Reklama

Reklama

Modrooký samuraj

(seriál)
  • USA Blue Eye Samurai
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Mladá bojovnice je v Japonsku v období Edo odsouzená na okraj společnosti. Ze všeho nejvíc touží pomstít se těm, kdo za to můžou, a neváhá při tom jít přes mrtvoly. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (127)

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Na plný počet to nemá, sú ďaleko kvalitnejšie, dospelejšie, epickejšie anime ako toto - napr. Džúbei a umění nindžucu (1993)). 4/5 som ale vážne chcel dať, no vadí mi tam pár vecí, ktoré vyvrcholili v poslednej epizóde, a trochu moje nadšenie schladili. Určite sa ale jedná o nad-priemer. Audio-vizuál a atmosféra sú tu na jednotku. Príbeh aj postavy sú tiež zvládnuté veľmi dobre. Čo ma však otrávilo, sú 1. choreograficky dosť lajdácky, až smiešne prevedené súboje (záverečná bitka, či "stúpanie hradom" mi prišli ako obrovské sklamanie, zato súboje 1vs.1 boli fajn), 2. tá vždy a všade prítomná emancipácia. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale už mi to fakt lezie krkom. Človek si nemôže užiť ani jeden netflixácky seriál, pretože už je tak dlho kŕmený tými novodobými stereotypmi (muži = zlo, slabosť / ženy = dobro, sila... obetuj muža, aby ambiciózna žena mohla zažiariť atď, atď...), že polku udalostí odhadne dopredu (napríklad vývoj postavy Akemi...100krát obohraná pesnička). Napriek týmto "zádrhelom" som si 1. sériu užil, a posledná minúta ma navnadila na pokračovanie. ()

sugythesugar 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľké prekvapenie, v dobrom aj zlom. Po prvých minútach som zo zvoleného prístupu k téme a uchvacujuceho vizuálu zbieral sánku z pivnice. Po piatich minútach som si povedal, že toto snáď bude pre mňa Severance tohto roku. Prvé dve epizódy má absolútne zaháčkovali. Nanešťastie som si potom všimol, že má seriál tých hodinových dielov 8. A prakticky od tretej epizódy sa tam primiešavajú dejové linky, aby tých osem epizód malo o čom byť. Reálne, kedy to bola 3-4 dielna miniséria, dal by som s kludnym svedomím plné hodnotenie. Ale vizuálne nápady vystrieda po pár epizódach rutina a tak ten fantastický vizuál je trestuhodne nevyužitý. A rovnaký prípad je to aj v príbehovej rovine. Od konca tretej epizódy už sú karty rozdané a ďalších 5 epizód už seriál ide celkom priamočiarou cestou, ktorá neurazí, ale ani nenadchne. Ale obrovská výhoda seriálu je v silných vedľajších postavách, ktoré nepôsobia rušivo a ich príbeh a previazanie s hlavným hrdinom dotvára komplexnejší svet a posúvajú ďalej aj toho hrdinu. Stále budem mať Modroočka v seriálovej topke roku. Ale mrzí ma, že desiatkovú záležitosť rozdrvili do zbytočne veľa epizód a je z toho "iba" silných 8/10.  Jeden zo seriálov roku. ()

Reklama

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Nepotřebuji, aby se povedl nový Shogun, když jsem viděl tohle. Je to definiční dílo, které se směle může zařadit vedle právě Shoguna, knižního Musashiho nebo i Geishy. A manželská autorská dvojice měla evidentně nakoukanou hodně z Kurosawy. Pecka odnikud a o to byla hlasitější. Vlastně ani nevím co tam pochválit dřív. Epický dej, prenadhernou stylizaci, drsné souboje, romantiku. A taky pro japonské publikum odvážná témata. To je asi jako kdyby o naší kultuře někdo natočil něco s transsexuálnim muslimským Sudetským Němcem.  Hlavně ta nápaditost! Po prvním díle jsem si říkal, ok to mne bude bavit celou řadu. Ale ono to mělo každý díl úplně jiný s jiným stylem a vrcholem.  Menší výtku mám k animaci postav, které vypadaly lépe v obrazech než v pohybu, ale to jde na vrub rozpočtu. Asi stejně jako soundtrack, kde by si to zasloužilo něco killer. Tohle bylo na jednu stranu vykradene z Posledního samuraje a na druhou doplněné modernou. Ale obojí není v celku podstatné. Nejlepší seriál letoška. 10/10 Je to lepší než Logan, Cherry a jiné novodobé klasiky. ()

psychoJoa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi svěží a příjemná podívaná, po velmi dlouhé době! Sice se příběh nevyhl mnoha drobných chybám a přešlapům (“nesmrtelní hrdinové” jen v určitých situacích atd.), ale jinak má tato série rozhodně co říct a doufám, že se dočkáme pokračování. Animace je úchvatná a především zasněžené Japonsko vykouzlilo i předVánoční náladu. ()

cernakus 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době se nebojím dát plný počet. Výborná animace, odvážné scény, přiléhající hudba, hluboké myšlenky, zajímavé postavy a skvělý dabing. Realizmus byl z počátku taky přívětivý, ten sice zaklopýtal mezi 5 a 7 epizodou, ale v 8 se zase vrátil. Je to asi nejlepší nejaponské anime, co jsem kdy viděl a snadno předčí i Samuraje Jacka. Doufám, že Netflix dovolí autorům dotáhnout příběh do konce. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (2)

  • Hlavní postava Mizu má charakteristické modré oči, protože je míšeného původu. Tvůrcem seriálu je Michael Green a jeho manželka Amber Noizumi, která je také míšenka s japonskými kořeny. Inspirací pro vytvoření příběhu byla jejich vlastní modrooká dcera, které společně říkají „Modrooký samuraj“. (anfi15)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama