Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý člověk prý má tři životy: veřejný, soukromý a tajný. Tajný život Dana Mahownyho, spořádaného a skromného úředníka jedné torontské banky, vyšel najevo počátkem osmdesátých let minulého století, kdy byl zatčen a obviněn z defraudace. Za celou dobu jeho profesní kariéry nepojal nikdo nejmenší podezření. Jeho pozice v bance byla natolik pevná, jeho chování tak bezúhonné, že jen pomyšlení na něco takového musel každý okamžitě zahnat jako absolutní nesmysl. A přece částka, o kterou nakonec banka přišla, vyrazila každému dech. Stejně šokující bylo ovšem zjištění, že všechny ty peníze, do posledního dolaru, pohltil hazard. Protože Danu Mahownymu nešlo o bohatství. On nehrál pro peníze. On, jako pravý gambler, hrál jen pro vzrušení, které při hře zažíval. A které u něj na pomyslné stupnici od jedné do sta zaujímalo bezkonkurenčních sto bodů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

emma53 

všechny recenze uživatele

Do Případu Mahowny se divák pouští už s celkem jasnou představou do čeho jde a jak to všechno skončí. Takže jsem si vysloveně vychutnávala Philipa Seymoura Hoffmana, který nenápadného, málomluvného, vzorného úředníčka a posléze muže, který prošustroval jako gambler miliony, zahrál excelentně. Svět hazardu spolkne denně tisíce lidí a málokdo se z toho kolotoče dokáže vymanit. Moc zajímavý film ještě navíc s milou Minnie Driver, která svého muže milovala i přes tak kruté poznání pravdy o Danym. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Hazard - dluhy - zpronevěra - to je to, co Dan Mahowny řeší stále dokola. Své hráčské vášni v kasinech totiž nedokáže odolat a komplikuje mu to především jeho osobní život. Jak bych tento film zhodnotil ? Nadprůměrný Philip Seymour Hoffman v průměrném filmu. Podobných osudů jako je ten jeho jsou totiž po světě nepochybně stovky až tisíce. Jediný rozdíl je pouze v tom, že Mahowny není žádný troškař a díky jeho závislosti prohrál a zpronevěřil miliony dolarů. Nic víc v tom není třeba hledat. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není snadný bejt závislej na bednách, leze to do peněz. ale Dan Mahowny na to přišel sám a tak si užívá jak nejlíp může. Ono celkově sázení je dost nahovno. Posledně jsem si sázel na tutovku, a dopadlo to na hovno. Což je vlastně klasický popis tutovky. Mahowny tak sázel pořád a projížděl jeden milion za druhým. Já mám hazardéry rád. Hezky se na ně kouká, hrajou precizně a hlavně ne za moje prachy. A ještě mám radši, když se do hazardu přimotá sport, nejlíp fotbal. Jenže tenhle film je o chlapovi, kterej se s tím absolutně nesere a v podstatě to není ani vtipný. Nakrade si prachy a na fotbal pak sází tak, že na každej zápas vsadí jedničku za tisíc dolarů. To už je houby hazard, ale čistá eufórie, která jde mimo mě. Kam se na takovejdlenc film hrabou italský filmy, kde si daj na koníčky celou svojí vejplatu a pak po něm jde jeden šílenec za druhym. Tady se penězma rozhazuje na stříbrným podnose a nikomu to vlastně ani nevadí. Případ Mahowny je nakonec vcelku zajímavej film, ale natočenej stylem, který mě absolutně nebaví. Sázet na jedničky by totiž dokázal každej, jenže sázet na tutovky dokážou jen kluci s vtipem pod čepicí. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Z příjmení Mahowny můžeme vytvořit anagram „how many“, od kterého vede rovná cesta k odpovědi „více než deset milionů dolarů“. Ano, tolik peněz zpronevěřil ze „své“ banky Brian Molony , jenž posloužil scénáristům coby hlavní zdroj inspirace. V podání Philipa Seymoura Hoffmana (výtečného, jak jinak) to není žádný elegantní podfukář v dokonale padnoucím obleku, s „chyť mě, když to dokážeš“ úsměvem na tváři. Dan Mahowny je chudák, asociální looser posedlý hazardem. Nehraje pro peníze, hraje, aby hrál. Vždy hraje až do posledního dolaru. Nikdy nevyhraje. Jeho počínání se může jevit iracionálním, ale copak je na závislosti něco racionálního? Zkuste ji zkrotit. Nesmírně napínavý snímek na pomezí psychologického dramatu, jízlivé komedie a thrilleru mě, ač směřuje k cíli, jež od začátku znáte, dokázal po celou dobu držet v šachu (čili v nevědomosti, k čemu dojde v příští minutě). Neustálé opakování téhož cyklu (zpronevěra, cesta do Filadelfie, kasino) nezevšední díky výborně napsaným větám a sympatickým hercům. John Hurt si vychutnává roli rozkošně zkaženého šéfa kasina. Minnie Driver sice působí vedle Hoffmana jako malá šedá myška vedle (lasagněmi) dobře krmeného oranžového kocoura, ale snažila se. Snažili se všichni a dali vzniknout nenápadnému snímku, jenž umí o to víc překvapit. Apendix: orámování filmu záběrem na Niagárské vodopády bylo skvělým tahem. 80% Zajímavé komentáře: ladko, Petrushka5 ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Hlavním hrdinou je Dan Mahowny, vycházející hvězda u Obchodní banky v Torontu. Pro své kolegy to byl workoholik. Pro své zákazníky to byl přesvědčivý a ochotný bankéř. Pro své přátele to byl tichý, ale komický muž, který rád sledoval sport v televizi. Pro svoji dívku to byl plachý ale přitažlivý muž. Nikdo z nich ale neznal odvrácenou stranu jeho tajného života, když se bez cizí pomoci podílel na největším bankovním podvodu v historii Kanady... Skvělé herecké výkony, především Philip Seymour Hoffman je úžasný. Zasloužené čtyři hvězdy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Případ Mahowny je inspirován životním osudem Briana Molonyho, úředníka, který ze "své" banky zpronevěřil více než 10 milionů dolarů během pouhých 18-ti měsíců. Jeho příběh byl v roce 1987 novinářem Garym Rossem přetaven do knížního bestselleru pod názvem "Stung". (Matty)

Související novinky

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Reklama

Reklama