Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (Cinemart)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (780)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nechám si líbit. Horor, jaký dá vzpomenout na poctivý časy, něco jako v posledních letech DRAG ME TO HELL nebo TRICK R TREAT. Přizraky kostlivců s cáry masa, pohádkově vychytaný prostředí, charisma, překvapivě brutální vraždy, odkrývání tajemství do poslední chvíle, to všechno s citem a dostatečným rozpočtem. Než vyloženě strašidelně to působí jako mysteriózní krimi. Neohromí, potěší, stačí. A momentálně jako taková před-halloweenská projekce ideál. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Crimson Peak má mraky chyb a působí na mě jako by to celé Del Tora moc nebavilo - možná díky naprosté tvůrčí svobodě chyběl na režiséra trochu tlak. I tak je to film, který se zaryje pod kůži a chvílemi vyloženě pekelně zlý. Za tyhle skoky mezi omalovánkovou nudou a brutálním psycho terorem tleskám. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vůbec se nedivím, že se Purpurový vrch tolik líbí zrovna Stephenu Kingovi. Stojí totiž na myšlence, kterou on tak často a rád propaguje (a kterou naposledy využil i podobně skvělý film Dream House), totiž že nadpřirozené bytosti jsou mnohdy až to poslední, čeho bychom se měli bát. Mnohem horší bývají prostě živí lidé z masa a kostí. Guillermo del Toro tohle romantické hororové drama natočil s velkým přehledem. Po vizuální stránce jde o něco krásného (obzvlášť ty pestré barvy jsou zrovna v tomto žánru velmi osvěžující, ale radost pohledět je i na všechny dobové kostýmy), v klidných konverzačních scénách mě zase opravdu zajímalo, co, kdo, komu a proč říká, a ve scénách drsnějších až drsných (kterých se film tedy rozhodně také nebojí, viz především umyvadlo a infarktový závěr) jsem byl napnutý jako struna. Zkrátka vše, jak má být, včetně výkonů hlavního hereckého trojlístku, z něhož zase jednou musím vyzdvihnout úžasnou Jessicu Chastain. Tak, to bychom tedy měli. A teď už toho třetího Hellboye, prosím. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Gotický horor, naivní romance a pohádka v jednom, kde herci citují Janu Eyrovou a hrají své party, jakoby byly vystřižené ze Shakespearovského dramatu, ale pořád tomu chybí nějaká ta hořkost nebo naopak sladkost, která by dokázala probrat otupělé smysly a posunula by tuhle lacinou podívanou na nezapomenutelný zážitek. Guillermo del Toro hraje hned od začátku s otevřenými kartami, zbývá mu tak pouze vizuální stránka, s kterou může překvapovat a už i ta začíná místy působit lehce vyčerpaným dojmem, i přesto však Purpurový vrch nelze úplně odstřelit. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Scénografia je skvostná. Dobové oblečenie, skutočný dom a mizanscéna zaprataná detailmi sú síce dotvárané digitálnymi efektami, ale v rozumnej miere. Niet čo vytknúť, len nasávať a užívať si výlet do prostredia akoby vystrihnutého z minulosti. Vizuálne krásny film, skôr romantický ako hororový. Nejde to ani presne definovať, je to klasický mix fantasy, hororu, romantiky a drámy. Každý si tam príde na svoje, dokonca aj ja. Každá žánrová pasáž je skvele urobená, najviac by som však vyzdvihol, koľkokrát zmieňovanú romancu. Po filmárskej stránke nie je čo vytknúť, takto si predstavujem dnešné temné rozprávky. Herecké trio tiež nemohlo byť lepšie. Praví hororoví nadšenci isto ocenia odlišný del Torov prístup ku žánru a najmä fakt, že nejde o prvoplánový horor, akých máme ročne v kinách tucty. Crimson Peak má minimum hororových prvkov a dopĺňa ich fantasy prvkami, čo z neho robí neštandardný zážitok. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (44)

  • Scéna, v ktorej sa z vane vynorí duch hnijúcej starenky, je odkaz na film Osvietenie (1980). (Pat.Ko)
  • Guillermo Del Toro sa vyjadril, že je pre neho tento film veľmi osobný a inšpiráciou preňho boli staré gothické romány ako "Jane Eyre" či "Rebecca". (Steny94)
  • Natáčanie filmu trvalo 68 dní, čo je v porovnaní s ostatnými Del Torovimi projektmi málo, kedže taký Pacific Rim (2013) sa natáčal okolo 100 dní, Hellboy (2004) dokonca 135. (Steny94)

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama