foto

Burgess Meredith

  • nar. 16.11.1907
    Cleveland, Ohio, USA
  • zem. 9.9.1997 (89 let)
    Malibu, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec a režisér Burgess Meredith, celým jménem Oliver Burgess Meredith se narodil 16. listopadu 1907 v Clevelandu (Ohio). Prožil neradostné dětství, plné násilí a strachu v rodině alkoholika. Ke svému neutěšenému dětství se vrací ve své autobiografické knize "So Far, So Good" ( Zatím je to dobrý) z roku 1994. V roce 1926 absolvoval Hoosac School a pokračoval ve studiu na jedné z nejprestižnějších amerických univerzit Amherst College v Massachusetts . Po ukončení studia vystřídal několik povolání , než se začátkem 30. let stal členem divadelní společnosti Civic Repertory Theatre v New Yorku pod vedením Evy Le Gallienne.

Po úspěšném účinkování na newyorské divadelní scéně se představil také ve filmu, kde debutoval v roce 1936 ve snímku Alfreda Santella WINTERSET (Justiční vražda). Z prvních let jeho filmové kariéry patří mezi zajímavé snímky například OF MICE AND MEN (O myších a lidech) z roku 1939. Jeho hereckou kariéru na čas přerušila druhá světová válka v které sloužil v řadách US Air Force (americké letectvo) , kde dosáhl hodnosti kapitána. Po válce se vrátil na filmové plátno i divadlo, kde se stal výraznou osobností jako herec i režisér. V dalších letech se objevil v několika filmech, ovšem největší úspěch přišel až v průběhu 70. let , kdy zaznamenal hned dvě nominace na Oscara za vedlejší role. První v roce 1975 za snímek DEN KOBYLEK (r. J. Schlesinger) a druhá o rok později za snímek ROCKY (r. J. G. Avildsen). Známá je také jeho role Ammona ve snímku Desmonda Davise SOUBOJ TITÁNŮ z roku 1981. V 90. letech si ještě zahrál menší role po boku Jacka Lemmona a Waltera Matthause v komediích DEJ SI POHOV, KÁMOŠI (r. D. Petrie) a DEJ SI POHOV, KÁMOŠI 2 (r. H. Deutch).

V roce 1950 se představil také jako filmový režisér ve snímku THE MAN ON THE EIFFEL TOWER (Muž na Eiffelovce), kde se s ním o režisérské křeslo podělil herec Charles Laughton. Jako filmový režisér se ještě představil v roce 1970 snímkem THE YIN AND THE YANG OF MR. GO. Burgess Meredith byl také významný divadelní režisér a v roce 1960 získal společně s Jamesem G. Thurberem za revue A Thurber Carnival cenu Special Tony Award. V roce 1974 byl nominován na cenu Tony Award za broadwayské představení Ulysses in Nighttown.

Velký prostor v jeho kariéře vyplňovala práce pro televizi i rozhlas, kde využil svůj výrazný, chraplavý hlas. Na televizní obrazovce se objevil v mnoha seriálech, například : THE BIG STORY, THE TWILIGHT ZONE, MR. NOVAK. Mezi vrcholy jeho televizní práce patří ztvárnění Tučňáka v seriálu BATMAN (1966-1968). Později se objevil v seriálech SEARCH (1972 - 1973), nebo GLORIA (1982-83). Mimo seriály hrál také v mnoha televizních inscenacích a filmech. Za herecký výkon v televizním dramatu TAIL GUNNER JOE (Zadní střelec Joe) v roce 1977 obdržel cenu Emmy.

Burgess Meredith byl čtyřikrát ženatý. Poprvé se oženil v roce 1952 za Helen Derby, ale po třech letech v roce 1935 manželství končí rozvodem. Jeho druhou ženou byla herečka Margaret Perry, ale ani toto manželství netrvalo déle než tři roky (1936 - 1938). Jeho třetí ženou byla od roku 1944 herečka Paulette Goddard, ale i toto manželství nakonec v roce 1949 skončilo. Poslední jeho ženou byla od roku 1950 švédská balerína Kaja Sundsten se kterou měl dvě děti. Syn Jonathan se stal muzikantem a dcera Tala je malířka. Burgess Meredith zemřel 9. září 1997 v Malibu ( Kalifornie) ve věku 89 let. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
1995 Across the Moon
Dej si pohov, kámoši 2
Machři
1994 Všechno je dovoleno!
1993 Dej si pohov, kámoši
1992 Mastergate (TV film)
1991 Night of the Hunter (TV film)
1990 Oddball Hall
Rocky V
Stav milosti
1988 Hot to Trot
Úplněk v modré vodě
1987 G.I. Joe: The Movie
Král Lear
Mister Corbett's Ghost (TV film)
1986 Outrage! (TV film)
The Blinkins (TV film)
1985 G.I. Joe (TV seriál)
Santa Claus
1984 Wet Gold (TV film)
1983 Chasing the Limits (TV film)
Zóna soumraku
1982 Gloria (TV seriál)
Puff and the Incredible Mr. Nobody (TV film)
Rocky III
1981 Pan Griffin a já (TV film)
Poslední honička
Pravdivé zpovědi
Souboj Titánů
1980 Když se čas naplnil
Konečný úkol
1979 Puff the Magic Dragon in the Land of the Living Lies (TV film)
Rocky II
1978 Báječný kapitán Nemo (TV film)
Kate Bliss and the Ticker Tape Kid (TV film)
Kouzlo
Nečistá hra
Puff, the Magic Dragon (TV film)
The Manitou
1977 Golden Rendezvous
Johnny, We Hardly Knew Ye (TV film)
Last Hurrah, The (TV film)
Sentinel
SST: Death Flight (TV film)
Tail Gunner Joe (TV film)
The Great Bank Hoax
1976 Burnt Offerings
Rocky
1975 Den kobylek
Hindenburg
Mistr pistolník
33 stupňů ve stínu
1974 Hay que matar a B.
Korg: 70,000 B.C. (TV seriál)
Zlaté jehly
1972 Beware! The Blob
Fan's Notes, A
Getting Away from It All (TV film)
Man, The (TV film)
New Healers, The (TV film)
Probe (TV film)
Search (TV seriál)
1971 Clay Pigeon
Father, The
Lock, Stock and Barrel (TV film)
Strange Monster of Strawberry Cove, The (TV film)
Such Good Friends
1970 Byl jednou jeden lotr
Night Gallery (TV seriál)
The Yin and the Yang of Mr. Go
1969 Hard Contract
Mackennovo zlato
Pobertové
Winter of the Witch (TV film)
1968 Skidoo
Stay Away, Joe
1967 Když přichází noc
Torture Garden
1966 Batman
Batman (TV seriál)
Crazy-Quilt, The
Madame X
Vysoká hra pro pravou dámu
1965 Po zlém
1964 Fanfare for a Death Scene (TV film)
1963 Kardinál
Mr. Novak (TV seriál)
1962 Rada a souhlas
1961 Waiting for Godot (TV film)
1959 America Pauses for Springtime (TV film)
Rawhide (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
1958 Man on the Run
1957 Joe Butterfly
1954 Screen Snapshots: Hollywood's Invisible Man
1950 Works of Calder
1949 Golden Arrow
Hádanka
Man on the Eiffel Tower, The
The Big Story (TV seriál)
1948 On Our Merry Way
1947 Mine Own Executioner
1946 Deník komorné
Magnificent Doll
1945 Příběh pěšáka G.I. Joe
Walk in the Sun, A
1943 Rear Gunner, The
1942 Street of Chance
1941 Nejisté city
San Francisco Docks
Tom Dick and Harry
1940 Castle on the Hudson
Second Chorus
1939 Idiot's Delight
O myších a lidech
1938 Spring Madness
1937 There Goes the Groom
1936 Winterset
1935 The Scoundrel

Dokumentární

2002 De Superman à Spider-Man: L'aventure des super-héros - a.z.
1996 Wild Bill: Hollywood Maverick
1995 Great Battles of the Civil War, The (TV seriál)
1993 Jean Renoir: Part Two - Hollywood and Beyond (TV film)
1992 Chaplinova skládanka (TV film)
Lincoln (TV film)
1991 Preminger: Anatomie filmaře
1989 Batmánie
John Huston: The Man, the Movies, the Maverick
1987 Hollywood The Golden Years: The RKO Story (TV seriál)
1985 Broken Rainbow
1981 Acting: Lee Strasberg and the Actors Studio
1980 Those Amazing Animals (TV seriál)
1979 UFOs: It Has Begun
1978 Living Sands of Namib, The
1964 National Geographic Specials (TV seriál)
1960 Universe
1958 Sorcerers' Village
1957 Albert Schweitzer
1949 Yank Comes Back, A
1944 Arturo Toscanini
Útok
Vítězství v Tunisku
1943 Welcome to Britain, A
1941 Zapomenutá vesnice

TV pořady

1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1982 American Film Institute Salute to Frank Capra, The (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1971 Bill Cosby Special, or?, The (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace