Reklama

Reklama

Silo

(seriál)
  • USA Silo
Trailer 3

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Ve zničené a toxické budoucnosti přebývá v obrovském podzemním silu společenství, které zabírá stovky podzemních podlaží. Muži a ženy tam žijí ve společnosti plné nařízení, o nichž věří, že je mají za úkol chránit. (Apple TV+)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (104)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Brilantně gradovaný seriál, který Vás ve svých nejlepších momentech zcela strhne. Tak zhruba nějak takto lze v jedné krátké větě popsat seriál Silo, u něhož se s každým dalším dílem doslova kupí nové otázky, z nichž na některé dostanete pouze dráždivé odpovědí vnadící na další řadu. Musím ale smeknout před rozhodnutím tvůrců, že se rozhodli jít cestou pomalejšího vývoje postav i děje samotného, což má za následek ještě citelnější vyniknutí všudypřítomné stísněné atmosféry a přesvědčivě civilních hereckých výkonů. Tohle je zkrátka jeden z těch seriálových počinů, u něhož nechcete přijít ani o jedinou sekundu stopáže a zároveň chcete VÍC. Pokud tedy hledáte neotřelou sci-fi podívanou s perfektně soustruženým scénářem, vězte, že už jste ji právě našli. Výborná práce! PS: Knižní předloha a její další dvě pokračování z pera Hugha Howeyho už jsou na cestě do mé knihovničky, přičemž se už teď nemohu dočkat, až se do nich konečně začtu! (Apple TV+) „The not knowing, it’s gonna haunt you forever.“ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Silo sa mi trafilo do vkusu. Je trochu vidieť, že seriál mal obmedzený rozpočet (mnoho komorných scén v miestnostiach), ale aj tak sa podarilo natočiť veľmi slušné sci-fi, navyše s veľmi dobrým hereckým obsadením. Rebeca hraje ako o život a pomaly stúpa medzi top herečky hollywoodu. Tim Robbins nedostáva zo začiatku takmer žiadny priestor, jeho čas prichádza až v druhej polovici. Prvá séria je taká zoznamovacia a hlavne pátracia. Pátranie po pravde a pôvode Sila i doby pred ním, pátranie po vrahoch a minulosti celkovo. Záverečný diel odkrýva to na čo divák čakal, ale dostávame facku-ouúú, to nie je tak ako sme si mysleli a druhá séria môže byť naozaj zaujímavá. Podľa úspechu, ktorý seriál zaznamenal, môžeme očakávať navýšenie rozpočtu a dúfajme, že nám to prinesie lepšiu kvalitu i vizuál. 80%. ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Já na postapo zas tak moc nejsem, protože většinou je to buď o zombies, nebo o neskutečně otravných pubertálních dívkách, z young adult knížek. Tohle je taky z knížek, ale vypadá to víc na zajímavou scifi detektivku a taky tam hraje Rebecca Fergusson, tak jsem do toho šla. A nelituji ani chvilku. Rebecca mi tady jen potvrzuje, proč jsem si ji dala do herecké topky, její Julia je silná hrdinka, co toho zas tak moc nenamluví, ale o to víc jedná. Skvěle ji doplňuje Tim Robbins a Common, kterého znám víc jako rappera ze spolupráce s The Roots, než jako herce. Premisa příběhu je jednoduchá. Lidé žijí v mnohaposchoďovém silu, které udržuje v chodu velký generátor. Spojení s vnějším světem zajišťují neprodyšná skla, za kterými je jen vyprahlá post-nukleární pustina. Uvnitř sila se lidé řídí zákony, o jejichž dodržování se stará instituce s názvem soudní oddělení. Pokud někdo poruší  nějaký zákon a dostane nejvyšší trest, dostane ochranný oblek a vypustí ho ven. Nebo o to může požádat sám. Když o to pak požádá člověk, u kterého by to nikdo nečekal a oddělení šerifa začne prošetřovat podezřelá úmrtí, je jasné, že tu něco smrdí. Seriál se odehrává v podstatě jen na různých poschodích a kabinkách v silu, takže asi rozpočet nebyl tak velký a pokud se někomu nelíbila třeba Duna nebo Problém tří těles, z důvodu, že jim to přišlo nudné, tak se bude v některých fázích asi nudit i tady. Pro ostatní, kterým víc záleží na atmosféře a budování příběhu, to bude v pohodě. To ale neznamená, že by seriál neměl své napínavé chvíle. To tedy má a Bože, jaké. Např. vykouzlit z pouhé opravy generátoru tak nervydrásající adrenalinovou záležitost, to je svého druhu umění. Navíc jak seriál pokračuje, člověk se seznamuje s celým panoptikem lidí v silu, odkrývají se další otázky a sílí nebezpečí, byla jsem do seriálu vtahována čím dál víc. Vzhledem k tomu, že první série skončila dalšími otázkami, tak mám nutkání vrhnou se na dvojku knihy, ale zase si nechci pokazit pokračování seriálu, ach jo, je to dilema. ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

V rámci vzájomnej rivality streamovacích spoločností Apple TV+ vyprodukovala desať-dielny seriál Silo a dosť to vyšlo. Paranoidný príbeh z pochmúrnej, dystopickej budúcnosti o napínavom dianí v sile, v obrovskom, značne vybavenom kryte/bunkri, ktorý je vlastne kolosálnou podzemnou stavbou, kde žijú takto tisíce ľudí, aby boli v bezpečí pred vonkajšou, smrteľnou toxicitou. (Text môže obsahovať spoilery.) Až kým nedôjde k zvláštnemu úmrtiu istého "ajťáka", ktorý skúmal jeden artefakt... Seriál je v mnohých okamihoch vlastne takou sci-fi detektívkou, so snahou vyšetriť smrť chlapíka z IT, ale je tu aj snaha zistiť pravdu o samotnej stavbe a o tom, čo je vonku. ("Nevieme, prečo sme tu. Nevieme, kto Silo postavil. Nevieme, prečo je všetko mimo Sila také, aké je.") (Inak možno k žánrom by som pridal - mysteriózny.) Rebecca Ferguson vo svojej úlohe mechaničky/šerifky bez problémov uveriteľná, Tim Robbins potešil. (Uvidí sa, čo prinesie potvrdená druhá séria, ktorá by sa podľa predbežných informácií mala objaviť údajne dáko v polovici r. 2024.) Tak či tak, ide o pecku. Za štyri nahryznuté jablká ;), ehm, štyri veľmi silné hviezdy. ()

ADIO45 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně poutavý a záhadný kousek, který nás vtahuje do fascinujícího světa postapokalyptického sci-fi. Silo nabízí skvělý mix napětí, dramatických momentů, výborného hereckého obsazení a také vyniká svým zpracováním světa, který je realistický, temný a tajemný. Příběh se postupně odhaluje a diváci jsou neustále nuceni přemýšlet, co se vlastně stalo, a co se bude dít dál. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (4)

  • Pokud by Julie (Rebecca Ferguson) stříkala vodu na rozžhavený poklop o několika set stupních, tak by se ve skutečnosti popálila o vodu padající na ni zpět. V nádraži by se poté voda uvařila. (Dvorik)
  • Přilby skafandrů, v nichž jsou ti, kteří jsou posláni ven „uklízet“, jsou téměř totožné s přilbami používanými na skafandrech ve filmu 2001: Vesmírná odysea (1968). (Dalfor)
  • Silo mělo původně vzniknout jako film. Společnost 20th Century Fox získala práva na román Hugha Howeyho. Na projektu měli pracovat Ridley Scott a Steven Zaillian. Film byl odložen z důvodu akvizice společností Disney. AMC Studios se mělo postarat o novou verzi, ale projekt později přešel pod Apple TV+ a Graham Yost se postaral o finální scénář. Mezi prvotním nápadem o zfilmování a výsledným seriálem uběhlo téměř deset let. (dan4815)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Režisér Deadpoola chystá fantasy o pomstě

Režisér Deadpoola chystá fantasy o pomstě

03.06.2023

Herečka Rebecca Ferguson (Mission: Impossible – Národ grázlů, Doktor Spánek) se rozhodně nebojí střídat žánry. Vedle akčních blockbusterů si tak střihla i hororového záporáka, nyní vede sci-fi seriál… (více)

Reklama

Reklama