Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkušený šerif Doug z městečka Wheaton City si myslel, že už ho nic nemůže překvapit. Potom však ve sklepě osamělé farmy objevil ukrytého mladíka - geniálního albína s mimořádnými psychickými schopnosti a s duší nevinného dítěte. Jeremy Reed, který si pro svou bělostnou pleť říká Pudr, skončil v domově pro mládež. Jeho ředitelka Jessica Caldwellová chce přecitlivělému, zvláštnímu mladíkovi pomoci, stejně jako šerif, jeho nový učitel i spolužačka Lindsay. Většinu obyvatel městečka výstřední "zrůda" odpuzuje. Jako by tušili, že v Jeremym se tají podivuhodné a smrtící síly. Mladík však nikomu nechce ublížit: přeje si jenom klid a možnost žít na rodné farmě. Nic z toho však už není možné: ani chápaví přátelé nemohou odvrátit od pokorného Jeremyho katastrofy, jež ho provázejí od samého narození... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (102)

golfoxovox1 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivý a působivý film o nepochopeném géniovi s čistou duší, člověkem, který si váží života jako takového Film s dobře vystavěným scénářem a několika velmi povedenými scénami... Nejvíce mě zasáhla scéna se srnou, dotek smrti. Víc psát nebudu, doporučuji všem, kterým nevadí, že film hodně tlačí na emoce... (A úspěšně v mém případě.) A hudba? Jeden z poměrně neznámých klenotů Jerryho Goldsmithe. :-) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vyprávění příběhu o běláskovi, který byl většinu svého života odsouzen žít v domě (lépe řečeno ve sklepě) domů svých prarodičů, protože se ho vlastní otec zřekl, je určitě působivé a vysoký stupeň sentimentu k němu prostě patří. Ani to nezakryje úžasnou povahu a zajímavost hlavní postavy, která si získá srdce každého diváka, i toho, který bude nadávat na neustálá klišé a účelné drancování jeho vlastních emocí. Tenhle film je prostě působivě lidský, určitě záměrně, ale to má být problém? Způsob jakým se lidé k "zázrakům/chybám přírody" chovají, je ten základní problém. Zvednutý prst směrem k lidské povrchnosti a odsuzování tu už byl mnohokrát, ale ne často tak působivě zvládnutý. Samotné sci-fi prvky jsou velmi jemné, ale působivé a přicházejí správně dávkované pro diváka, který film kvůli nim nesleduje. Mě to chytlo, přesně jak mělo, takže plné hodnocení (holt, jsem slabý jedinec:)). ()

Reklama

Stanley 

všechny recenze uživatele

Sice nikterak originální příběh (pomineme-li tu Běláskovu určitou nadpozemskost), ovšem zpracovaný s neobyčejnou ladností a decentním citem. Dočkáme se několika natolik silných emocionálních scén, že se slzám místy nelze ubránit. To vše ověnčeno krásnou, jemnou a nesmírně působivou hudbou Jerryho Goldsmithe. ()

kosta73 

všechny recenze uživatele

Salva se do snímku evidentně snažil nacpat co nejvíce svých nápadů ( mnohdy velmi dobrých ), ale už ho bohužel moc neřešil, jako celek. Díky tomu jsem měl místy pocit, jako bych koukal místo filmu na trailer. Z výše uvedeného pramení občasné nelogičnosti, které by snad dokázal vyrovnat slibný herecký ansábl, pokud se režisérovi podařilo naplno využít jeho bezpochyby nadstandartního potenciálu, což se dle mého názoru nestalo ( nikdy bych si nepomyslel, že to řeknu, ale docela mě zklamal Henriksen ) Nicméně hodnotím vysoko, neboť i přes výše uvedené nedostatky ( a dost možná i díky nim ) má film zvláštní naivní kouzlo, místy nespornou originalitu ( výborný závěr ) a pár vskutku dojemných scén. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Asi to nejmysterióznější, co jsem za hodně dlouhou dobu viděl. Kvůli tomu taky nakonec ty slabé 4* dám, protože záhad je zde skutečně mnoho a díky tomu mě celý ten film většinu času celkem fascinoval. Ze začátku jsem se obával, že půjde o klasickou americkou citovou vydíračku - a ono taky jo. Nejedna scéna tu emočně vydírá diváka místo toho, aby z ní šly reálné emoce a to mi zážitek z celého filmu celkem kazí, jenže i když ten film je vydíračka, i tak má ve většině případů celkem uvěřitelně se chovající postavy (třeba u Jessicy nebo šerifa (jméno si nevybavím, asi Doug?)), zajímavě se vyvíjí, nepůsobí ani moc jednostranně a překvapivě má i silné scény, na kterých sice je trocha patosu, ale jinak dokáží být silné i samy o sobě. U postav by se teda dalo vytknout chování šikanátorů, které je strašně přehnané a v závěrečné čtvrtině to trochu ztratí dech, ale to pak zachrání povedený (ale opět trochu pateticky udělaný) závěr. Toho patosu, citového vydírání atd. tam bohužel není málo a dost mi to vadí, ale jinak je to zajímavý a povedený film, který dokonce má i přesah do sci-fi a dokáže být hutně mysteriózní (třeba scéna s bleskem ve škole mi nahnala celkem dobrou husinu, jako už žádný film dlouho ne), což se mi líbí vždycky. Má to i chvíle, kdy to působí chytře, ale celková myšlenka mi přijde tak trochu naivní (+ "newageovské" Všichni jsme jedno tu taky zaznělo). Docela se mi to líbilo, ale i tak z toho mám trochu rozporuplné pocity. A jak už jsem psal na začátku komentáře, kvůli vší té mysterióznosti nakonec jednu slabou hvězdičku přidám. Slabé 4* ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v americkém Texasu. (Terva)
  • Poté, co byl Viktor Salva odsouzen za obtěžování mladého herce v roce 1988, chtěl Walt Disney režiséra z práce na filmu odvolat. Později jej už studio nikdy neoslovilo. (Terva)

Reklama

Reklama