Reklama

Reklama

Harper

  • USA Harper (více)
Trailer

VOD (1)

Paul Newman v nezapomenutelné titulní roli kasovního trháku podle knihy Rosse MacDonalda Pohyblivý terč. První detektivka v Newmanově kariéře, čítající tehdy třiadvacet filmů, doslova vzkřísila tento žánr.Harper slídí a uniká nástráhám při odkrývání pravdy v propleteném případu únosu a vraždy. Chytrý scénář Williama Goldmana vás pobaví a provede světem "typicky zvláštních" kalifornských postav. Potkáte bohatou dámu (Lauren Bacall), ozbrojeného právníka (Arthur Hill), plážového gigola (Robert Wagner), zapadající filmovou hvězdu s náklonností k alkoholu (Shelley Winters), jazzovou závislačku (Julie Harris) i Harperovu odcizenou manželku (Janet Leigh). A k tomu všemu bezbožný řád z chrámu Mraků vedený Strotherem Martinem. Každý z nich může mít klíč k vraždě nebo kulku pro Harpera. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zaplatit chlast alkoholikovi, abych získal informace, to je oběť." Harper mě bavil. Jako správný soukromý očko si dělá srandu z policajtů, přivolá zlobu Boha Slunce a občas dostane ránu pěstí, tyčí nebo náklaďákem. Vždycky však vstane, oklepe se, procedí mezi zuby suchou hlášku a jde vyrobit další mrtvolu. Prostě sympaťák, kterej se umí pohybovat ve světě, ve kterým jsou všichni zmetci nebo Miranda. U ní jsem si nebyl jistej, ale její hustej vlas, tanec na můstku a sebevražedný řízení auta ve mně vzbudili dojem, že je nevinná. A závěrečnej pokec s vrahem je dokonalej. Takhle přátelskou atmosféru nedokázal vytvořit ani jedinečnej vágus Colombo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velká škoda některých odchylek od knihy. Samozřejmě, pro film musíte třeba redukovat postavy i děj, ale přece jen ty změny směrem ke klišé mne štvaly. Co tady dělá Harperova manželka? Ten rozvod a laciný pokus o usmíření, to bylo klišé tak nezapadající do drsné detektivky! Nebo se zcela vzdali nálady - kde je všechna ta mlha, valící se od oceánu, kdy je všechno zahaleno v mlze, až ani auta nejsou vidět? Nebo ta bitka v loděnici - kolikrát jsme viděli tyhle klišé scény z prázdných hal? Přitom v knize jde o rvačku pod vodou, vždyť klidně mohla zůstat. Tyhle změny mne tak nějak iritovaly celou dobu, včetně některých dialogů, kdy od MacDonalda byly převzaty jen některé hlášky, jiné doplněny, ale ty doplněné ne vždy mají stejnou úroveň, a ne vždy na sebe logicky navazují. Výběr herců docela ujde a pořád je to nadprůměrný zástupce žánru. Ale přece jen do dokonalosti tomu pár věcí skládačky chybí a některé detaily mohly být propracovanější. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

The Second Boy Scout. Když Newman na začátku stejně jako v Podrazu vyhání kocovinu ledovou lázní v umyvadle a k snídani si dělá druháka z odpadkového koše, je o sympatiích k němu rozhodnuto a následující série suchých hlášek, jízlivých grimas a schytaných úderů vás v tom jen utvrdí. Proč to ale proboha Chrámu v mracích dokonale nefunguje jako celek? Problém je v konstrukci případu, která si jen obtížně získává pozornost a Smightově poněkud seriálové režii. Možná to bylo tím LA a technickým stavem Harperova vozu, ale chvílemi jsem si myslel, že sleduji Columba.. Apropo, ani se nemusí na plátně objevit Lauren Bacall, aby vám bylo jasné, že ten první skaut je Humphrey Bogart.. ()

worm14 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že je to spíš jeden z těch slabších filmů tohodle žánru. Podobný film by mi sednul víc, kdyby ho natočily tak o dvacet let dřív. Už tehdy, a zvlášt dneska totiž harper působí zastarale a těžkopádně. Děj byl moc komplikovaný, moc sem se fakt neorientoval a místy to byla fakt nuda. Žádná výborná scéna, celé jakýsi průměr. Snad jen ten Newman... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Cynický a hláškující soukromý detektiv Harper je najat bohatou paničkou, aby našel jejího zmizelého manžela. Jeho vlastní manželka se s ním rozvádí, manželka zmizelého, dcera i spousta lidí kolem má postranní plány a Harper dostává jednu nakládačku za druhou, než případ rozlouskne. Docela jsem se na tuto klasickou kriminálku s Newmanem těšil, ale výsledek je spíše průměrný. Newman je samozřejmě skvělý, příběh správně zamotaný a nechybí ani nějaký ten výstřel či rána pěstí, ale celkově vzato filmy kde je skoro každý vinný bez pořádného zdůvodnění jsou scénáristickou leností a režijně vzato je to příšerně utahané, čemuž nepomáhá neustálá temnota a táhlá, občas disharmonická jazzová hudba. V podstatě taková variace na noiry 40. let, která není špatná, ale čekal jsem trošku větší spád. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (5)

  • Vůz, který Harper (Paul Newman) používá, je Porsche 356 A Speedster, jeho cena je dnes závratná, cca 8 milionů Kč. (sator)
  • Song, na který Miranda (Pamela Tiffin) bláznivě tančí u bazénu, se jmenuje „Mexican breakfast“. Na konci scény u bazénů se u této písně určitým minimalistickým způsobem „zavrtí“ i Harper (Paul Newman). Scénu je možné dohledat i na YouTube pod názvem „Pamela Tiffin in HARPER“. Chytlavá melodie zazní ve filmu později ještě jednou, a to ve scéně v baru, kde na ní lidé rovněž s nemalým elánem křepčí. Píseň mají na svědomí jako autoři Johnny Mandel, Bill Holman, Billy Byers a Richard Hazard, a vznikla stějně jako film v roce 1966. (Posheidon)

Reklama

Reklama