Reklama

Reklama

Harper

  • USA Harper (více)
Trailer

VOD (1)

Paul Newman v nezapomenutelné titulní roli kasovního trháku podle knihy Rosse MacDonalda Pohyblivý terč. První detektivka v Newmanově kariéře, čítající tehdy třiadvacet filmů, doslova vzkřísila tento žánr.Harper slídí a uniká nástráhám při odkrývání pravdy v propleteném případu únosu a vraždy. Chytrý scénář Williama Goldmana vás pobaví a provede světem "typicky zvláštních" kalifornských postav. Potkáte bohatou dámu (Lauren Bacall), ozbrojeného právníka (Arthur Hill), plážového gigola (Robert Wagner), zapadající filmovou hvězdu s náklonností k alkoholu (Shelley Winters), jazzovou závislačku (Julie Harris) i Harperovu odcizenou manželku (Janet Leigh). A k tomu všemu bezbožný řád z chrámu Mraků vedený Strotherem Martinem. Každý z nich může mít klíč k vraždě nebo kulku pro Harpera. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

sud 

všechny recenze uživatele

Oldschool noir detektivka jako řemen. Sarkastický detektiv, slunná Kalifornie, zašmodrchaný děj, krásné dámy s černou duší, navenek spořádaní občané (rovněž s černou duší), whisky, cigarety...nic z toho zde nechybí. A navíc koncentrace cynických hlášek je taková, až téměř zastiňuje vše ostatní. 95%. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky žánru a P.N. nepochybně a oprávněně uznávaná klasika, leč po více jak čtyřiceti letech od natočení (čistě po formální stránce) už přece jen trošku zestárlá krimi. Ač místy drsně se tvářící, přesto myslím, že už ve své době díky zlehčujícím momentům a Newmanovým >neodolatelným kukučům< poněkud oddechovějšího charakteru... Ovšem to Harperovo stylově otlučené Porsche 356 Cabriolet je samo o sobě nadčasově nádherné a prostě nestárnoucí... ;-) ()

Reklama

Sekel 

všechny recenze uživatele

Pekna kriminalka s Paulem Newmanem, ktereho soukromy detektiv Lew Harper tvori meziclanek, mezi Phillem Marlowem Humpreyho Bogharta a Joe Hallenbackem Bruce Willise. Stylovej zacatek, prostredi, nekdy az moc, zhave Kalifornie, par vybornejch hlasek a dokonalej frajerskej konec, to vse hraje pro Harpera a pro ten sympaticky nostalgicky pocit, ze podobni frajeri uz se dneska nerodi. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že bych na rok 1966 nečekal tak krásně cynickej film, za což hodně může i samotný český dabing, který je na, v podstatě, nadpozemské úrovni. Na druhou stranu beru, že kde se v té době ochomejtal Paul Newman, tam se nebylo čeho bát. On byl prostě zárukou všeho dobrého, co Amerika v té době natáčela. I tady je jeho postava fantastická. Sype hlášky kudy chodí, stejně tak ale dostává i po držce. Je to takovej ten typ frajera, který Vám nedá do držky, ale zato má naprosto úžasně nevymáchanou držku, že stihne pourážet i plastové sedátko na hajzlu. Škoda, že film je tak strašně o ničem. Vlastně se jedná o kriminálku, která má v hlavní roli mrtvolu a vyšetřovatele, kterým je právě Paul Newman. Během sledování ale zjistíte, že Vám je celý příběh naprosto ukradenej. V hlavní roli je vyšetřovatel, který si celý film uzurpoval s přehledem pro sebe. A mně to teda vůbec nevadilo. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá drsná škola a Paul Newman se na Archera (Harper) hodí mnohem víc, než Brian Keith (soudce Hardcastle). Nezapomenu na jednu větu, kterou tady řekl jeden záporák, chlap někde u čtyřiceti padesáti. Harper se ho ptá: Kdo jste? - Copak nevidíte? Fešák v rozpuku. Tvůrcům se povedlo přenést původní McDonaldovu atmosféru z knížek i na plátno. Harper je cynický, unavený ale tvrdý a houževnatý jako buldog. Špičkování mezi matkou a dcerou Sampsonovými a chování dcerky vůči Harperovi považuji za naprosto dokonalé. Bohatí u McDonalda jsou málokdy i šťastní. Bohatství málokdy nabyli čestně, pokud jej nezdědili a obvykle v jejich minulosti dřímá nějaké temné tajemství, nějaká dávná vinna. To temné tajemství a vinna tu čiší téměř z každého obrazu. Svým způsobem je to smutný film, protože nikdo kromě Harpera není klaďas, všichni jsou zmetci až na půdu. Někdo větší než jiný, ale vlastně stejná verbež. Moc se mi film líbil. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (5)

  • Vůz, který Harper (Paul Newman) používá, je Porsche 356 A Speedster, jeho cena je dnes závratná, cca 8 milionů Kč. (sator)
  • Song, na který Miranda (Pamela Tiffin) bláznivě tančí u bazénu, se jmenuje „Mexican breakfast“. Na konci scény u bazénů se u této písně určitým minimalistickým způsobem „zavrtí“ i Harper (Paul Newman). Scénu je možné dohledat i na YouTube pod názvem „Pamela Tiffin in HARPER“. Chytlavá melodie zazní ve filmu později ještě jednou, a to ve scéně v baru, kde na ní lidé rovněž s nemalým elánem křepčí. Píseň mají na svědomí jako autoři Johnny Mandel, Bill Holman, Billy Byers a Richard Hazard, a vznikla stějně jako film v roce 1966. (Posheidon)

Reklama

Reklama