Z terasy

From the Terrace

USA, 1960, 139 min

Mark Robson

Příběh plný lásky, nevěry, peněz, obchodů a cesty za úspěchem za tónů hudby velkého filmového skladatele Elmera Bernsteina. Vyzdvihovat herecké výkony ústředních postav není třeba, protože Paul Newman snad nikdy nezahrál svoji roli hůř než výborně a Joanne Woodward se předvádí také v příjemném světle. Mile však překvapuje (pro mě dosud neznámá) Ina Balin v roli Natálie. Snímek Marka Robsona je sice značně dlouhý, avšak ani okamžik jsem se nenudil, jelikož se na obrazovce stále dělo něco, co poutalo moji pozornost. Atmosféra z filmu hezky dýše a každá z pasáží, z nichž se tento počin skládá, ji má něčím příjemnou či nepříjemnou, zkrátka vždy specifickou. Od Alfredovy návštěvy uhelných dolů v Coloradu se pak pro mě snímek stal ještě mnohem víc lákavější a oči jsem již z obrazovky opravdu nespustil. Nemohu hodnotit jinak, než plnou sazbou hvězdiček.(22.1.2012)

Že má film přemrštěnou stopáž, jsem si ani nevšimla, utekl mi rychle, ale s odstupem dvou týdnů musím přidat hvězdičku: to teplo, které Alfréda vytrhlo z přežívání při setkání s Natálií, jsem cítila i přes obrazovku. Často se mi to nestává.(25.2.2011)

klasicka vypravenka o tom, ze prachy nejsou vsechno a uspech i postaveni jsou dobry veci, ale ke stesti nestaci. Nad prumerem ji drzi dramataicke sceny plne verohodnych emoci a jeden z nejvetsich sympataku filmove historie paul newman v hlavni roli. Uz jenom kvuli nemu a jeho krasne charizmaticke skutecne zivotni partnerce Joanne Woodwardové stoji tech 150 minut za videni.(8.2.2010)

Paul Newmanem tažené drama o věčném sváru mezi rodinou a kariérou, mezi opavrdovostí a prázdnou formou, mezi láskou a pohodlnou spokojeností. Chvílemi je na filmu znát už časový odstup, zejména ve vypjatých scénách, kdy sklouzává do dnes již těžko přijímané didaktičnosti a téměř patosu. Jen proto tomuto dramatu rozvinutému na úctyhodné a jinak zcela zvládnuté ploše nepřidávám pátou hvězdu.(13.2.2011)

Působivé drama o rodinných vztazích, o lásce a v neposlední řadě o kariéře, z kterého vyzařuje jakési podmanivé kouzlo poutavosti. Hudba možná některé pasáže dramatizuje více, než je zdrávo, ale i tak jsem tento snímek neviděl naposled. Podobné filmy: Kočka na rozpálené plechové střeše, Dlouhé horké léto.(22.3.2011)

Já prostě miluju tyhle epické filmy se silným (byť pro někoho z dnešního pohledu možná i trochu schematickým) příběhem, které se už dneska netočí. Čert vem realitu - alespoň na chvíli je dobré uvěřit, že v člověku vždycky zvítězí to lepší. A když je hlavním hrdinou Paul Newman, není o čem diskutovat.(15.1.2012)

Jeden z nejoblíbenějších filmů mé matky ,asi kvůli Newmanovi.Zřejmě budu po ní,protože jen kvůli ňu ňu ňu Ňůmenovi bych to viděl na 70%.(7.2.2011)

• danecek24

18. Zlatý Glóbus za rok 1960 - cena (1) - *Objev roku (herečka) - Ina Balin + nominace (1) - Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Ina Balin(14.1.2009)

Newman jako kariérista, jehož práce mu je přednější než manželství, ovšem otázkou je, zda-li ta kariéra ve skutečnosti přece jen nestojí za víc, než manželství s rozmazlenou potvorou Woodwardovou, která svoji roli nevěrnice podala naprosto dechberoucně. Vývoj postav v průběhu dějě je parádní, z počátku si nedovedete představit, že by měl mezi Paula a Joanne vtoupit někdo třetí, ovšem postupem času, vám to začně být šumák a říkáte si, proč jeden druhého pro samou nesnášenlivost a nepochopení nepřizabijou, když pak do toho všeho příjde něžná, nezkažená Balin, tak byste nejraději chudákovi modrookému Paulovi dali samopal do ruky, aby tu "mrchu jednu nevěrnou" ,co má doma rozstřílel na padrť. Tak asi tak. No skvěle se na to dívalo, a byť to má 149 minut, uteklo to až moc rychle.(6.5.2011)

Hříšně krásný Paul Newman mezi dvěma ženami a dvěma způsoby života. Nádherné kostýmy, skvělé herecké výkony Newmana a Woodwardové. O hodnocení výš bych dala nebýt urputného režijního vedení, které herce nutilo dívat se často kamsi doztracena místo na sebe. Až už i zoufalý Newman řekne své lásce: Dívej se na mne! ____Erotické napětí mezi Newmanem a jeho dívkou jiskří z obrazovky na plné pecky, přestože se divák dočká "jen" odhalených dívčích ramínek. /7. 2. 2011/(7.2.2011)

Upozornění: Zcela subjektivní a nekritický komentář! Paul newman a Joanne Woodward - dva úžasné herecké výkony. Celková atmosféra a provedení, kdy některé momenty spíše připomínaly divadelní hru, než film - tomu říkám umění. Pokud bych si nepřečetl, že stopáž je 150 min, asi bych tomu nevěřil. Jsem rád, že se mi podařilo svým hodnocením zvednout celkové hodnocení o 1%, myslím si, že si to tenhle film zaslouží.(22.5.2011)