Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

easaque 

všechny recenze uživatele

zajímavě stavěný příběh o dospívání dvou chlapců, které zásadně ovlivnilo setkání s jedním mužem, každého to však vyprovokovalo k jiným životním událostem. Psychologicky laděné drama svým zpracováním odhaluje příčiny životních traumat, které si mnozí uvědomí až v dospělosti. Režisér Araki zvládl téma pedofilie zobrazit velmi vnímavě, názorně i v drsných sexuálních scénách, kde se však vyhnul explicitních záběrů, což nebyl určitě lehký úkol. Za to všechno ode mně dostane 4 hvězdičky a doporučuji zvídavým divákům. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Čas rány nezaceluje, to jen naše mysl je překrývá tajemnou tkání iluzí a zapomnění. A ten parchant Araki tentokrát upozadil cynismus a jde přímo po duši. Na příběhu dvou chlapců ukazuje mechanismy, jimiž reareaguje neopravitelně poraněná psychika. Z nebe, po které se prohání UFO, tu prší barevné cereálie, z utrženého sluchátka promlouvá Bůh a po koupelnové scéně hororovější než té z Psycha i Osvícení si budete kontrolovat záklopky na dveřích. Brady Corbet vystihl mimoňství i sílu brýlouna Briana, Michelle "Buffy" T. je tu něžně a beznadějně zamilovaná a Joe Gordon-Levitt v ústřední roli Neila - prodejné Lotity a Jamese Deana v jednom - podal až neuvěřitelně odvážný výkon. Těžko vydýchatelný film, ale nelituju. Dík za tip, Lu. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Teda, Joseph Gordon-Levitt se pekně odvázal. Ten kluk ale sakra umí! Pamatuji si ho z 10 důvodů, proč tě nenávidím a už tehdy jsem v něm viděla slibný potenciál. Ožehavý námět je umě, vkusně a místy také dost drsně zpracován a zahalen do ojedinělé mysteriózní "Darkovské" atmosféry. Až do závěrečného poodhalování skutečností jsem vskutku netušila, co je tím tajemstvím, které životy Neila a Briana tolik spojuje. Ve vedlejších rolí září krásná Michelle Trachtenberg, jako jeho dlouholetá a nejlepší kamarádka (v kolika scénách jsem si povzdechla "ach jo, ona ho tolik miluje...":) a Jeffrey Licon v roli kamaráda. Vztahy mezi nimi jsou hezky vykresleny a ukazují, že přes jejich lásku k němu, kterou by chtěli dát najevo, tuší, že by nebyl schopen ji přijmout. Jeho charakter sám o sobě je velmi komplikovaný. V některých momentech jsem měla pocit, že všechny ty věci, které dělá, ho připravily o city. Jak dokáže být někdy chladný a sobecký. City v něm však jsou. Ale příliš daleko. Jenže jeden člověk mu je kdysi dávno bezohledně ukradl a vytvořil z něj životem se protloukajícího prostituta, který prostě dělá, co umí a musí. Dokáže být se všemi těmi muži, ale nedokáže být s lidmi, kteří ho opravdově milují. Film má velmi podmanivou hudbu, především již v úvodních titulcích. Krásný a opravdový snímek o tom, jak můžou okamžiky z dětství ovlivnit osobnost a život člověka, a věci okolo něj. "Tam, kde mají ostatní lidé srdce, má Neil McCormick bezednou černou díru. Když si nedáš pozor, spadneš do ní, a jsi na věky ztracený." ()

Saishi 

všechny recenze uživatele

Pedofílie je dodnes jedno z nejkontroverznějších a nejvíce nepřípustných témat v jakémkoli uměleckém díle. Zvykáme si na výstavy mrtvých lidí v lihu, ale zneužívání dětí na plátně či na stránkách knihy bereme jako odstrašující případ, který slouží k jedinému - semknutí společnosti, všeobecnému odsouzení a vyslovení morální pravdy. Nic hlubšího, neboť jakákoli hlubší myšlenka už svou kontroverzí vytrhuje poklidného příjemce z jinak pohodové letargie. Mysterious Skin se s tímhle nelehkým tématem vypořádal nadmíru čistě a bez jakékoli senzachtivosti. A opět se vrací ke kouzlu člověka jako jedince - nepaušalizuje, neříká, co je pro všechny dobré nebo špatné. Důležité jsou opravdové pocity - zoufalství malého Briana je srdceryvné v celé své podstatě, stejně jako atmosféra malého provinčního městeka, kde nikdo nikoho nezajímá. Dlouho jsem neviděla tak skromné dílo, které nevyšumí za týden z hlavy jako zvětralá sodovka. A Josepha Gordon-Lewitta mi prosím pošlete domů. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Individuální pohled na snímek se odráží čistě jen z faktu, kolik už toho má poctivý divák všemožných dramat "za sebou". Translation: vidět Mysterious Skin před nějakými pěti lety, asi se z něj posadím na zadek a dva dny se nezvednu. Je to dost syrové, kamera neuhybá, žádné zatmívačky... story o dvou zneužívaných chlapcích je drsné a není na něj nahlíženo skrz růžový závěs. Gordon-Levitt lehce dokazuje, že mu nedělá problém sebeobtížnější filmová role a já si říkám, že tenhle týpek nás v budoucnu ještě hodně překvapí. Co mě zarazilo, je očividná snaha snímku neodsuzovat pochybné existence, lidé tu jsou vyobrazeni jako samostatné osobnosti s vlastními problémy a úchylkami. Dramatický standard - 75%. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Gregg Araki prohlásil, že všechny scény s dětmi natáčel tak, aby nevěděli o sexuálním kontextu. (Listeroman)
  • Podle psychologa Richarda Gartnera je ve filmu velmi přesné zobrazení sexuálního zneužívání chlapců. (lyukassza)

Reklama

Reklama