Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkušený šerif Doug z městečka Wheaton City si myslel, že už ho nic nemůže překvapit. Potom však ve sklepě osamělé farmy objevil ukrytého mladíka - geniálního albína s mimořádnými psychickými schopnosti a s duší nevinného dítěte. Jeremy Reed, který si pro svou bělostnou pleť říká Pudr, skončil v domově pro mládež. Jeho ředitelka Jessica Caldwellová chce přecitlivělému, zvláštnímu mladíkovi pomoci, stejně jako šerif, jeho nový učitel i spolužačka Lindsay. Většinu obyvatel městečka výstřední "zrůda" odpuzuje. Jako by tušili, že v Jeremym se tají podivuhodné a smrtící síly. Mladík však nikomu nechce ublížit: přeje si jenom klid a možnost žít na rodné farmě. Nic z toho však už není možné: ani chápaví přátelé nemohou odvrátit od pokorného Jeremyho katastrofy, jež ho provázejí od samého narození... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (102)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Sice slabé, ale čtyři. Každopádně doporučuji shlédnout, protože takových filmů se netočí mnoho. Je tam opravdu tuna sentimentality, pár zcela šablonových postav a ten děj jsme už taky viděli stokrát, ale nad běžné dojáky to vyčnívá jednak snahou o hlubší poselství a dvěma - pro mne - ultrasilnými scénami, u první jsem měl knedlík v krku, u druhé jsem brečel jako malej kluk (Powder se dvakrát dotkne smrti, víc neprozradím). Prostě si odmyslete ty chybičky a nechte ten film plout, rozhodně Vás nezklame. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Jeremy Reed (Sean Patrick Flanery) by mohl být obyčejný kluk, nebýt dvou maličkostí, které jej od obyčejnosti odlišují. Jde o jeho nadpřirozené schopnosti (telekineze, apod) a absencí pigmentu a tedy úplně bělostnou kůži. Jeho rodiče jej raději drží zavřeného doma, protože vědí, že by na veřejnosti budil nežádoucí rozruch. Ale po jejich smrti jej šerif Barnum (Lance Henriksen) převáží do dětského domova. Ač se mu všichni snaží pomoci, ostatní osazenstvo domova se Jeremyho bojí a nebo se jej snaží šikanovat. A to, s Jeremyho vlastnostmi není ke katastrofě nikterak daleko ... Citlivě natočené drama o nesnášenlivost čehokoliv odlišného, ale na druhé straně i nezištné touze pomoci. Sean Patrick Flanery je bílým pudrem změněn k nepoznání, až z něj jde opravdu strach - na druhé straně je v něm skvěle vidět ono strádání a touha žít obyčejný život. Kromě Lance Henriksena v roli šerifa mě potěšil i Jeff Goldblum jako učitel fyziky, který v Jeremym vidí možnost více pochopit. Hezké... ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Bělásek v sebe ukrýva myšlienku, nad ktorou by sa mal skutočne každý z nás zamyslieť. Škoda, že po odoznení tituliek väčšina ľudí na dané posolstvo veľmi rýchlo zabudne. Žijeme totiž v dobe, keď technológia prekonáva humanitu, ale raz, aspoň dúfam, ľudstvo prekoná každú technológiu. __ Charakter hlavnej postavy je natoľko silný, ľudský, nevinný a svojím spôsobom "nadpozemský", že dokáže udržať film po celú stopáž vo vodách nadpriemeru. Ak by však Salva o niečo viac zapracoval na scenáry, odobral zopár maximálne zbytočných scén, ktoré boli akoby len vsunuté do počtu, mohol som pridať ešte jednu hviezdu navyše. Mimochodom, sentimentalita snímku mi ani na sekundu neprekážala. A pokiaľ sa už podobná scéna (kde by bolo onej sentimantelity až príliš) hypoteticky mohla naskytnúť, tak ju (opäť) skvelý Goldsmith so svojím soundtrackom zamietol pod koberec, dodal konkrétnej scéne plnú dávku uveriteľnej(!) citlivosti, empatie a letmou rukou občasne zabrnkal na strunu romantiky. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Victor Salva je zaujímavá postavička vo filmovom priemysle. K svojim filmom si píše aj scenáre, zaujímavosťou je, že ide vždy o filme určené pre určitú škálu diváckej spoločnosti. Buď sa venuje čisto horrorovým záležitostiam, jeho 'Jeepers Creepers' projekty sú pomerne známe, alebo odbočí do vedľajšej uličky, kde nachádza uplatnenie ako tvorca zaujímavých drám, ktoré spojí vždy s malou, neškodnou a potenciálnou nádielkou fantasy. Podstatné však je, že táto ulička nie je slepá a tieto filmy si našli ku mne a k mojej spokojnosti cestu. Námet filmu je jedinečný a univerzálny. Som rád, že Salva sa s ním držal pri zemi a ponúkol nám decentný príbeh, z ktorého sa však dalo vyťažiť zásadne viac. Herci hrajú pomerne slušne a z výkonu Seana Patricka Flaneryho som bol milo prekvapený. Zaujímavosť a atmosféru filmu, z ktorej som bol značne unesený, mi pripomenula film 'Phenomenon'. 75%. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v americkém Texasu. (Terva)
  • Poté, co byl Viktor Salva odsouzen za obtěžování mladého herce v roce 1988, chtěl Walt Disney režiséra z práce na filmu odvolat. Později jej už studio nikdy neoslovilo. (Terva)

Reklama

Reklama