Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film přiblížuje fašistický útok na Polsko, vpád do Francie, bitvu o Anglii, přepadení SSSR v roce 1941 a rovněž dění na "tajné frontě" - případ Sorge, Rudá kapela. Tedy: světové panoráma a všechny politické a válečné peripetie tohoto období až po klíčovou událost prvních let druhé světové války - porážku fašistů u Moskvy. Ve filmu nejsou žádné smyšlené postavy, vystupují tu jen reální lidé s konkrétními životopisy. Partyzánka Zoja Kosmoděmjanská a politický pracovník Vasilij Kločkov, rozvědčík Richard Sorge a generál Ivan Panfilov. Mezi výhradně autentickými postavami najde divák vedle prostých vojáků i významné politické osobnosti, jako byli Stalin nebo Churchill. Angažováno bylo celkem 250 herců a mnohým z nich dali maskéři podobu těchto konkrétních historických postav. Boj o Moskvu je především film o velkém hrdinství sovětských lidí. Nezapomíná se zde ani na hoře a utrpení, které lidem přinesla válka. Život je totiž natolik obdivuhodný ve vytváření okolností a situací, že scenáristům již nazítří nestačí fantazie a představivost k jejich vyslovení.

Ruský režisér Jurij Ozerov se proslavil několika válečnými epopejemi (např. Osvobození), vydatně přispěl k "žádoucímu" pohledu na děje druhé světové války, zcela podřízené požadavkům komunistického režimu. První část velkofilmu Boj o Moskvu zachycuje grandiózní boje o ruské hlavní město, končící - jak známe z dějin - porážkou hitlerovských vojsk. Film samozřejmě ohromuje výpravnými scénami, avšak omezuje se na popisné, proklamativní podání. Z české strany bylo poskytnuto toliko technické zázemí, pomocným režisérem byl Otakar Fuka, jenž pořídil i český dabing. Film se zčásti natáčel ve starém Mostě, odsouzeném k demolici. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

kozloid

kozloid (hodnocení, recenze)

Našel jsem tam i ukryté vtipy, které jsou de facto kouzlo nechtěného např. soudruh Stalin říká : Odpovězte mi čestně , jako komunista.

Rob Robinson

Rob Robinson (hodnocení, recenze)

kekesko

hybaj zpátky do zemljanky rudochu ! nikdo nehaní životy obyčejných sovětských vojáků (čest jejich památce - to myslím naprosto upřímně !)... jenom se musí říct, že jim tehdy velel úplně stejný mocichtivý dobytek jako němcům (ostatně většinu mrtvých má na svědomí zrovna sovětský šlendrián a bezohlednost velitelů - sověti měli několikanásobně vyšší poměr "ztráty mužů/vykonaná akce" než spojenci, ale i než poražená osa ! )...

 

http://www.fronta.cz/pomer-tankovych-sil-na-vychodni-fronte-22-cervna-1941

 

http://www.militaria.cz/cz/clanky/valky-a-valecnici/jak-ruda-armada-nedustojne-ustupovala-az-k-moskve-.html

 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlo%C4%8Diny_Sov%C4%9Btsk%C3%A9ho_svazu_za_druh%C3%A9_sv%C4%9Btov%C3%A9_v%C3%A1lky

 

mimochodem dnes i ruská strana opatrně (= neoficiálně, bez publicity) přiznává, že třeba tu Zoju nejspíš zabili sami ruští vesničané, kterým se nelíbila stalinova taktika ústupu = spálená země !!!

kekesko

kekesko (hodnocení, recenze)

Odporúčal by som mainstremom odchovaným kreténom aby držali hubu a nevypúšťali jedovaté sliny. Jasné že pre nich sú fašisti hrdinovia a američania osloboditelia. Títo tupci si to budú musieť zopáknout.

na příspěvěk reagoval Rob Robinson, Martin741

Spinosaurus

Spinosaurus (hodnocení, recenze)

Pokud chcete podpořit mou petici // vydání epopeje Boj o Moskvu v původním formátu a celé stopáži // Pište mi. Pro nezasvěcené vysvětlím. Řitkavideo je náš nejhorší vydavatel DVD. Vybírá si dobré film, které vydává v příšerných kvalitách (špatný obraz, zvuk, ořízlý formát, příšerný dabing). U tohoto výtečného filmu dosáhlo prznění vrcholu. Jelikož se jedná o značně epické dílo, je přítomnost formátu 4:3 zcela ku škodě. Ovšem co je ještě zajímavější, že ve třetím dílu chybí závěrečných asi 6 minut!!!! . Tento fakt považuju za vrchol obludnosti a ignorace. Nechápu proč se disk nazývá ORIGINÁLNÍM DVD když na něm část filmu Z NEDBALOSTI chybí. To jsem snad ještě nezažil. Ovšem tyto problémy nejsou jen problémy tohoto filmu. Řitka takovéhle podvrhy dělá všude. Proto vyzívám Řitku. Buď vydávejte kvalitní dvd nebo táhněte do hajzlu a nechte jiné, ať to vydají sami, takhle vy dobytci si akorát kradete autorská práva a ničíte dobré filmy.

Ladeo

Ladeo (hodnocení, recenze)

Film je ideologicky naladěn na jednu strunu. Charaktery postav jsou silně pozměněny do kladů - samozřejmě Sověti. Tento film je třeba brát jako válečný film, který si drží historickou linii, co se týče postupu Wehrmachtu do nitra SSSR, místa bojů a postav zde zúčastněných.

sinner01

sinner01 (hodnocení, recenze)

pshimi - nebudu se dohadovat o tom kolik vlastně amerických vojáků ve 2.světové válce padlo... myslím, že o to tady nejde ikdyž značný nepoměr vůči rusům asi bude, žé? ... a co se týče toho Ramba.. myslel jsem samozřejmě to americké přehánění... Bratrstvo neohrožených je věc zase trochu jiná.... Já nevím kolik si těch válečných amerických filmů viděl, já si třeba nenechám utéct ani jeden a hlavně jsem dost vděčný za každý takový počin, ale ikdyž Zachraňte Vojína Ryana je pěkný film, tak snad tomu příběhu nemohl uvěřit žáden soudně myslící divák... a o tohle mi šlo... víš.

sinner01

sinner01 (hodnocení, recenze)

Nevím jak někdo může napsat k tomuto čtyřdílnému filmu odpad ???? Je pravda, že film je dost ideologicky zatížený (taky doba, kdy vznikl ani jinou možnost neskýtala), ale když porovnávám válečné filmy z americké kinematografie z ruskou, tak tady američani prohrávají na plné čáře... Možná proto, že válku viděla většina jejich režisérů maximálně v týdennících před romantickým hollywoodským škvárem. Jen si vzpomeňte Rambo 2 a 3 a potom porovnávejte... to se týká pana Anthonyho.

Reklama

Reklama