Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (89)

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Tak vida, protože jsem se zamilovala do Zaklínače a tímpádem do Michala Zebrowského, tak se ještě něco dozvím o starých dějinách Poláků:)) Tedy Poláků, ne Vikingů, jak se praví v debilním českém názvu. Film je super, příběh super, herci taky (o Zebrowském asi ani netřeba pět chvály), hudba, kamera, prostě velká paráda! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čím to je, že u nás se točí trapné komedie, uslintané seriály a v Polsku takovéto velkofilmy. Vizuální efekty jsou sice hrůza a děs, ale zase jich tam moc není takže to zas tolik nevadí, ale výprava, kulisy, nástroje a jiné předměty, kterých je ve filmu nesčíslně dokazují, že si poláci na přesnost a dokonalost potrpí což je jen dobře a i tak to později pěkně vypadá. Ač jsem od toho nevěděl co mám čekat a prvních 20 minut jsem ve filmu tápal ihned jsem se do příběhu zadíval a vcelku příjemně to uteklo a skončilo to samozřejmě tak jak to dopadnout muselo a já jsem byl navýsost spokojený. --- Je mi tě líto - Ale já ještě žiju ! ! ! ()

Reklama

Stanley 

všechny recenze uživatele

Tento námět skýtal ohromný potenciál, který bohužel film zcela nevyužil. Od začátku je jasné, jak se bude vše vyvíjet, což sice nemusí být vyloženě na závadu, ale sled událostí, v jakých se příběh odehrává, a chování hlavních postav působí příliš strojově a předvídatelně. Nicméně na historickém filmu je důležitější spíše to, zda dýchá skutečnou historií, a to se mu daří! Nedočkáme se žádných čistě namydlených hereckých tvářiček, metrosexuálních svalovců a krásek v kožených bikinách, jak nám běžně servírují současné hollywoodské braky, ale uvidíme ranný středověk ve své vesměs věrohodné podobě. Vynikají velice zdařilé kostýmy, výzbroje a masky a co ještě vyniká, co nelze nezmínit, jsou vskutku přirozeně krásné ženy :-) ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Slaboučká televizní pohádka pro náctileté, která vznikem dva roky po prvním LOTR působí jako chudý příbuzný - respektive nejchudší z chudých.  A to i kdybychom srovnávali s o 50 let starší Vávrovou trilogií. Černobílé charaktery postav i jejich hloupoučké jednání a dialogy, působí tak nehorázně naivně, že jsem měl co dělat abych dokoukal. První obléhání hradiště sedláky, působí tak idiotsky až je totálně směšné, stejně jako pozdější pád věže. Je to celé tak amatérské, že se to nedá vůbec brát vážně. Asi podobně jako idiotská série o kanibalech - jen hozená do historických kulis předkřesťanského Polska. Překvapuje mě zdejší vysoké hodnocení. Víc než jednu hvězdu si tenhle upocený počin bohužel nezaslouží. Vikingský název je samozřejmě přeložen zcela mimo mísu, to musí vidět dle originálu i kdokoliv kdo nerozumí polsky ani zblo. A poněvadž je nemožné sehnat jinou verzi než se zpackaným nováckým dabingem, tak to bylo vskutku čiré utrpení. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nacpat do českého distribučního názvu Vikingy je dost zavádějící. Ne že by ve filmu nebyli, ale jejich role je okrajová ve srovnání s hlavním tématem, kterým je vznik nejprve knížecí a později královské polské dynastie Piastovců. Hlavním hrdinou je mýtický Siemovít, pradědeček prvního historicky doloženého piastovského vládce Měška I., který se zasloužil o christianizaci Polska. A i tady platilo cherchez la femme: Aby se Měšek mohl oženit s českou přemyslovskou princeznou Doubravkou, která byla křesťanka, musel se nechat pokřtít... Ale o tom příběh filmu není, ten se odehrává v zatím ještě pohanských časech 9. století. -------- V titulcích filmu uvedeno: český název Staré báje Vikingů: Když Slunce bylo bohem; originální název Stara Baśń: Kiedy Slońce bylo Bogiem. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama