Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky.Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tato velmi netradiční detektivka (mylně označována jako horor) staví hlavně na zvláštní mysteriózní atmosféře malého britského ostrova, kde místo křesťanství vládnou pohanské zvyky. Konfrontace bigotního policisty a místních domorodců, uznávajících prastaré božstva, je vystupňována do znamenitého konce, kde je pouze na každém diváku jestli se mu více bude zamlouvat lidská oběť bohyni země, či slova „Hospodin je můj pastýř“. Edward Woodward v hlavní roli silně věřícího detektiva exceluje, a stejně tak jako oproti němu stojící Christopher Lee, rozdává svůj charismat v každém záběru. Silný zážitek je navíc umocněn zvláštní lidovou hudbou a tanečními rituály, které překvapivě neruší (a přitom se nejedná o žádný muzikál), ale prostě do snímku patří jako všechno ostatní. Při tom posledním vás navíc nepříjemně zamrazí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Malá filmová lahůdka, která v době svého vzniku zcela zapadla a byla objevena a velebena filmovými kritiky až mnohem později. Příběh policisty, který se vydá na obydlený ostrov blízko Anglie hledat zmizelou dívku a na něm je konfrontován s pohanskými zvyky místních obyvatel, pohltí diváka jedinečnou atmosférou a působivou hudbou. Ta zde hraje opravdu velikou roli a celý film je prošpikován hudebními a tanečními vsuvkami, které děj nezpomalují, ale naopak mu dodávají na působivosti. Žánrově je film řazen mezi horory (některými kritiky je dokonce nazýván Občanem Kanem hororů), ale spíše působí jako nějaká detektivka a hororové zařazení splňuje až samotný lehce šokující závěr, který co do překvapivosti staví film do stejné řady s např. Shyamalanovými filmy. Lze jen litovat, že pan režisér nebyl v budoucích letech po tvůrčí stránce příliš pilný..... ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Anglický vyšetrovateľ, extrémne založený na kresťanskej viere, prichádza na ostrov hľadať stratené dievča. Ostrovania majú však vlastné zákony, uctievajú vlastných bohov, po večeroch sa oddávajú sexuálnym radovánkam pod holím nebom a v škole sa akurát vyučuje sexuálna výchova. A to sa ešte blížia oslavy prvého mája. Pozor, mierne muzikálové. Scénka zvádzania policajta v hoteli pospevujúcou nahou štetkou vo vedľajšej izbe za hudobného doprovodu miestnych štamgastov bola pre mňa to naj. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Blbost tenhle film, a to jako fakt, místní obsah bych zabalil do kůže z pupeční šňůry a vystřelil někam za Ural, takhle jednoho mystifikovat a hlavně namlsat... Christopher "Saruman" Lee samozřejmě famózní, ale to nic nemění na tom, že za á tohle není horor a za bé že to je... no prostě jakýsi bizár, bohužel ne v tom dobrým slova smyslu, tohle je bizár, kde všichni zpívají jakési folkové písničky a atmosféru to v sobě nevykřeše ani v momentu scény na hřbitově s kojící ženou- a to je bizár! :-) ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Nejprve musím poděkovat uživateli lupuscanis, díky němuž jsem tento skvost objevila. Tajuplná a mysteriozní atmosféra ostrova Summerisle mě pohltila od prvních okamžiků. Film nezapře rok svého natočení (1973), krásně se v něm mísí pohanské rituály s dobou „květinových dětí“, včetně dobových účesů a oblečení. Naprosto úžasná hudba a zpěvně-taneční čísla, ze kterých bych vyzdvihla dvě, a to pana učitele s chlapci u májky a noční erotický tanec Britt Eklandové v hotelovém pokoji pro úplně konsternovaného policistu za zdí. Co mě šokovalo nejvíc, byl samotný závěr, ale předpokládám, že to byl i záměr tvůrců. Po jeho shlédnutí jsem také opustila svou původní myšlenku, že bych se na tento báječný ostrov chtěla odstěhovat a žít tu až do smrti. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • Film se natáčel v Dumfries a Galloway v jihozápadním Skotsku. (Chatterer)
  • I když byl film pro původní uvedení do kin výrazně sestříhán, do nynější běžně dostupné verze se vrátila většina (ne-li všechny) vystříhaných scén. (Petrus1)
  • Přestože se film odehrává ve Skotsku a postavy mají mít skotské rysy a přízvuk, tak pět hlavních postav nebylo skotské národnosti. Christopher Lee a Edward Woodward jsou z Anglie, Diane Cilento z Austrálie, Ingrid Pitt je jihoevropanka a Britt Ekland je ze Švédska. (Chatterer)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama