Reklama

Reklama

Lev v zimě

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglie, období Vánoc roku 1183. Stárnoucí král Jindřich II. (Peter O´Toole) vybírá svého následovníka. Každý z jeho synů, Richard, John a Geoffrey, chce trůn získat. Jindřichova žena, Eleanor, je ochotna království rozdělit, král je ovšem proti a usiluje, aby království zůstalo jednotné. V průběhu několika málo dnů je rozehrána komplikovaná hra a v sázce je budoucnost celé říše. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (140)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Takhle to zcela jistě nebylo ale nikomu to nevadí! Film, který zraje jako víno, je rok od roku lepší. Aneb scény z manželského života v 16. století. Je to skoro neskutečné, jaký výkon podal teprve 36letý Peter O´Toole vedle své podstatně starší partnerky. Oba herecké výkony byly famózní a oba uvěřitelné. Zdařilá adaptace divadelní hry Jamese Goldmana, filmový debut Anthonyho Hopkinse. Oceněno třemi Oscary: Herečka HR - Katharine Hepburn, Hudba, Scénář a 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Peter O'Toole, Kostýmy.                                     scénář: James Godman, obsazení: Oothout Zabriskie Whitehead jako biskup Durhamský, Nigel Stock jako William Marshall ()

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Skvěle podané historické drama, které by však, nebýt hlavních hereckých představitelů, bylo poloviční. Prožívání postav, jejich intriky a myšlenky - vše je zde podáno nádherně a myslím, že i lidem z 12. století by se film líbil a ocenili by jeho provedení. Jak už jsem zmínil, celé to stojí především na úplně skvělých hereckých výkonech (a geniálním scénáři) - královna Katharine Hepburn Oscara právem dostala a král Peter O´Toole ho zase neprávem nedostal. Skoro po každém filmu s ním se kvůli tomu rozčílím. Ani mi nepřišlo (a to svědčí o perfektně odvedené práci), že byl pan Peter o celých 25 let mladší než paní Katharine...:-) Jinak v roli budoucího krále Richarda Lví Srdce potěšil mladý Anthony Hopkins - pro zajímavost ale jen o 5 let mladší než představitel jeho otce Jindřicha Peter O´Toole. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinová historická konverzačka více či méně prohnilých a zákeřných oportunistů (v podání skvělých charismatických herců), která má psychologickou hloubku, působivou dobovou atmosféru a nečekaně dobrou zlověstnou hudbu Johna Barryho. Problém mám s dvěma věcmi - příliš viditelná divadelnost původní látky a absence jediné postavy, která by si získala mé sympatie (rozhodně nemám problém fandit ani značně zápornému charakteru, pokud si mě dokáže něčím získat). Navíc úplný závěr mi k předchozímu silně vyhrocenému ději zrovna dvakrát nepasoval... Původní český dabing je skutečně vysoce kvalitní, protože tehdy dabovala herecká elita, která do svého hlasového projevu dávala obvykle maximum. 70 % ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Historická dráma z môjho najobľúbenejšieho obdobia, ktorá sa nespolieha na nejakú výpravu (tá hŕstka bojových scén a celkovo väčšina kulís je veľmi chabá), čo je na jednej strane škoda, jej podstata ale tkvie v mimoriadne komplikovaných intrigách (scéna so závesovým odhaľovaním je lahôdková), vzájomnej láske a nenávisti a napínavom boji o trón. V dialógoch je enormné množstvo pátosu, avšak nie je nemiestny, práve naopak – k celkovému divadelnému poňatiu scenára sa veľmi hodí a dáva mu punc jedinečnosti. Vadil mi asi prvú polhodinu, ale ľahko sa naň zvyká. Najmä v podaní takého vynikajúceho hereckého ansámblu. Najviac mi učarovali Peter O´Toole a Katharine Hepburn a ani Anthony Hopkins si nemohol priať lepší štart svojej kariéry, ako úlohu homosexuálneho Richarda Levie Srdce. Hudobná zložka, napriek svojmu veku, taktiež funguje perfektn. Jedinú vážnu výčitku mám voči vyvrcholeniu, z ktorého sa neznalec histórie vôbec nedozvie kto sa stal kráľom a za akých okoloností. O to ale po celý čas možno ani nešlo... (80%) ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Hlavní devizou filmu jsou výtečně napsané dialogy plné lží, záště, přetvářky, pletichaření, ale také břitkého humoru. Herecky zajímavě obsazeno - Peter O'Toole, Katharine Hepburn, Timothy Dalton, bavil mě i mladý Anthony Hopkins. Místy na mě až moc divadelní a možná o pár minut delší stopáž, proto „jen“ čtyři. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Anthony Hopkins v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Anthony Harvey sa striktne pridržiaval divadelnej predlohy. (vander19)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama