Reklama

Reklama

Harper

  • USA Harper (více)
Trailer

VOD (1)

Paul Newman v nezapomenutelné titulní roli kasovního trháku podle knihy Rosse MacDonalda Pohyblivý terč. První detektivka v Newmanově kariéře, čítající tehdy třiadvacet filmů, doslova vzkřísila tento žánr.Harper slídí a uniká nástráhám při odkrývání pravdy v propleteném případu únosu a vraždy. Chytrý scénář Williama Goldmana vás pobaví a provede světem "typicky zvláštních" kalifornských postav. Potkáte bohatou dámu (Lauren Bacall), ozbrojeného právníka (Arthur Hill), plážového gigola (Robert Wagner), zapadající filmovou hvězdu s náklonností k alkoholu (Shelley Winters), jazzovou závislačku (Julie Harris) i Harperovu odcizenou manželku (Janet Leigh). A k tomu všemu bezbožný řád z chrámu Mraků vedený Strotherem Martinem. Každý z nich může mít klíč k vraždě nebo kulku pro Harpera. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Tak, krátce k mému sledování Harpera. Poprvé jsem ho viděl jako dítě, někdy v 90. letech, spíše dříve, než ke konci. Poté před rokem a konečně včera. Líbí se mi to čím dál tím více, mám rád Chandlerovky a Harper jejich kvalitám a cti plně dostál. Na postavu se hodí stejně jako Bogart, možná ještě lépe. OK, je to dělané podle jiného autora, ale stará drsná škola zůstává. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

No, možná se naše očekávání zcela nenaplnila, ale na druhou stranu..... tento kasovní trhák vzkřísil tehdy skomírající (a náš milovaný) detektivní žánr. Scénář je docela fikaný (i když i mistr Goldman se měl tehdy ještě co učit :), několik scén překvpapivě na svou dobu docela napínavých. Zbytek už celkem nuda, kolikrát zbytečné dějové zvraty a "trochu moc padouchů na jeden film". Zkrátka bez jako vždy skvělého a hláškujícího Paula Newmana by byl film pouhý (pod)průměr.... 65% ()

Reklama

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby to není jedna z mistrovských rolí Paula Newmana, spíše taková bokovka z kriminálního prostředí... A právě Newman je ten, kdo tento snímek svým charismatem nenecháva ležet mezi béčkovskými krimi a vytahuje ho nad meze průměru. Ke konci se děj opravdu zbytečně natahuje,ale pořád se na to dá dívat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Harper pôsobí dojmom suverénneho chlapíka, ktorého musí zbožňovať každá ženská. Lenže jeho cynizmus je iba obranným mechanizmom pred ľuďmi, s ktorými vďaka jeho dobrovoľne zvolenej profesii prichádza dennodenne do styku. Jeho úškrn je tak vyjadrením sklamania a postupného zmierenia sa s trpkou realitou. Scenár je podobne komplikovaný, ako napríklad Hlboký spánok, Harper sa rovnako stále viac a viac zabára pod pozlátko, majúce hrúbku fólie a pod ktorým sa nachádza bezodné morálne bahno. Ku koncu sa všetko začne pomerne rýchlo blížiť k záveru, ktorý by sa dal nazvať vďaka poslednej polhodine absolútnym zúfalstvom. Skúste sa do Harperovej situácie vcítiť a zistíte, že niekedy je možno lepšie nestrkať hlavu do piesku a užívať si radšej bezstarostnú nevedomosť. Napríklad s takou Janet Leigh. Lenže to by bolo proti Harperovej prirodzenosti. Podobné filmy z rovnakého obdobia: Bez okolkov, Lúčenie s Lennoxom. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru hodnotím kladně, bavila jsem se, Paul Newman je v roli soukromého detektiva k zulíbání, sype hlášky, dělá cynické vtípky, potměšilé grimasy, strhává na sebe pozornost, jakmile se objeví na scéně.. Příběh zmizelého milionáře a celé to vyšetřování je skvěle zamotané, délka filmu mi vůbec nevadila, na Paula se budu dívat klidně i déle.. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (5)

  • Song, na který Miranda (Pamela Tiffin) bláznivě tančí u bazénu, se jmenuje „Mexican breakfast“. Na konci scény u bazénů se u této písně určitým minimalistickým způsobem „zavrtí“ i Harper (Paul Newman). Scénu je možné dohledat i na YouTube pod názvem „Pamela Tiffin in HARPER“. Chytlavá melodie zazní ve filmu později ještě jednou, a to ve scéně v baru, kde na ní lidé rovněž s nemalým elánem křepčí. Píseň mají na svědomí jako autoři Johnny Mandel, Bill Holman, Billy Byers a Richard Hazard, a vznikla stějně jako film v roce 1966. (Posheidon)
  • Vůz, který Harper (Paul Newman) používá, je Porsche 356 A Speedster, jeho cena je dnes závratná, cca 8 milionů Kč. (sator)

Reklama

Reklama