Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Melinda Sordino je mladá dívka chodící do deváté třídy. Nyní začal nový školní rok. Je samozřejmé, že nikdo se na školu netěší, ale ona obzvláště. Všichni její přátelé se k ní totiž po té osudné noci otočili zády a dívají se na ni skrze prsty. Dokonce i její nejlepší kamarádky, s nimiž se přátelila už mnoho let. Melinda je otřesená zážitkem a snaží se na to zapomenout a žít dál, jenže nic nejde tak lehce. Vzpomíná na ten osudový den, ve kterém se to všechno stalo, a vzpomínky vyplouvají na povrch. Ve škole se s ní nikdo nebaví, Melinda se zhorší v učení. Nejstrašnější na tom však je to, že její rodiče nic netuší a myslí si, že je vše v naprostém pořádku. Chudák dívka marně hledá někde oporu. (Ssimca)

(více)

Recenze (243)

Plangi 

všechny recenze uživatele

Je začátek školního roku a Melinda se po prázdninách vrací do školy. Několik záběrů nám dává tušit, že je všechno jinak než tomu bývalo před prázdninami. Co se stalo, že jí všichni nazývají práskačkou a že očividně její popularita nebyla vždy tak tristní? Postupně zjišťujeme, že outsiderství hlavní hrdinky má závažnou příčinu a že se ve svém mlčení svým způsobem vyrovnává s hroznou událostí jedné noci. Speak je film sympatický hlavně svým minimalismem, netlačí zbytečně na pilu a k jádru věci se dostáváme pozvolna. Prostředí americké střední školy je už samo o sobě dost depresivní, ještě více umocňující Melindiny myšlenky. O kvalitách herectví Kristen Stewart, na jejímž silném výkonu to vše stojí (ne padá), netřeba se zmiňovat. Myslím, že o téhle sličné dívence ještě hodně uslyšíme, nejen ve spojení s The Twilight saga. ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Celý film stojí na vynikajícím výkonu představitelky hlavní role. Od první chvíle je evidentní, že tady nejde o nějakou tuctovou patnáctku ze střední. Film sice pojednává o velmi zásadní životní situaci, ta však není hlavním tématem. Tím je snaha, nějak se s tím vším vyrovnat a hrdinka zjišťuje, že nebude jiná možnost, než ze sebe všechno dostat a konečně promluvit, což ji nebetyčně děsí, a hledá útěchu v útěku z reality a v umění, které jí sice pomahá, ale nakonec ke konfrontaci stejně dojde. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ten film má velmi výstižný název. Jeho hlavním posláním by mělo být sdělit, naladit společnost na vědomí, že řvaní ve skříni ničemu moc nepomůže. Protože jak vidno, vnitřně živené semeno roste, prorůstá a tlačí. Na druhou stranu, co tě nezabije, to tě posílí, jen by to nemusela být jediná cesta a ne vždy je to ta dobrá a obecně přijatelná cesta. Film z toho nakonec vychází poměrně dobře, byť se nelze vyhnout jakémusi kašírovanému "happy endu". Tohle téma je ale neuvěřitelně komplikované a prakticky u něj jsou možné veškeré možné varianty. Jsem rád, že existuje dost důskazů pro to, že Stmívání bylo herecky pro Kristen jen nějakým úletem, za který pravděpodobně nemohla ona sama. 3.5* ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych Melindě neštěstí přál - bylo by to zvrácené - ale přece jsem, snad i díky hereckému výkonu Kirsten Stewartové, byl okouzlen osobnosti, jaké z dosud možná obyčejné pubertální holky pod tíhou tajemství vyrostla. Ve škole plné uhihňaných roztleskávaček ztělestnila introvertní sílu a její bolest se přelila do umění. Nemožnost mluvit, nutnost nést břemena uvnitř může být u těch, kdo nepodlehnou chmuře, katalyzátorem obrazů, skladeb a básní. Jen doufám, že se promluvivší dívka nakonec, poté co shodila náklad, nestala zas jen "veselou středoškolačkou". Byla totiž krásná právě ve svém osamělém zápasení. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Potenciál snímku podle mě zůstal nevyužit. Kristen Stewart podala sice velmi dobrý herecký výkon (no ostatně, kdo viděl Úkryt nebo Útěk do divočiny, nemá tutu nadějnou herečku zaškatulkovanou jenom z přiblblého Stmívání), ale to bylo na filmu asi to jediné, co opravdu fungovalo. Jinak mi to připomínalo nic moc extra teen film plný klišé o jednom nepřispůsobivém jedinci, místo dramatu, ve kterém plně cítíme s hlavní postavou a události kolem ní s námi řádně citově pohnou. Lepší 3*, ale kvůli nenaplněnému očekávání zaokrouhluju směrem dolů. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Autorka předlohy Laurie Halse Anderson si ve filmu zahraje kuchařku, která na začátku filmu podává bramborovou kaši. (HellFire)
  • Scéna znásilnění se měla odehrát v lese. To bylo ještě předtím, než Kristen Stewart zjistila, že je alergická na trávu. Když jde domů z párty, má na zádech listí, protože tato scéna se natáčela ještě předtím, než se zjistilo, že je alergická. (HellFire)
  • Sordino, Melindino příjmení, v překladu znamená "potichu". (Kreeki)

Reklama

Reklama