Reklama

Reklama

Dej si pohov, kámoši

  • USA Grumpy Old Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Donalda Petrieho (Mystic Pizza) je především hereckým koncertem dvou osobností – Waltera Matthaua a Jacka Lemmona. Herečtí bardi tu představují dva letité rivaly a zároveň sousedy Johna a Maxe. Oba si už vlastně ani nepamatují, čím začalo jejich „dědkovsky paličaté“ škodolibé nepřátelství, které se sestává z drobných lumpáren a zlomyslností. Karty jsou už léta rozdány a nic by se nezměnilo, kdyby se do sousedství nepřestěhovala extravagantní a stále velmi atraktivní dáma jménem Ariel. Její volnomyšlenkářské chování okouzlí oba postarší pány tak, že v nich navíc vzplane žárlivá mužská rivalita. Svérázná a temperamentní Ariel si ovšem do ničeho nenechá mluvit a vybere si podle svého. Úsměvná komedie někdy s nadhledem a někdy vážněji ukazuje, jak chutná „podzim života“. V druhém plánu sledujeme i milostné vztahy Johnovy dcery Melanie (Daryl Hannahová), která právě opustila manžela a nyní až příliš sympatií věnuje Maxovu synovi Jacobovi. Že by mladí konečně usmířili znepřátelené staříky? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

boni 

všechny recenze uživatele

Velmi milá komedie jako stvořená pro oddych a zlepšení nálady. Jack Lemmon a Walter Matthau opět potvrdili, že jsou sehraná dvojice. Film o přátelství, lásce a starém sváru dob minulých. Nechybí typické "vážnější scény", ani ten pro americké komedie tradiční prvek - happy end. Příjemné dílo, ale zase taková opravdu jednohubka, takže víc než tři hvězdy nedám. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Dvojice amerických důchodců s velkými domy v idylicky zasněžené Minnesotě, šišlavé urážky, drsné kanadské žerty, debaty o nemocech, smrti a rybaření, válka s exekutorem – a samozřejmě trojitá porce romantiky plus mírná životní moudrost a lehké tragično v mezích pohodlného dojetí, jsme přece v Hollywoodu. Možná to zní strašně, ale díky chytře napsanému scénáři, vkusné režii a Lemmonovi s Matthauem, kteří se nestydí být opravdu za dědky plesnivé (v dabingu se ovšem tahle kvalita trochu ztrácí), výsledek spolehlivě pozvedá i nejčernější náladu a možná by si ode mě vysloužil plný počet, nebýt zbytečného důrazu na romantickou linii a občasné prvoplánovosti hlavně v užití muziky. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Film "Daj si pohov, kamoš!" (Grumpy Old Men), ktorý v roku 1993 natočil režisér Donald Petrie, je hereckým koncertom dvoch skúsených, ostrieľaných, charizmatických amerických hercov. Jack Lemmon a Walter Matthau sa chopili hlavných úloh s vysoko profesionálnym prístupom a sviežim elánom. Stvárnili dvoch tvrdohlavých, starnúcich mužov, Johna Gustafsona a Maxa Goldmana, ktorí majú medzi sebou dlhoročný spor. Sú to susedia, ktorí sa nemajú radi a neustále si robia rôzne naschvály. Ich vzájomná rivalita sa ešte viacej vyostrí, keď sa zoznámia s ich novou susedkou Ariel Truaxovou. Obaja totiž majú záujem získať si jej sympatie a lásku. Predovšetkým vďaka výborným hereckým výkonom Jacka Lemmona a Waltera Matthaua je tento snímok príjemnou geronto komédiou, ktorá sa postupom času stala klasikou vo svojom žánri. *** ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

O hodně slabší film než když byli Lemmon a Matthau v plné životní formě. Je vidět, že v hollywoodské filmové tvorbě 90. let už se točilo na klasickou ucindanou notu, která vyhovovala primitivnímu americkému publiku a přinášela do kasy hodně dolarů. Ne že bych se občas nezasmál, ta potápějící s chata na jezeře byla dobře vymyšlená. Ale mám řadu důvodů k tomu, abych ubíral jednu hvězdičku po druhé. Především to předpokládané klišé, k němuž se od začátku schyluje a končící svatbou a jedním rozvodem. Potom sníh, každý film, z něhož cítím zimu, musím automaticky jednu hvězdičku škrtnout. A pak ty sentimentálně nostalgické žvásty o vánocích a jak na sebe máme o těchto svátcích být hodní. Když to člověk slyší každý rok, tak si už říká, aby bylo po nich. A nakonec ta nenáviděná brokolice. Vida, skutečně k nám po roce 1989 přišla z USA. Odkud jinud. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Johne, tva kocka se vydelala na me schody. Jo ? Tak at se tvoje vydela na moje schodya jsme si kvit" Jack Lemmon /Letiste 77, Byt / opat potvrdil, ze bol majstrom humoru a ze bol aj genialny herec. Kazda scena je zrezirovana skusenou rukou, dialogy su take normalne a zo zivota, ale rychlo odsypaju a dobre sa pocuvaju. Komedialna zlozka je vkusne vyvazena tou romantickou a zase naopak, romanticka vlozka doplna tu komedialnu. Okrem Lemmona vyborne hraju aj Burgess Meredith, Daryl Hannah a Walther Matthau. 98 % ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Walter Matthau utrpěl díky mrazivým podmínkám v Minesotě zápal plic. (HellFire)

Reklama

Reklama