Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2022 a do odlehlé trestanecké kolonie, řízené špičkovou elektronikou a psychopatickým ředitelem, právě přivezli nebezpečného vězně. Bývalý kapitán Robbins dává od počátku najevo, že s tímhle systémem nehodlá spolupracovat ! Se zvlášť vzpurnými chovanci hraje sadistický ředitel speciální hru, kterou jen málokdo přežije. A tak je provokující Robbins vyhozen z vrtulníku do elektronicky monitorované džungle, v níž již číhají smrtelně nebezpeční Outsideři, vedení chladnokrevným zabijákem Markem. Ale Robbins se dokáže probít až do pobřežní osady mírumilovných Insiderů, kteří vedou s barbarských Markovým kmenem krvavou válku o přežití. Na ostrově Absolom se schyluje k poslednímu střetnutí a ředitel dělá osudnou chybu, když nastupuje do helikoptéry, aby osobně zkontroloval situaci. Kapitán Robbins byl totiž kdysi velitelem vrtulníku a toto je příležitost, na kterou dlouho čekal... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

Han22 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých milovaných sci-fi z 90. let, na které nedám ani po letech dopustit. Bývalý voják Robbins zastřelí svého velitele a poté co v nejstřeženějším vězení vyhrožuje správci jeho vlastní zbraní, končí na ostrově Absolom, odkud není úniku. Ostrov je hlídán moderní technologií, nikdo o něm neví a správce se vesele baví děním. Robins se dostává mezi Outsidery, bandu divochů vedených psychopatickým Markem a později mezi Osadníky, skupinu lidí, které vede Otec a která se snaží žít civilizovaně. Ani tady se mu ale nedaří zapadnout a nepřestává myslet na svobodu. No Escape má spoustu kladů, které z něj dělají nejlepší film mezi vězeňskými sci-fi - zajímavé postapokalyptické rozdělení společnosti, za málo peněz skvělou výpravu a kameru a vůbec dekorace, spoustu skvělých vedlejších postav v čele s krásně kladným Lancem Henricksem v roli Otce a špičkové akční scény (zejména středověce působící noční útok je paráda). Nad vším ční parádní Liotta v roli chladného až psychopatického Robinnse (Liottu kromě tohoto filmu v ničem prakticky nemusím, ale tady válí). No a také skvělý Campbell který mě v 90. letech skvělou formu a tento mišmaš nápadů drží pokupě. Má to prostě drajv a srdce a také ducha doby, která se bohužel vrátit nedá. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Béčková podívaná, kterou vícekrát spolknul můj videopřehrávač za mlada. Odsouzený voják skončí na ostrově Absolom, kde vládnou dravci - Outsideři s ostrými zoubky pod křídly drsňáka a je tam i skupinka hodnej kluků - farmářů, pod vedením Bishopa. Jednoduchý scénář, jednoduchý děj a zápletka, vše směřuje k očekávanému konci, tenkrát mě to bavilo, dnes přeci jenom už o něco méně - 55 %. ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Sice mám rád akční sci-fi,ale tohle se mi nelíbilo skoro vůbec. Outsideři měli sice fajn vůdce,ale jinak banda dementů.Henriksen v kladné roli otce,to jsem nějak nemohl překousnout a Ray Liotta?Nevybral si zrovna nejlepší scénář. Kdyby to bylo alespoň o efektech,ale když už se něco dělalo trikově,tak to byla bída.No a se špatným a nudným scénářem neudělá nic ani Campbell. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Známe akčné scifi, ktorého vek už trochu poznamenal. Liotta s Henriksenom su fajn, rovnako tak hlášky a dej rýchlo odsýpa. Na efektoch však mohli tvorcovia popracovať trochu viac a kedže džungľa a jednoduché stavenisko veľa nepýta, dej sa odohráva väčšinou tam. Samozrejme nesmie chýbať klišé s pocitom viny hl. hrdinu. Inak v pohode. ()

cachina 

všechny recenze uživatele

Jako by z budoucnosti, ale vlastně jako by z minulosti. Snímek je založený na jednom velkém kontrastu. Ačkoliv je časově zařazen do budoucnosti, drtivá většina děje se odehrává v podmínkách, které připomínají historický film o středověku či postapokalyptické drama. Útěk z Absolomu je takovým mixem různých motivů z různých filmů. Akční sci-fi z budoucnosti, odehrává se ve vězení, na ostrově, ze kterého není úniku, dva zenepřátelené kmeny, na vše dohlíží moderní technika, plánuje se útěk, mezitím se musí bránit proti zloduchům a řediteli věznice, jedna skupina vězňů nosí oblečení jak ze Šíleného Maxe atd. Dále zde najdeme prvky dobrodružného filmu, postavy se musí také vypořádat s přírodou a pastmi. Jako by prostě tvůrci nevěděli, jak film pořádně uchopit. Vlastně je to takový paskvil všeho možného. Jen se divim, že ještě nepřidali nějakou ženskou postavu v mužském vězení, aby se mohla rozvinout i milostná dějová linie. Film nežene do předu ani akce ani herci. Bohužel Raye Liottu moc nemusím. A ani tento film mě nějak zvlášť neoslovil. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu se neobjeví ani jedna žena. (pornogrind)
  • Natáčení filmu probíhalo od května do srpna 1993. Točilo se v Austrálii (Queensland, Sydney, Gold Coast) a USA (Havaj). (GASTON73)

Reklama

Reklama