Reklama

Reklama

Na ostří nože

Trailer

Obsahy(1)

Havárie letadla v mrazivé divočině Aljašky postaví proti sobě intelektuála a miliardář Charlese Morse a sebevědomého módního fotografa Roberta Creena v brutálním boji o přežití. Každý z nich brzy zjistí, že největší nebezpečí se neskrývá v přírodě, ale v lidském strachu, proradnosti a schopnosti vraždit. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (467)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé ztvárnění boje člověka s přírodou a sám se sebou. Nádherné, mrazivé a drsné scenérie Aljašky, autentické zpracování, zvláště souboje s medvědem byly dost hrozivé a skvěle zvolené herecké obsazení s, opět úchvatným Anthony Hopkinsem a příjemným Alecem Baldwinem. Každý z nich věrohodně ztvárnil charakterově odlišné postavy žijící vlastně vedle sebe, avšak odlišnými životy, mezi nimiž stojí jedna žena. Anthony Hopkins jako inteligentní, rozvážný, charizmatický milionář, Alec Baldwin jako zhýralý fotograf, obklopující se mnoho ženami a Elle Macpherson jako mladá Anthony ženuška a modelka, která pózuje pro svého fotografa. Nebo něco víc? Mezi hlavními aktéry panuje napětí již v úvodu filmu a dokonale se začne vyhrocovat po jejich vzdušné nehodě, kdy uvíznou, odkázáni jen sami na sebe, uprostřed drsné krajiny. Kdo z nich si zachová chladnou hlavu a kdo naopak ne? Společnými silami se budou snažit přežít a dostat se zpět. Film má spád, akci, působivé, inteligentní dialogy, lehkou zápletku, aniž by přitom sklouzl k oblíbenému (závěrečnému) žánrovému klišé. Jen jsem byla párkrát překvapena, kde bral pořád Alec ty cigarety?:) Pokud se pamatuji, tak se několikrát oba dva smočili ve vodě, sirek taktéž neměli mnoho, ale Alec si vesele zapaluje a vykuřuje. Asi mi něco uniklo, nebo se jedná o malou, drobnou nedotaženost. Nicméně to působilo mile. "Tomu se říká profesní růst. Kdybys toho medvěda potkal před měsícem, poslal bys na něj právníka." - "To bych zvířeti neudělal." ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Lee Tamahori přišel s poctivým survivalem jako ze staré školy, do hlavních rolí obsadil kvalitní herecký ansámbl, to vše podpořil úžasnými exteriéry, z kterých se chvílemi tajil dech. Jenže film jako takový nabídne docela dost odlišné části. Za první dvě třetiny musím pochválit, film mě držel v napětí po celou dobu, sekvence s hrozícím nebezpečím ze strany agresivního medvěda mě fakticky nenechaly vůbec chladným, k tomu všemu mě bavily slovní přestřelky mezi výtečným Hopkinsem a Baldwinem. Doteď pořád nechápu, že ty akční scény vypadají lépe, než je tomu u mnohých snímků dnes, to dosvědčuje jedinou věc.....Ne vždy digitální triky z filmu vytvoří koukatelnější podívanou. Takže za to palec nahoru. Jenže pak dojde k samotné eliminaci tohoto zvířátka a film přestal jaksi mít šťávu. Čekal jsem více drtivý závěr, jenž se někde na cestě zapomněl. Připadalo mi, že sami tvůrci nevěděli, jak tento příběh zakončit. Podle toho to i tak vypadalo. Škoda. Rozehrálo se zde víc než slušné drama, kde bych čekal propracovanější následující průběh. 67 % ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

The Edge je dnes již legendární survival. Hopkins sem nebývale sedne, Baldwin ve svých nejlepších letech a Elle Macpherson sice jen na chvilku, přesto její jemnost a ženská krása skvěle koresponduje s divočinou tamější fauny a flory a úvodní klid před bouří diváka slušně navnadí. Scény s grizzly strhující, stejně jako promakaná psychologie a chování postav. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Zábavný přírodopisný film z Aljašky, šmrncnutý manželským trojúhelníkem a téměř vůbec neohlodaný zubem času. Volné pokračování zvířecího sociálního dramatu Medvědi. :-) Ovšem z nezbedného medvíděte zde vyrostla šelma, z nejlepšího milionářova kamaráda se vyklubala svině a z distingovaného intelektuála divoký pračlověk. Tak není divu, že z naříkání jehňátek se stalo spíš mlčení medvědů. Tedy zde jednoho. Kardinální otázka filmu tedy není „Sežrat či nesežrat?“, ale „Co nebo koho sežrat?". Med, borůvky, lososa či jelena? Nebo nějakého vypasenějšího paroháče? No nic. Jako předkrm sežereme tu černou jednohubku a pak se uvidí... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Další film s mojí nejoblíbenější herečkou - Přírodou. Bohužel, spousta režisérů si ještě pořád vztah s ní představuje jako Hurvínek válku, takže člověk musí krom záplavy neobyčejné krásy skousnout i náruč pořádných hovadin a nesmyslů. Ani MacGyver s Chuckem by nezvládli to, co tu občas předváděla Dvojka A+A. Všemu navzdory je ale biják Na ostří nože dalším případem, kdy láska k přírodě předčila tu k filmu, takže ve finále jsem se bavil dobře. Jakpak se asi mezitím měla Ellenka? ()

Galerie (51)

Zajímavosti (17)

  • Zbraň, kterou najdou v domě je Winchester Model 1886 45-70. (HellFire)
  • Anthony Hopkins spadl během natáčení do řeky a musel být odvezen do nemocnice z obavy před podchlazením. (HellFire)
  • Pri love rýb na improvizovaný háčik je Charles Morse (Anthony Hopkins) oholený, no v momente, keď nahodí, už má fúzy. (ČSFD)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Výpravě v doubravě lidožravý grizzly ukáže se...

Výpravě v doubravě lidožravý grizzly ukáže se...

23.01.2012

Souboj civilizovaného člověka s divokou přírodou je vděčný námět. Je fajn, když se občas přehází pořadí v potravním řetězci. Byli jsme toho svědky v dnes už klasickém dobrodružství Na ostří nože, se… (více)

Bradley Cooper je k sežrání

Bradley Cooper je k sežrání

15.02.2010

Každý druhý producent v Hollywoodu chce do svého filmu Sama Worthingtona... a ti ostatní chtějí Bradleyho Coopera. Po tomhle víkendu, kdy Na sv. Valentýna utržilo 52 milionů dolarů a připsalo si tak… (více)

Reklama

Reklama