Reklama

Reklama

Harper

  • USA Harper (více)
Trailer

VOD (1)

Paul Newman v nezapomenutelné titulní roli kasovního trháku podle knihy Rosse MacDonalda Pohyblivý terč. První detektivka v Newmanově kariéře, čítající tehdy třiadvacet filmů, doslova vzkřísila tento žánr.Harper slídí a uniká nástráhám při odkrývání pravdy v propleteném případu únosu a vraždy. Chytrý scénář Williama Goldmana vás pobaví a provede světem "typicky zvláštních" kalifornských postav. Potkáte bohatou dámu (Lauren Bacall), ozbrojeného právníka (Arthur Hill), plážového gigola (Robert Wagner), zapadající filmovou hvězdu s náklonností k alkoholu (Shelley Winters), jazzovou závislačku (Julie Harris) i Harperovu odcizenou manželku (Janet Leigh). A k tomu všemu bezbožný řád z chrámu Mraků vedený Strotherem Martinem. Každý z nich může mít klíč k vraždě nebo kulku pro Harpera. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Harper je dost zdlouhavá a chvílema taky nudná detektivka, ve který dostává Paul Newman každou chvíli od někoho do držky. Skoro mi ho až bylo líto, protože takovou nakládačku snad nedostal ani Rocky Balboa od Ivana Draga. Jinak teda nevim, jestli to bylo tim, že tento film běžel v televizi až v pozdních nočních hodinách, ale já u toho chvílema usínal. Příběh mě nějak moc nezaujal, takže pro mě spíš průměr. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Harper pôsobí dojmom suverénneho chlapíka, ktorého musí zbožňovať každá ženská. Lenže jeho cynizmus je iba obranným mechanizmom pred ľuďmi, s ktorými vďaka jeho dobrovoľne zvolenej profesii prichádza dennodenne do styku. Jeho úškrn je tak vyjadrením sklamania a postupného zmierenia sa s trpkou realitou. Scenár je podobne komplikovaný, ako napríklad Hlboký spánok, Harper sa rovnako stále viac a viac zabára pod pozlátko, majúce hrúbku fólie a pod ktorým sa nachádza bezodné morálne bahno. Ku koncu sa všetko začne pomerne rýchlo blížiť k záveru, ktorý by sa dal nazvať vďaka poslednej polhodine absolútnym zúfalstvom. Skúste sa do Harperovej situácie vcítiť a zistíte, že niekedy je možno lepšie nestrkať hlavu do piesku a užívať si radšej bezstarostnú nevedomosť. Napríklad s takou Janet Leigh. Lenže to by bolo proti Harperovej prirodzenosti. Podobné filmy z rovnakého obdobia: Bez okolkov, Lúčenie s Lennoxom. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Průměrná detektivka s tuctovou vraždou, jednou zapamatovatelnou akční scénou v temném vrakovišti, množstvím postav, komplikovanými vztahy a stylově cynickým Paulem Newmanem v postavě soukromého detektiva. On tedy zejména Newman pozvedává celý film na dobře koukatelný průměr, ale z 15ti filmů s Newmanem, které jsem doposud viděl, hodnotím Harpera jako jednoznačně nejslabší... Zatímco v nočních scénách (zvláště těch akčních) je atmosféra velmi zdařilá, zbytek filmu s nesmírně nataženým tempem hutnější atmosféru jaksi postrádal a celkový styl možná až příliš odváděl divákovu pozornost od ústřední zápletky. Většina děje na mě působila předvídatelným až zaměnitelným dojmem, ale samotný příběh mě přeci jenom překvapil alespoň závěrečném vyústěním po konečném odhalení pachatele. To nejlepší z amerického neo-noiru mělo teprve o pár let postupně přijít. 60% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Oldschool noir detektivka jako řemen. Sarkastický detektiv, slunná Kalifornie, zašmodrchaný děj, krásné dámy s černou duší, navenek spořádaní občané (rovněž s černou duší), whisky, cigarety...nic z toho zde nechybí. A navíc koncentrace cynických hlášek je taková, až téměř zastiňuje vše ostatní. 95%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani to, že Paul Newman je mojim najobľúbenejším hercom, nemôže byť dôvodom, aby som tento film považoval za viac ako slabo nadpriemerný. Bol predovšetkým neskutočne dlhý, skôr zdĺhavý, pretože vo filmoch z tej doby sa stále chodilo, jazdilo a keď sa k tomu pridali občasné dialógy, tak už pomaly neostávalo ani miesto na nejaký dej. Chvíľami mi tiež pripomenul detektívky s Philom Marlowom, ale boli to iba vonkajšie znaky. Tiež mi prekážala nadmerná zaľudnenosť filmu a vzťahy medzi jednotlivými postavami, takže som to v poslednej tretine vzdal a prestal sa trápiť kto s kým, čo a prečo. Ostávajú tri hviezdičky a som rád, že Paul Newman má množstvo omnoho lepších filmov, ako bol tento. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (5)

  • Vůz, který Harper (Paul Newman) používá, je Porsche 356 A Speedster, jeho cena je dnes závratná, cca 8 milionů Kč. (sator)
  • Song, na který Miranda (Pamela Tiffin) bláznivě tančí u bazénu, se jmenuje „Mexican breakfast“. Na konci scény u bazénů se u této písně určitým minimalistickým způsobem „zavrtí“ i Harper (Paul Newman). Scénu je možné dohledat i na YouTube pod názvem „Pamela Tiffin in HARPER“. Chytlavá melodie zazní ve filmu později ještě jednou, a to ve scéně v baru, kde na ní lidé rovněž s nemalým elánem křepčí. Píseň mají na svědomí jako autoři Johnny Mandel, Bill Holman, Billy Byers a Richard Hazard, a vznikla stějně jako film v roce 1966. (Posheidon)

Reklama

Reklama