foto

Graham Yost

Biografie

Kanadský filmový a televizní scenárista, mezi jehož nejslavnější práce patří scénáře k akčním hitům NEBEZPEČNÁ RYCHLOST, OPERACE ZLOMENÝ ŠÍP a POVODEŇ. Graham je synem populárního moderátora Elwy Yosta, který v kanadské televizi léta uváděl pořad Saturday Night at Movies. Ten také dohlédl na patřičnou filmovou výchovu svého dítěte – jednou došel Graham do školy s omluvenkou „Omluvte pozdní příchod mého syna, nutil jsem ho dívat se do noci na Občana Kanea.“

Graham začínal v televizi, kde psal pro komediální seriály. Námět na NEBEZPEČNOU RYCHLOST (1994) našel v nerealizovaném scénáři Akiry Kurosawy, o kterém mu řekl otec. Pojednával o pasažérech vlaku, který nemůže zastavit a v roce 1985 jej pod názvem Splašený vlak natočil Andrej Konchalovský. Grahamovi se film líbil, ale zdálo se mu, že by bylo lepší, kdyby místo stržených brzd byla ve vlaku bomba aktivující se jeho zpomalením. Aby přidal na dramatičnosti, přenesl děj z vlaku do městského autobusu díky volnému pohybu po městě ohrožujícího více civilistů, a stanovil rychlost, pod kterou nesmí zpomalit na 50 mil v hodině.

Frenetická NEBEZPEČNÁ RYCHLOST režijně debutujícího kameramana Jana de Bonta se stala akčním megahitem roku 1994. Celosvětově vydělala více než desetinásobek svého skromného 30ti milionového rozpočtu a z Grahama udělala žádané zboží. V následujícím roce za ni byl také nominován na cenu Edgara Allana Poea, udělovanou autorům detektivních příběhů na poli literárním, divadelním a filmovém, kterou mu ale bohužel vyfoukl Quentin Tarantino s Pulp Fiction. O tři roky později natočil Jan de Bont už bez Grahama druhý díl podle scénáře původně určeného pro třetí Smrtonosnou past a výrazně nepovedený film si jen horko těžko vydělal na své mamutí výdaje (145 milionů).

Graham už u akce zůstal a napsal scénář k další akční pecce OPERACE ZLOMENÝ ŠÍP (1996), v režii v Americe ledva naturalizovaného asijského tygra Johna Woo. 65ti milionový film nebyl ani zdaleka tak úspěšný jako ten předchozí, ale přesto vydělal něco přes dvojnásobek svých nákladů. Mimochodem v názvu filmu zmíněný vojenský termín „zlomený šíp“ ve skutečnosti neoznačuje ztracenou atomovou hlavici (ta se označuje termínem „prázdný toulec“), ale jakoukoliv nehodu, v níž hlavice figuruje, např. je-li nešťastnou náhodou odpálena.

O moc lépe než OPERACE ZLOMENÝ ŠÍP si nevedl ani vlažně přijatý 70ti milionový akční thriller POVODEŇ (1998) o nepovedené loupeži na pozadí povodně ohrožující americké maloměsto. Graham se tu opět sešel s Christianem Slaterem, který stejně jako u předešlého filmu hrál hlavní roli a zároveň jej koprodukoval a s producentem OPERACE Markem Gordonem. Film měl dokonce opět režírovat John Woo, ale místo něj nakonec usedl na režisérskou sesli švédský kameraman Mikael Solomon, který se s kamerou namočil už na Cameronově PROPASTI. Film se původně jmenoval Flood, ale tvůrci se báli, že by si ho diváci pletli se dvěma jinými katastrofickými filmy roku 1997 (Rozpoutané peklo, Sopka) a tak radši zvolili název Hard Rain a téměř o rok pozdrželi jeho uvedení.

Graham se pak vrátil do televize a kromě psaní si vyzkoušel i režii na pár epizodách „ZE ZEMĚ NA MĚSÍC“ a „BRATRSTVA NEOHROŽENÝCH“. Kromě toho se také mj. podílel na scénářích de Palmovy MISE NA MARS a vězeňského dramatu POSLEDNÍ PEVNOST s Robertem Redfordem.

Josef "choze" Blažek

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 The Grizzlies
2006 Sixty Minute Man (TV film)
2002 Young Arthur (TV film)
2001 Poslední pevnost
2000 Mise na Mars
1998 Povodeň
1996 Operace: Zlomený šíp
1994 Nebezpečná rychlost

TV seriály

2018 Sneaky Pete (TV seriál)
Switch (S02E10)
2017 Sneaky Pete (TV seriál)
The Longest Day (S01E10)
Sam (S01E05)
Safe (S01E02)
2015 Strážce pořádku (TV seriál)
The Promise (S06E13)
2014 Strážce pořádku (TV seriál)
A Murder of Crowes (S05E01)
2013 Strážce pořádku (TV seriál)
Decoy (S04E11)
Hole in the Wall (S04E01)
2012 Strážce pořádku (TV seriál)
Slaughterhouse (S03E13)
Watching the Detectives (S03E08)
The Gunfighter (S03E01)
2011 Falling Skies (TV seriál)
The Armory (S01E02)
Strážce pořádku (TV seriál)
Save My Love (S02E07)
The Moonshine War (S02E01)
2010 Strážce pořádku (TV seriál)
The Collection (S01E06)
Riverbrook (S01E02)
Fire in the Hole (S01E01)
The Pacific (TV seriál)
Gloucester/Pavuvu/Banika (E04)
2007 Vize zločinu (TV seriál)
Pilot (E01)
2004 Kalifornské léto (TV seriál)
2003 Vzkvétající město (TV seriál)
The Love of Money (S02E01)
Fearless (S01E16)
Sinaloa Cowboys (S01E12)
2002 Vzkvétající město (TV seriál)
All Hallow's Eve (S01E05)
Possession (S01E02)
Pilot (S01E01)
2001 Bratrstvo neohrožených (TV seriál)
Bod zlomu (E07)
Nováčkové (E04)
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
Mare Tranquilitatis (E06)
Apollo One (E02)
1992 The Powers That Be (TV seriál)
1991 Herman's Head (TV seriál)
1989 Hey Dude (TV seriál)

Režijní filmografie

TV seriály

2010 The Pacific (TV seriál)
Gloucester/Pavuvu/Banika (E04)
1998 Doktoři z L. A. (TV seriál)
Ze Země na Měsíc (TV seriál)
Spider (E05)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2015 Strážce pořádku (TV seriál)
The Promise (S06E13)
Collateral (S06E12)
Fugitive Number One (S06E11)
další epizody (13)
2014 Strážce pořádku (TV seriál)
Restitution (S05E13)
Starvation (S05E12)
The Toll (S05E11)
další epizody (13)
2013 Strážce pořádku (TV seriál)
Ghosts (S04E13)
Peace of Mind (S04E12)
Decoy (S04E11)
další epizody (13)
2012 Strážce pořádku (TV seriál)
Slaughterhouse (S03E13)
Coalition (S03E12)
Measures (S03E11)
další epizody (13)
2011 Strážce pořádku (TV seriál)
Bloody Harlan (S02E13)
Reckoning (S02E12)
Full Commitment (S02E11)
další epizody (13)
2010 Strážce pořádku (TV seriál)
Bulletville (S01E13)
Fathers and Sons (S01E12)
Veterans (S01E11)
další epizody (13)
2007 Vize zločinu (TV seriál)
Closure (E07)
Inner Child (E06)
5th Step (E05)
další epizody (7)
2003 Vzkvétající město (TV seriál)
The Big Picture (S02E06)
The Hole-in-the-Wall Gang (S02E05)
Haystack (S02E04)
další epizody (14)
2002 Vzkvétající město (TV seriál)
Coyote (S01E10)
The David McNorris Show (S01E09)
Crash (S01E08)
další epizody (10)

Herecká filmografie

TV seriály

1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
Spider (E05)

Dokumentární

2018 The Orange Years: The Nickelodeon Story
2017 Americká 90. léta (TV seriál)
2016 Americká 80. léta (TV seriál)

Fanoušci tvůrce