foto

Britt Ekland

  • nar. 6.10.1942 (76 let)
    Stockholm, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Ideální muž neexistuje. Je snazší nalézt manžela.“

Dlouhou dobu už žije ve Spojeném království, pochází ale ze Švédska ze čtyř dětí (tři mladší bratři). Otec byl úspěšným maloobchodníkem, matka jí zemřela po dlouhém boji s Alzheimerovou chorobou (2005). Navštěvovala školu dramatu a poté se přidala ke kočovné divadelní společnosti. Jejím doporučením byl její vzhled, a tak se dostala k filmu (v Itálii se z ní stala hvězda). Vrcholem její filmové kariéry je bezpochyby postava Mary Goodnight v bondovce MUŽ SE ZLATOU ZBRANÍ (1974). Za zmínku dále stojí komedie NOC, KDY PŘEPADLI KABARET MINSKÝCH (1968, hraje mladou dívku, která objeví striptýz), drama BAXTER (s Patricií Nealovou), DVOJNÍK (1967, s Yulem Brynnerem), akční krimi CHYŤTE CARTERA (1971, s Michaelem Cainem), kultovní hororová mysteriozita z roku 1973, THE WICKER MAN (během natáčení již byla těhotná, do choulostivých tanečních scén byla místo ní použita dublérka a dabována byla také pro svůj nepříjemný přízvuk) a dobrodružné drama OTROKÁŘI (1976, s Trevorem Howardem).

Byla první na seznamu hereček režiséra Polanského pro titulní roli v hororu ROSEMARY MÁ DĚŤÁTKO (1968), studio však dalo následně přednost Mie Farrowové, kterou tehdy proslavila enormně úspěšná soap opera „Peyton Place“ (1964). V prosinci 2007 se Eklandová účastnila švédské reality show „Stjärnorna på slottet“, ve které se objevil mj. i známý herec Peter Stormare (FARGO, BIG LEBOWSKI, ARMAGEDDON). V posledních letech byla k vidění v několika britských pantomimách, v prosinci 2007 a lednu 2008 vystupovala v Swindon's Wyvern Theatre ve zpracování „Popelky“ a v lednu 2008 byla jako host k vidění v bristké televizní show „Loose Women“.

Slavnou se Eklandová stala po bouřlivém románku a následné svatbě (únor 1964) s britským hercem a komikem Peterem Sellersem, který ji požádal o ruku na základě novinové fotografie (podle jiných zdrojů se prostě seznámili v hotelu). První infarkt Sellers prodělal během svatební noci. V roce 1965 se jim narodila dcera, dnešní herečka Victorie Sellersová. Do rozvodu v prosinci 1968 spolu manželé natočili dva filmy, krimikomedii HON NA LIŠKU (1966) v režii Vittoria De Sicy a zapomenutelnou komedii BOBO (1967). Prožila také hodně přetřásaný románek s rockovou hvězdou Rodem Stewartem; seznámila je v roce 1975 Joan Collinsová a žili spolu něco přes dva roky, během kterých se Eklandová vzdala kariéry a soustředila pouze na vztah (francouzský šepot v Stewartově hitu „Tonight's the Night, Gonna Be Alright“ patří jí). Když Stewart přiznal nevěru, došlo k hlučném rozchodu a Eklandová po něm soudně požadovala přes 12 miliónů dolarů odškodného jako náhradu za ušlou kariéru. Nárok byl soudem zamítnut. V té době byl Eklandové udělen přídomek „boy toy“. O známosti a doprovodnou publicitu neměla nouzi (největším milovníkem byl podle ní Warren Beatty). Nechvalně známá se počátkem 80. let stala svým „honem“ na rockové hvězdy (klávesista skupiny Duran Duran, Nick Rhodes, odmítl na jedné módní přehlídce „společné foto“). V letech 1984-1992 (rozvod) žila s téměř o dvacet let mladším rockovým hudebníkem Slimem Jimem Phantomem a s ním má syna Thomase Jeffersona (1988).

"Řekla jsem, že nespím s ženatými muži, myslela jsem tím ale šťastně ženaté muže.“

Ve „Screen World“ Johna Willise byla uvedena jako jedna z dvanácti „slibných hereckých nováčků roku 1965“ a v 70. letech byla jednou z nejfotografovanějších a nejdiskutovanějších světových celebrit. Do filmů byla samozřejmě obsazována pro svůj vzhled. Byla jednou z prvních celebrit, která cvičila Pilates (70. léta) a v roce 1984 vydala dokonce fitness knihu, následovanou videokazetou (1992). Svojí kondici připisuje osobnímu švédskému trenérovi. Ze vztahu s hudebním producentem Lou Adlerem vzešel syn Nikolaj (1973). Byla jedním z porotců na soutěži Miss Universe v roce 1976 a v roce 1980 vydala svoji autobiografii s názvem „True Britt“ a v televizním snímku ŽIVOT A SMRT PETERA SELLERSE (2004) ji představuje Charlize Theronová.

Plynně hovoří anglicky, francouzsky, německy (a samozřejmě švédsky). Je blízkou přítelkyní Sharon a Ozzy Osbournea a je dosud pevným inventářem rokenrolové společenské scény. Po jednom pádu při předávání hudebních cen v Londýně si zlomila zápěstí i kotník a byla jí diagnostikována osteoporóza (následek dlouhodobých diet a nízkého přívodu vápníku) a spolupracuje dnes s asociacemi pro Alzheimerovu chorobu a osteoporózu ve snaze informovat veřejnost o těchto nemocech. Je aktivní členkou organizace PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), bojuje proti „nehumánním“ testům na zvířatech, zastává se však testů na vězněných kriminálnících, čímž staví práva zvířat nad lidská práva.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1993 Britt Fit
1990 The Children
1989 Aféra Profumo
Cold Heat
Vampír z Beverly Hills
1987 Luna ve znamení Štíra
1986 Az aranyifjú (TV film)
1985 Americká zmrzlina
Marbella, un golpe de cinco estrellas
1984 Love Scenes
1983 Dead Wrong
Dr. Yes: Hyannis Affair
Erotic Images
1982 Electric Blue 3
Satan's Mistress
1981 Jacqueline Susann's Valley of the Dolls (TV film)
Klub příšer
1980 Věž rukojmí (TV film)
1979 Poklad krále Šalamouna
1978 Great Wallendas, The (TV film)
1977 Casanova & Co.
High Velocity
Ring of Passion (TV film)
1976 Otrokáři
1975 Royal Flash
1974 Muž se zlatou zbraní
The Ultimate Thrill
1973 Baxter
Rituál
Six Million Dollar Man: Wine, Women and War, The (TV film)
1972 Asylum
Diabólica malicia
Endless Night
1971 Chyťte Cartera
Percy
Stronger, The (TV film)
Time for Loving, A
1970 I cannibali
Tintomara
1969 Intoccabili, Gli
Nell'anno del Signore
Stiletto
1968 Noc, kdy přepadli kabaret Minských
1967 Bobo
Dvojník
1966 Hon na lišku
Too Many Thieves
1965 Do Not Disturb
1964 Carol for Another Christmas (TV film)
Hrdinové bez kalhot
I Say I Say I Say
1963 Det är hos mig han har varit
Il diavolo
The Prize
Velitel
1962 Handen på hjärtat (TV film)
Happy Thieves, The
Krátké léto
1960 G.I. Blues

TV seriály

1994 Naprosto dokonalé (TV seriál)
Nejlepší přátelé (S02E04)
1992 Bara med Britt (TV seriál)
1990 Grand (TV seriál)
1988 Superboy (TV seriál)
1982 Matt Houston (TV seriál)
1981 Simon & Simon (TV seriál)
1979 Skeppsredaren (TV seriál)
1978 Battlestar Galactica (TV seriál)
Return of the Saint (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1970 McCloud (TV seriál)
1965 The Trials of O'Brien (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2013 Bond's Greatest Moments (TV film)
2012 Richard E. Grant's Hotel Secrets (TV seriál)
2002 Best Ever Bond (TV film)
Bondovy dívky jsou věčné (TV film)
2001 Burnt Offering: The Cult of the Wicker Man (TV film)
2000 I Love 1970's (TV seriál)
Inside 'The Man with the Golden Gun'
1997 Pantoland (TV seriál)
1995 Audience with Shirley Bassey, An (koncert)
1994 Áldozat, Az
1983 James Bond: The First 21 Years (TV film)

TV pořady

2013 The 40th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1994 Cilla's World (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1989 BingoLotto (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1986 Circus of the Stars #11 (TV pořad)
1981 Circus of the Stars #6 (TV pořad)
1970 Aquarius (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1992 Bara med Britt (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace