Reklama

Reklama

Kočka na rozpálené plechové střeše

  • USA Cat on a Hot Tin Roof (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Podle stejnojmenné divadelní hry Tennesseeho Williamse natočil v roce 1958 Richard Brooks slavný film nominovaný na šest Oscarů. Vypráví o složitých a komplikovaných vztazích uvnitř jedné jižanské rodiny zámožného pěstitele bavlny, jehož oslava narozenin se zvrhne v erupci výčitek a odhalování dlouho skrývaných tajemství a pocitů. Ústřední dvojicí je syn Brick (P. Newman) s ženou Maggie (E. Taylorová), co se utápí v hluboké manželské krizi. Brick neskrývaně opovrhuje svou ženou a celé dny jenom nezřízeně pije a trudomyslně vzpomíná na svou minulost. Frustrovaná Maggie je zase ničena neopětovanou láskou Bricka, stejně jako rodinou svého švagra (J. Carson), jejichž pět malých ratolestí ji neustále vytáčí, ale také jí připomínají, že je bezdětná. Hlava celé rodiny Pollittů, které již nikdo neřekne jinak než Velký šéf (B. Ives), se v tento den vrací z vyšetření přímo na svou oslavu narozenin s vědomím, že je zcela zdráv. Pravda je však taková, že nemá nejmenší šanci na uzdravení a doktor mu úmyslně lhal, aby alespoň svůj poslední čas strávil v poklidu. Blížící se spory o dědictví se tak brzy stanou další rozbuškou na již tak napjaté rodinné oslavě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mačka na rozpálenej plechovej streche je jedným z niekoľkých filmov, ktoré utvárali moju lásku k filmu. Začiatkom 90tych rokov totiž Československá televízia každú stredu vysielala jeden klasický hollywoodsky film a Mačka bola jedným z nich. Túto sekciu filmov som nikdy nevynechal (vďaka otcovi) a tak som videl mnohé z klasík, o ktorých moji vrstevníci ani nechyrovali. Netreba dodávať, že som bol týždeň platonicky zaľúbený do Elizabeth Taylor. VIDENÉ ZNOVA (po asi 23 rokoch): Mačka na rozpálenej plechovej streche a zopár krýs a myší pod ňou, pretože prelhanosť je systém, v ktorom žijú. Film, ktorý zámerne upozorňuje na svoj divadelný pôvod až tak, že máte ihneď chuť to divadlo navštíviť a porovnávať. Asi budem znova týždeň platonicky zaľúbený do Liz Taylor:). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po filme 'Cool Hand Luke' je toto môj druhý film s Paulom Newmanom, v ktorom začína príbeh scénou, v ktorej je jeho postava opitá na mol, v ruke fľaša alkoholu a následne vyvádza hlúposti. Paradoxne bol za obe tieto postavy následne aj nominovaný na Oscara. Moje veľké sympatie k jeho postave v tomto filme spečatil aj fakt, že so zlomenou nohou sa netrápil len Brick, ale aj ja. Príbeh filmu je ďalší zo série, ktorého postavy majú veľkú psychologickú hĺbku, takže umožňujú schopnejším hercom naplno prejaviť a ukázať ich herecký potenciál. Hereckými výkonmi to vo filme len tak vrelo, a myslím, že ani skrytá kamera by v podobných situáciách hodnovernejšie nezachytila prejavené pocity a emócie. Big Daddy je nezabudnuteľný, a nielen jeho dialógy sú ostré ako žiletka. Okrem neskutočne trpkej a štipľavej kritiky súčasnej spoločnosti a jej mravných, či nemravných hodnôt, dej v niektorých scénach hraničí až so satirou, či paródiou na spoločenské a rodinné vzťahy. Za všetko hovorí fakt, a vôbec sa nečudujem, že film bol v dobe premiéry označený ako mládeži neprístupný. 95%. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Upřímně musím konstatovat, že jsem očekával větší blbost. Jsem tedy mile překvapen, protože film se dá v pořádku strávit. Elizabeth Taylor byla v době vzniku filmu skutečně nadstandartní kus a Paul Newman hrál již tehdy jako pán. Společně tvoří ďábelskou dvojici, na kterou se koukat rozhodně dá. Když se k tomu přidá ještě strašně zlý big daddy, tak je pokoukání ještě o kousek lepší. Vlastně celý film je založen na principu neustálého podlézání tomuto tlustému a nemocnému jedinci. Kdybych to měl říct úplně jednoduše, tak tento žánr mi rozhodně není blízký, tudíž je třeba brát moje 2* s patřičnou rezervou. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Nie na darmo patrí Tenesse Wiliems medzi bravúrnych klasikov americkej drámy. Mačka na horúcej plechovej streche je hustá rodinná dráma o hlbších aspektoch rodinného života, o maskách, za ktoré sa častokrát zbabelo skývame, o hodnotách, ktoré vyznávame a dôležitých záležitostiach, ktoré sa prehliadajú a podvedome zanedbávajú. Tematika zákutí a problémov rodinného života je nadčasová a aktuálna, vhodná ku introspekcii každého z nás. Aj keď epický príbeh je veľmi jednoduchý, Elizabeth Taylor a Paul Newman to snáď nemohli zahrať lepšie. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„A-L-K-O-H-O-L problémy nevyrieši, ale akoby som hrach na stenu hádzal, keď by som mal Brickovi Pollittovi dohovárať, aby sa spamätal, pokiaľ sa ešte dá. Typicky ho uvidíte extrémne zamysleného s pohárikom Whiskey v ruke, a takto ide deň za dňom, pričom všetkých vôkol seba nahnevá tým, že opitý o 3. ráno behá po ihrisku cez prekážky, ale je taký naliaty, že si doláme nohu, a tento HANDICAP mu znemožňuje vypadnúť z domu, a tak bude musieť počúvať svojich nielen pokrvných príbuzných, trebárs ženu Maggie tak nádhernú, že ju nemôže ani cítiť, nenávisť je na vzostupe, brutálne hádky len tak svištia cez veľký DOM, kam čochvíľa prichádza BIG DADDY... Komplikované medziľudské vzťahy klopú na dvere, a ešte, ak sa jedná o DEDIČSTVO, tak vtedy brat nepozná brata = 11 000 hektárov pôdy a 10 000 000 dolárov CASH, hm... , ako by ste sa vy zachovali, ak by ste zacítili vo vetre takúto príležitosť ? A pritom utrápený Brick nie je vôbec chamtivý, pretože najskôr jeho brat Gooper aj s manželkou Mae, i zo začiatku Maggie intenzívne myslia na to, čo bude, keď už Big Daddy Pollitt nebude ? Ako sa rozdelíme, kto si bude najviac nárokovať ? Práveže jestvuje dôvod na to, prečo PIJE, a to sa z minúty na minútu postupne odhaľuje DO NAHA, tak isto, ako sa Maggie správa, je veľmi oddaná, len to nemá spätnú odozvu. _ K FILMU_ MIMORIADNY HERECKÝ KONCERT „najsvätejšej trojice” : TAYLOR, NEWMAN a IVES. Sledovať ich = prežívať strastiplné konfrontácie, ktoré sa vo väčšine odohrávajú vo veľkom dome, v takých hádam aj v 90. % sa zdržujem s nimi v tejto nehnuteľnosti, pričom atmosféra je tak nepríjemná, lebo vonku LEJE AKO Z KRHLY, a vy nemáte kde utiecť, schovať sa, skryť sa. Divadelný nádych sa dostavil aj s určitým opakovaním sa zo strany hereckého ansámblu. Našťastie mi to vykompenzovali títo špičkoví herci, ktorí sú nepredvídateľní. RICHARD BROOKS sa pôvodne volal RUBEN SAX, a je to pozoruhodne šikovný scenárista i režisér v jednej osobe !!! Jeho CHLADNOKRVNE O.B.D.I.V.U.J.E.M DOTERAZ ! Ja osobne obdivujem LIZ, na ktorú nedám nikdy dopustiť aj s jej patričnými vrtochmi, ale úprimne : „Vymenujte mi iba jednu jedinú OSOBNOSŤ, súčasnú herečku, ktorá by sa jej vyrovnala nielen svojou krásou, ale najmä hereckým nasadením, aké nemá obdoby” ! . ()

Galerie (88)

Zajímavosti (17)

  • Studio MGM mělo o obsazení filmu od počátku jasno – Maggie Pollitt bude hrát Elizabeth Taylor a jejího manžela Bricka Montgomery Clift. Byla to sázka na jistotu, jelikož tento pár si získal diváky už v Místě na výsluní (1951). Jenže Clift roli odmítl. Domníval se totiž, že postava Bricka je „implicitně homosexuální“, a ačkoliv v Hollywoodu všichni o Montgomeryho orientaci věděli, herec nechtěl riskovat, že ho konzervativní americké publikum v takové roli nepřijme. (Pavlínka9)
  • Film měl být původně natočen černobíle, ale vzhledem k všeobecně známé divácké slabosti pro Elizabeth Taylor (Maggie) a modré oči Paula Newmana (Brick) se film natočil barevný. (Kulmon)

Reklama

Reklama