foto

Lena Birková

  • nar. 16.9.1925
    Chabarovsk, Rusko, Sovětský svaz
  • zem. 7.12.2010 (85 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lena Birková, rozená Hrubá, později provdaná Papežová, se narodila v Chabarovsku v Sovětském svazu. Po dokončení Německé konzervatoře v Praze (1943) hrála do konce války v několika německých divadelních společnostech. Po válce byla tanečnici karlovarsko-ústecké operety a hrála také v pražském Divadle 5. května. V letech 1949-1953 byla herečkou Vesnického divadla, v letech 1953-1954 pracovala jako hlasatelka Československého rozhlasu, pak se vrátila do Vesnického divadla (1954-1962) a pak znovu působila v rozhlase (1962-1976).

Filmografie Leny Birkové čítá přes padesát titulů, jedná se výhradně o epizodní role lidových ženských typů. Poprvé se objevila ve středometrážním filmu Antonína Moskalyka ORANŽOVÝ MĚSÍC (1962), více začala být obsazována až koncem 70. let, kdy hrála v několika snímcích ročně, mihla se mimo jiné ve slavné komedii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA (1977) nebo pohádce TŘI VETERÁNI (1983), hrála také v televizních seriálech, v 90. letech byla také několikrát angažována do filmů zahraničních produkcí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2002 Gardien des tombeaux, Le
Místo činu: Vzpomínka na Prahu (TV film)
2000 Český Telecom, dobrý den
1998 Můj obr
Tři králové (TV seriál)
1996 Kolja
Tichý úkryt (TV film)
1995 Divoké pivo
1994 V erbu lvice
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Proces
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Trhala fialky dynamitem
1991 Discopříběh 2
Klauni a vlastenci (TV film)
Velmi uvěřitelné příběhy (TV seriál)
Velmi uvěřitelné příběhy: Dlaždice (TV film)
1990 Byli jsme to my?
Přísahám a slibuji (TV seriál)
Vracenky
1989 Bizon
Čas sluhů
Divoká srdce
1988 Druhý dech (TV seriál)
Kamarád do deště
1987 Discopříběh
Dům pro dva
Kam, pánové, kam jdete?
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Letní přeháňka (E04)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Pěsti ve tmě
Rosa Luxemburg
Zlá krev (TV seriál)
1985 Boj o Moskvu
Pták Žal (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Zátah
1984 Cesta kolem mé hlavy
Kariéra
Kukačka v temném lese
Láska z pasáže
Prodavač humoru
Rumburak
Všichni musí být v pyžamu
1983 Jára Cimrman ležící, spící
Nevěsta z obrázku (TV film)
Tři veteráni
Záchvěv strachu
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Sny o Zambezi
1981 Dostih
1980 Cukrová bouda
Jak napálit advokáta
Romaneto
Útěky domů
1979 Causa Králík
Drsná Planina
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Jak se naučit švédsky (TV film)
Všichni za jednoho (TV film)
1978 Hrozba
Pumpaři od Zlaté podkovy
Sólo pro starou dámu
Vražedné pochybnosti
1977 Adéla ještě nevečeřela
Die Magermilchbande (TV seriál)
Jen ho nechte, ať se bojí
Podivný výlet
Rusalka
Ve znamení Tyrkysové hory
Vítězný lid
Zlaté rybky
1976 Případ mrtvých spolužáků
1974 30 případů majora Zemana (TV seriál)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
1968 Objížďka
1967 Happy end
Klec pro dva
1966 Transit Carlsbad
1963 Mykoin PH 510
1962 Oranžový měsíc

Dokumentární

1989 Zlatá ulička (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace