Divá Bára
Drama / Romantický
Československo, 1949, 73 min
Vladimír ČechHrají:
Vlasta Fialová, Robert Vrchota, Jana Dítětová, Jaroslav Vojta, Marie Brožová, Antonín Rýdl, Jan Pivec, Josef Kemr, Marie Rýdlová, Josef Vošalík, Gustav Hilmar, Josef Maršálek, Marie Blažková, Jiřina Vávrová, Stanislava Strobachová, Eva Vrchlická st., Jan W. Speerger, Anna Kadeřábková, Věra Kalendová, Lubomír Lipský st., Pavel Salaba, František Marek, Emil Kavan, Miroslav GrácPlakáty
Povídka Boženy Němcové posloužila jako předloha pro romantický příběh o odvážné, samorostlé dívce, opovrhované dceři obecného pastýře, která se nebojí ničeho - ani noci, ani plavání. Jenže pověrčiví vesničané si o ní vyprávějí všelijaké podivné věci, dokonce hledají spojení s mocnostmi pekelnými. Smělá a odvážná Bára na hloupé předsudky svých bližních málem doplatí. Energické děvče přivádí svými kousky do varu celou dědinu. Když se pokusí kuriózním způsobem pomoct své kamarádce Elišce zbavit se dotíravého nápadníka, trpělivost zaostalých občanu dědiny přeteče a Bára skoro přijde o život. Naštěstí se v poslední chvíli objeví tajemný zachránce. (oficiální text distributora)
Radyo
Pozoruhodný melodramaticko-lyrický snímek, vyznačující se na svou dobu poměrně neobvyklým pohráváním si s obrazem. Kamera skutečně u některých scén vizuálně vyjadřuje to, co se většinou ve filmech vyjadřuje slovně, a je třeba podotknout, že právě tato vizuální stránka filmu a rovněž herecký výkon Vlasty Fialové řadí tenhle snímek mezi to nejpovedenější z pamětnických filmů. Ovšem abych nezapomněl, rovněž hudební složka a vlastně i nazvučení některých scén (byť už se na něm trochu podepsal zub času) pomáhají doladit celkovou atmosféru.(12.7.2003)
gouryella
Tento film povazuji za velmi dobre prevedeni povidky Bozeny Nemcove na filmove platno - nejvetsi zasluhu na tom ma bezesporu Vlasta Fialova, jejiz Bara je skutecne dustojnym obrazem Bary povidkove.(6.8.2002)
Boss321
První a zároveň nejslavnější role pro Vlastu Fialovou. Povedené převedení slavné povídky Boženy Němcové o dívce, která se nebála ničeho a tak v ní pověrčivý vesničané začali čarodějnici. Film má hodně slušnou atmosféru, ale nedá se odepřít staří téměř šedesát let.....(20.1.2008)
Jeanne
Nečekaně moderní romantický příběh krásné, silné a samostatné hrdinky s happyendem, od kterého se těžko odvrací pozornost, za což mohou nejen nádherně pojaté obrazy "čisté přírody" a "zkažené společnosti"... Škoda, že hodně lidem takové příběhy unikají jen proto, že nedopatřením nosí nálepku zkostnatělé klasiky.(21.2.2009)
sud
Poctivé převedení povídky Boženy Němcové na filmové plátno. Dnes sice může působit trochu zastarale, ale ta atmosféra je téměř totožná s atmosférou knihy. Ta čtvrtá hvězdička hlavně za Vlastu Fialovou, která byla opravdu krásná a uměla hrát a v době natočení "Divé Báry" nám ji mohl závidět i Hollywood.(17.4.2006)
Bebacek
A v příštím životě chci být Divá Bára. Všichni chlapi ze mě budou paf a jejich matinky je bodou fackovat. :-) Akorát si teda budu holit podpaží...(20.1.2008)
Zloděj kol
Na svou dobu neobyčejně čistý film, respektující předlohu bez jakéhokoli poklonkování režimu. Drobná výtka spadá především na většinu hereckých představitelů, jejichž postavy jsou značně jednorázové. To se ovšem netýká Vlasty Fialové, která se mohla stát skutečnou star. Hvězdy bez vyhrnutých rukávů a montérek se bohužel v padesátých letech nerodily.(12.7.2003)
sportovec
Tento film představuje významnou předělovou kapitolu v dějinách naší národní kinematografie. V poměrně velkém počtu tu nastupují příslušníci mladé herecké generace (Fialové bylo 20-21 let). Evidentně to bylo dáno i generační příslušností režiséra filmu a je zjevné, že tento pohyb souvisí s politickými změnami kolem osmačtyřicátého roku. Tím je dán do značné míry i výběr námetu filmu podle nejemancipovanější povídky Boženy Němcové. Její Bára má mnoho společného např. s hrdinkami próz sester Brontëových nebo George Sand. Romantismus tu evidentně převažuje nad realismem. Kvalita filmu i výkonů rolí hlavních představitelů tyto časové meze přesahuje a posouvá ho do úrovně klasického díla. Tato kvalita ovšem nepřesahuje hranice našeho národního rozměru. Ve Vlastě Fialové v tomto roce česká kinematografie získala a současně tak trochu začala ztrácet jednu ze svých špičkových hereček-hvězd.(26.8.2007)
Jacinda
Vlasta Fialová se zhostila své role dokonale. Postava z knížky oživla na plátně. Film krásně vykresluje tehdejší dobu a nejeden divák má chuť upálit dementní část vesnické populace (např. staré rašple co neumí nic jiného než řvát:"Čarodějnice!!!"). Zkrátka výborné zpracování povídky Němcové.(2.12.2008)
Sarkastic
Stará klasika. Film o lidské hlouposti, pověrčivosti a předsudcích, také o tom, jak se lidé chovají k někomu, kdo se něčím odlišuje. Vlasta Fialová zde hrála velice přirozeně a jako dívka z té doby by mi určitě imponovala. 4*, tenhle film má něco do sebe.(12.3.2008)
swamp
Věřím, že celý film je zajímavější než samotná povídka Boženy Němcové, podle které byl natočen. Přesto mě nenadchl natolik, abych šel s hodnocením nahoru - a to ani kvůli vynikající Vlasty Fialové v hlavní roli.(8.7.2007)
Flego
Jeden z najúžasnejších českých filmov.(27.6.2007)
ork
For Me 80%(8.9.2008)
Blofeld
Vizuálně, hudebně i herecky podmanivý snímek - ve filmografii Vladimíra Čecha kvalitou až překvapí.(16.9.2009)
Skip
Krásná dívka proti tupým vesničanům. Vlasta Fialová je jako polosirotek Bára, která se těší ze života v přírodě a touží po lásce, prostě neodolatelná.(11.7.2007)
Suzie05
Je libo šňupeček?(24.7.2008)
Orlau32
Divou Báru zahrála Vlasta FIALOVÁ jedinečně. Byla herečkou opavského divadla a v tehdejším castingu (jak se dnes říká) to vyhrála absolutně. Robert VRCHOTA jako myslivec, musel čelit ve vesnici hloupým, pověrčivým a nepřejícným lidem, ale protože byl vzdělaný a byl "pánský myslivec", tak měl ve vesnici respekt. Pravdou ovšem je, že to byl velmi hezký člověk a že se na VRCHOTU chodilo do biáčku. Ten kdyby hrál " vrbu u potoka", tak bylo zaručeně vyprodáno. Velmi hezký film a i dnes by měl mládeži co říci (kdyby se ovšem v kinech nebo Tv hrál). V září 2009 vyšla na DVD "Divá Bára " a světe div se ! Myslivce tam hraje podle seznamu na DVD JOSEF Vrchota !!!! Nepochopím, jak takovou chybu mohou přehlédnout ! (Ne na obalu, ale na filmu !) Říkám si, že se to opravdu u FILMEXPORTU hemží "filmovými odborníky ! Ale co dělá výstupní kontrola ? Ta už dnes u výrobků neexistuje ?(8.10.2007)
blackrain
Takhle nějak má vypadat zpracování povídky Boženy Němcové. Když jsme na střední probírali Boženu Němcovou a její povídky, hned jsem si představila Báru v podání Vlasty Fialové. Člověk by ani nevěřil, že filmu už je půl století, ten čas tak nemilosrdně letí. Musím připomenout i pár krásných záběrů na šumavskou přírodu. Filmaři si uměli vybrat zajímavé lokace.(4.12.2008)
Anglie
Obrazově zajímavé zpracování, ale mne nijak nezaujalo. Určeno zejména lidem, kteří si chtějí zavzpomínat na atmosféru povídek Boženy Němcové.(5.4.2004)
Marthos
Filmová koncepce se po únorových událostech změnila v předem stanovené šablony, které se opakovaly v dobových schematických veselohrách a patosových historických freskách. Režijní debutant Vladimír Čech přišel do tohoto ovzduší se starým romantickým příběhem Boženy Němcové. Z původně řadové povídky, která ve spisovatelčině díle zaujímala spíše panoramatický význam, se pečlivou adaptací stává jeden z nejpůsobivějších hraných filmů. Z dobového konkursu vzešla pro roli Báry nová hvězda, vynikající brněnská herečka Vlasta Fialová. Ta vytvořila svou hrdinku jako prostou citlivou dívku, která se svým přirozeným jednáním stane obětí psychického i fyzického násilí zaostalých vesničanů. Jasným protipólem kurážné Báry je městsky vychovaná Eliška v podání Jany Dítětové. Patrně svou nejslavnější filmovou roli zde vytvořil tehdejší idol dívčích srdcí Robert Vrchota, jehož myslivec má neobyčejné charisma. Zbylé vedlejší role jsou obsazeny zvučnými a kvalitními jmény osvědčených divadelních bardů (Vojta, Pivec, Hilmar, Brožová). Zcela výjimečný film dodnes neztratil nic ze své působivé, lehce hororové atmosféry nočního lesa i průzračně čistého jezírka, zachycených úchvatnou kamerou Václava Hanuše. Do jisté míry lze BÁRU chápat i jako jeden z opravdu posledních svobodných filmových projektů. A to neznamená málo.(5.10.2008)
| V kinech ČR od: | 29.04.1949 |
|---|---|