foto

Slávka Budínová

  • nar. 21.4.1924
    Ostrava, Československo
  • zem. 31.7.2002 (78 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herecké nadání a lásku k divadlu zdědila po matce Albě, nadšené ochotnici. Otec Bedřich byl zpočátku proti a tak musela Slávka studovat Obchodní akademii. Potají docházela na soukromé hodiny herectví k významné ostravské herečce Marii Rýdlové. Ta jí také po uzavření škol Němci zajistila angažmá v Ostravském divadle, kde byla zaměstnána od 1. září 1943 jako elévka činohry s povinností účinkování v baletu, opeře, operetě, v operním a operetním souboru a to za 800 korun měsíčně. Na den přesně o dva roky později se stala právoplatnou členkou souboru činohry. O další dva roky později byla propuštěna pro neschopnost. Stejně dopadla po třech letech práce v pardubickém divadle. Tentokrát to bylo pro nedostatek talentu. 1. srpna 1950 se na deset let stala členkou činohry Krajského oblastního divadla v Olomouci. Sama Budínová vzpomínala na toto období s láskou, stejně jako na svou poslední a vrcholnou štaci - Divadlo E. F. Buriana v Praze, jehož členkou se stala 1. září 1960. Až do odchodu na odpočinek 1. ledna 1987 sehrála v tomto divadle mnoho krásných a nezapomenutelných rolí (Serafína - Vytetovaná růže, Kateřina - Zkrocení zlé ženy, Paní Vodičková - Veselé paničky windsorské).

Film Budínovou dlouho neznal. Po malé roli v ANNĚ PROLETÁŘCE a vedlejší roli ve Fričově POVODNI se o ni začínal zajímat nejen film, ale i televize. Logický důvod je nasnadě. Právě v roce 1960 získala Budínová angažmá v Praze a tak se o ní začínalo vědět. Režiséři jí začínali nabízet role vedlejší a později i hlavní. Počátkem šedesátých let to byla paní oficiálová v MALÉM BOBŠOVI VE MĚSTĚ, ředitelka cirkusu v TARZANOVĚ SMRTI, nebo Málková v ORANŽOVÉM MĚSÍCI. Krásnou roli Marty jí nabídl režisér Otakar Vávra ve své ZLATÉ RENETĚ, smutnou roli ženy, která prožila s hlavním hrdinou bouřlivý a přesto velice smutný a bolestný vztah a objevuje se v jeho vzpomínkách. Další smutnou rolí s nenaplněným happyendem byla stárnoucí provazolezkyně Marie milující mladičkého bouřliváka Vincka v dramatu Martina Friče LIDÉ Z MARINGOTEK a nebo Božena Gromová, svobodná matka putující nemilosrdným životem s dcerou a jejím nemanželským potomkem v dramatu DÍVKA SE TŘEMI VELBLOUDY. Zajímavou roli nabídnul Budínové režisér Pavel Juráček ve svém trezorovém filmu PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA. Budínová výtečně zvládala role jak čistě kladné, tak i záporné. A pro obě tyto své polohy byla vyhledávaná. Častým hostem barrandovských ateliérů byla Budínová při natáčení kriminálních filmů. Jmenujme vácátkovskou VRAŽDU V HOTELU EXCELSIOR, SVĚDECTVÍ MRTVÝCH OČÍ, POKUS O VRAŽDU, SMRT NAČERNO nebo VRAŽEDNÉ POCHYBNOSTI. Pro její majestátní vzhled ji režiséři obsazovali do rolí dam z vyšší společnosti. Ať už to byla protivná a rozmarná herečka Marceauová v TAJEMSTVÍ VELKÉHO VYPRAVĚČE nebo inženýrka Rosmusová v agitce KRONIKA ŽHAVÉHO LÉTA. Nejvíce se ale Slávka Budínová zapsala do paměti diváků svými nezapomenutelnými rolemi komediálními. Vynikající dvojici manželů Pavelkových vytvořila s kolegou Josefem Bláhou v komediích MUJ BRÁCHA MÁ PRIMA BRÁCHU a BRÁCHA ZA VŠECHNY PENÍZE, zazářila jako svérázná maminka v LÉTU S KOVBOJEM, zařádila si jako mírně potrhlá hofmistryně Ofka v NOCI NA KARLŠTEJNĚ a zanadávala si společně s Petrem Nárožným jako lakomá selka ve filmové pohádce HONZA MÁLEM KRÁLEM. Na Slovensku excelovala Budínová jako vzteklá Marie Terezie v komedii Martina Ťapáka PACHO, HYBSKÝ ZBOJNÍK.

Zatímco film velkou životní roli Budínové nenabídnul, televize jí vše vynahradila plnými doušky. Její nejslavnější rolí už navždy zůstane dobrosrdečná a svérázná Valentýnka Nedobylová ve SŇATCÍCH Z ROZUMU. O dva roky později přišla další titulní role, tentokrát MATA HARI. Vzápětí následovala vdova Marie v DLOUHÉ BÍLÉ NITI. V šedesátých a sedmdesátých letech šla Budínová v televizi z role do role.

Potom ale následovala léta osmdesátá a to znamenalo téměř úplný útlum. Pro Budínovou najednou nebyly filmové role a rolí televizních se našlo poskrovnu. Na kdysi známou herečku se zapomnělo. Až po patnácti letech si na ni vzpomněl režisér Jan Svěřák a obsadil ji do role domovnice Buštíkové ve svém oskarovém KOLJOVI. Následovala už jen role poslední, smutně ironická role docentky, která většinu času leží v nemocnici napojená na přístroje v dramatu DVOJROLE.

Za své herecké umění získala Budínová v roce 1965 cenu Národního výboru hlavního města Prahy a v roce 1967 vyznamenání Za vynikající práci. Od roku 1977 byla manželkou filmového režiséra Ivo Tomana.

Petr "Bart" Bartoš

Herecká filmografie

2001 Ani svatí, ani andělé (TV film)
2000 Dvojrole
1999 Ani málo, ani moc (TV film)
MDŽ (TV film)
1998 Život, který ti dávám (TV film)
1996 Kolja
1993 Pomalé šípy (TV seriál)
1988 Čertova skála (TV film)
1987 Zrcadlo nenávisti (TV film)
1986 Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
Vrať se, vše odpuštěno (TV seriál)
1985 Kára plná bolesti
Robotóza (TV film)
Skok (TV film)
Slunečnice (TV film)
1984 Bambinot (TV seriál)
1983 Stavy rachotí (TV seriál)
1982 Čertovy kameny (TV film)
Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
1981 V podstatě jsme normální
V zámku a podzámčí (TV film)
1980 More v kvapke vody (TV film)
Snoubenka
1979 Jak se naučit švédsky (TV film)
Příbuzenstvo (TV film)
1978 Brácha za všechny peníze
Podej mi ruku a přestaň se bát (TV film)
Vavřín patří všem (TV film)
Vražedné pochybnosti
1977 Honza málem králem
Káťa Kabanová (TV film)
Pasiáns
Tichá voda (TV film)
Ve znamení Tyrkysové hory
Zítra vstanu a opařím se čajem
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Bouřlivé víno
Festival v Dolínku (TV film)
Léto s kovbojem
Smrt na černo
Vánoce u Matěnů (TV film)
Ženich uvízl (TV film)
1975 Můj brácha má prima bráchu
Namátková kontrola (TV film)
Pacho, hybský zbojník
Rusalka (TV film)
Straty a nálezy (TV seriál)
Typicky ženská reakce (TV film)
Údržbáři (TV film)
Vilém Rozkoč (TV film)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Jízda do tunelu (E03)
Bio Ilusion (E02)
Stěhovavá trafika (E01)
Egyptologové (TV film)
Krejčí Šajtle Dobrodruh (TV film)
Motiv pro vraždu
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
Veselé windsorské paničky (divadelní záznam)
Zbraně pro Prahu
1973 Hroch
Hvězda první velikosti (TV film)
Kronika žhavého léta
Noc na Karlštejně
Pokus o vraždu
1972 Hříšníci (TV film)
Kamenný kvítek (TV film)
Konec knihy VI. (TV film)
Královna Černá růže (TV film)
Podezření
Příběh se starou lenoškou (TV film)
Vkladní knížka (TV film)
Vychovatel (TV film)
Zajíc přes cestu (studentský film)
Zlatá svatba
1971 Hry lásky šálivé
Konfrontace (TV film)
Svědectví mrtvých očí
Svět otevřený náhodám
Tajemství velikého vypravěče
Vražda v hotelu Excelsior
Zázrak v Oužlebičkách (TV film)
1970 Dlouhá bílá nit (TV film)
Kocour v bačkorách (TV film)
Mata Hari (TV film)
Pan Tau a neděle
Pan Tau naděluje (TV film)
Pan Tau přichází
1969 Eduard a Bůh (studentský film)
Ezop
Odvážná slečna
Pan Tau (TV seriál)
Přehlídce velím já!
Případ pro začínajícího kata
Smrt počestné paní (TV film)
Šárka
Vyloženě rodinná historie (TV film)
1968 Bouřka (TV film)
České pohádky: Kdo snědl holoubátka? (TV film)
Dreyfusova aféra (TV seriál)
Objížďka
„Rakev ve snu viděti...“
Sňatky z rozumu (TV seriál)
1967 Dívka s třemi velbloudy
Jak se krade milión
Pohádka z tisíce a jedné noci (TV film)
Soudničky (TV seriál)
1966 Dědeček, Kyliján a já
Evženie Grandetová (TV film)
Lidé z maringotek
Maigret a smutný Alfréd (TV film)
Ženu ani květinou neuhodíš
1965 Je Thierry Brévanne vinen? (TV film)
Zlatá reneta
1964 ...a pátý jezdec je Strach
Skok do tmy
1963 I chytrák se spálí (divadelní záznam)
1962 Blbec z Xeenemünde
Malý Bobeš ve městě
Neomylní (TV film)
Oranžový měsíc
Tarzanova smrt
Vánice
1961 Chléb a písně (TV film)
Tereza
1958 Povodeň
1952 Anna proletářka

Dokumentární

2005 Malostranská hraběnka (TV film)
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1991 Album (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1981 Dluhy Hany Zagorové (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace