený film, který dokonce má i přesah do sci-fi a dokáže být hutně mysteriózní (třeba scéna s bleskem ve škole mi nahnala celkem dobrou husinu, jako už žádný film dlouho ne), což se mi líbí vždycky. Má to i chvíle, kdy to působí chytře, ale celková myšlenka mi přijde tak trochu naivní (+ "newageovské" Všichni jsme jedno tu taky zaznělo). Docela se mi to líbilo, ale i tak z toho mám trochu rozporuplné pocity. A jak už jsem psal na začátku komentáře, kvůli vší té mysterióznosti nakonec jednu slabou hvězdičku přidám. Slabé 4* ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Uslintana Mi NU-CHAi píše o uslintanom príbehu, Pomo o hypersentimentálnej rozprávke, ale nad gýčom ako bičom Gran Torino všetci slintate slzy nad primitívom, ktorý sa nechá dobrovoľne zavraždiť sprostými vrahmi.Fascinuje Vás zlo ako také, lebo sa Vás priamo nedotýka ale, čo keby sa Vás priamo dotklo? V príbehu chlapec so svojími schopnosťami mohol všetkých poslať do horúcich pekiel, ale on urobil to najkrajšie, čo mohol, stal sa energiou v priestore a čase, kde Vaše zlo nemá miesto. ()

PeterNet 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, nemám slov. Ale vlastně mám - tohle je jeden z nejlepších filmů, které jsem v životě viděl. Čistá nádhera. Příběh o dokonalé čistotě bytí. Tak čistý, tak nezkažený, milující a mírumilovný člověk se dostal na velmi špatné místo - na Zemi. Velmi dojemné a fascinující. Hudba je nádherná. Patrick Flanery, ač toho moc nenamluvil, tak byl neskutečný. Ten konec, ach ten konec:) Nevím co dodat. Geniální. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v americkém Texasu. (Terva)
  • Poté, co byl Viktor Salva odsouzen za obtěžování mladého herce v roce 1988, chtěl Walt Disney režiséra z práce na filmu odvolat. Později jej už studio nikdy neoslovilo. (Terva)

Reklama

Reklama