Reklama

Reklama

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Snímek je prý složený ze tří scénářů, které autor ne a ne dotáhnout do konce a tak je dal dohromady. Bohužel jsou švy dost citelně vidět. Příběh současného Falstaffa, který je poživačným králem mladé drogové komunity se nehodí k vyprávění o klukovi, který pátrá po své lhostejné matce. Závěr vyzní do ztracena. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "I'm a connoisseur of roads. I've been tasting roads my whole life. This road will never end. It probably goes all around the world."     Dráma zaradená v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, ktorá podľa mňa silne dopláca na to, že je nasilu pozliepaná z dosť nesúrodých častí (tri nedokončené odlišné scenáre spojené dohromady). Najmä tá časť s novodobým Falstaffom je sem značne nasilu našroubovaná, tá shakespearovská štylizácia tu na mňa pôsobí vyslovene rušivo. Na druhej strane musím pochváliť tú "road movie" časť s cestou do Talianska, ktorá ma ako jediná z celého filmu naozaj bavila. Evidentne mám podstatne radšej Gusa Van Santa ako komerčného režiséra, než ako režiséra pokúšajúceho sa o akúsi umeleckú avantgardu (podobným filmom je aj jeho Drugstore Cowboy (1989), kde sa takisto vyžíva v špáraní sa v dosť odpudivom prostredí narkomanov, zlodejov a ďalších kriminálnych živlov, či kadejakých úchylov). Toto dielo by sa dalo označiť za filmovú báseň o priateľstve a rebelantstve mladých ľudí a všeobecne o hľadaní si svojho miesta v živote. Môj celkovo mdlý dojem z filmu výrazne vylepšujú výborné výkony dvoch talentovaných hercov, Keanu Reevesa (Scott) a Rivera Phoenixa (Mike), oboch veľmi štýlových vo svojich rolách. Pri Riverovi Phoenixovi potom veľmi zamrzí, že kvôli jeho tragickej smrti v mladom veku nemohol svoj obrovský talent ďalej rozvíjať. ()

Reklama

Copacabana 

všechny recenze uživatele

Sympatické počiatočné zoznamovanie s postavami a vtipné momenty vyplývajúce z Mikovho náhleho spánku zo stresu ma hneď na úvod zaujali, no ako film pokračoval, vyvolával u mňa naozajstné pocity, ten vzťah som im naozaj verila. Moja obľúbená scéna bol ten prepad v ružových županoch, čo nemalo chybu. Vtipné scény teda striedajú tie vážne a dojemné, celý film je citlivo natočený, a jeho obsah vypĺňajú skvelé herecké výkony, hlavne však R. Phoenix, pri ktorom som sa nestačila diviť ako ma dokáže v jednej sekunde rozosmiať šľahnutím seba o zem a v ďalšej ma rozľútostí až na pokraj sĺz. Ešte taká drobnosť, že v tomto filme bolo zobrazenie sexu, ktorý ma neiritoval, nedostával do rozpakov, a k tomu pôsobil umelecky, musím povedať, že asi to vyznie divne, no pre mňa asi najestetickejšie zobrazenie sexu vo filme – ak to vyznelo divne, pozrite si, pochopíte. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Můj největší problém je v tom, že jsem si nepřečetl o čem film bude. Těšil jsem se na úplně jiný film a taký jsem dostal úplně jiný film, než jsem předpokládal. Budiš. Faktem, ale zůstává, že mě film nebavil a nepomohlo tomu ani perfektní výkony Rivera Phoenixe a Keanu Reevese. Co se dá dělat, ne každý film člověku sedne. ()

jaklee 

všechny recenze uživatele

Psychadelické vs realistické, tvrdé aj vtipne bizardné. V tvorbe Gus Van Santa obrovská výnimka. Toto je ta cesta po ktorej sa mal Gus Van Sant uberať, neskôr však začal trochu vykrádať európsku kinematografiu a aj si párkrát úplne odskočil do mainstreamu. Dokonalý výkon Rivera. Artový film ako víno. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • Postavy se jmenují Mike a Scott podle opravdových prostitutů, kteří byli Van Santovi inspirací pro vůdčí charaktery filmu. Objeví se v roličce ve scéně v kavárně. (aluna)
  • Mé soukromé Idaho je výsledkem spojení tří projektů. První byl moderní verzí Jindřicha IV. s názvem "Howling At The Moon" o mladých na ulici v Portlandu a byl psán shakespearovským veršem. Druhý se jmenoval "In A Blue Funk" a byl o dvou španělských bratrancích žijících na ulici v Las Vegas, kteří se rozhodnou jet do Španělska a dozvědět se něco o sobě a své rodině. Třetí měl titul My Own Private Idaho (Mé soukromé Idaho) a byl o Mikeovi, který se živí jako prostitut. Toho vyzvedne Němec prodávající díly do aut a doveze ho domů. Gus Van Sant měl problém s dokončením scénářů, a tak je spojil do dohromady. (barazara)
  • Název filmu je odkazem na jednu z písní B-52. (ČSFD)

Reklama

Reklama