Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kořeny inspirace filmu lze vystopovat v klasickém filmu Mika Nicholse Absolvent. Stát zahrad je přezdívkou pro americký stát New Jersey, kde se celý příběh odehrává a kam se hlavní hrdina v úvodu vrací, aby našel sám sebe. Seznamuje se s mladou místní dívkou Sam (Natalie Portmanová), která se podobně jako on musí nejdříve vyrovnat s vnitřními problémy, než je schopna navázat plnohodnotný vztah. Vtipná, inteligentní a dojemná komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (427)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Asi 2 roky som kamarátovi sľubovala, že si tento film pozriem. Kamoš je oboznámený s mojím odporom voči väčšine sladkých cajdákov, ale tvrdil, že Garden State je výnimočný. Nuž, je... Príbeh "o živote" je chvíľami melancholický, romantický, poučný, tragický, absurdný, uletený... a neoriginálny. Nevie čím chce byť a čo dosiahnuť, strieda polohy ako nesmelý panic a záverečné romantické vyvrcholenie je predvídateľnejšie ako jeho rýchly orgazmus. Všetky príbehové ingrediencie sú bežné klišé. Zo začiatku môže zmiasť, že sú namixované z rôznych žánrov a tak skúšajú človeku brnkať na všetky city od sympatií, ľútosti, cez entuziazmus až po smútok. Mladík v tieni otca, bláznivé, skromné a k tomu choré dievča, zopár potrhlých kamošov a trochu morbídneho humoru, váha nešťastného detstva a biľag viny, kvapka životnej filozofie a k tomu duševná nevyrovnanosť a rodiaca sa láska medzi dvoma outsidermi... Koľko ráz ste to už videli? Skúsenejší divák čoskoro prehliadne, že tucetkrát, často bola látka lepšie uchytená aj kvalitnejšie spracovaná. Toto je len ambiciózny hybrid, ktorý ma nedokázal uspokojiť po žiadnej stránke. A možno je chyba len vo mne, že som očakávala komédiu a sklamala sa... a možno v tom, že aj ten spomínaný Absolvent, ku ktorému Garden State prirovnávajú, sa mi nepáčil... Holt, vkus je veľmi subjektívna vecička :-) ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Ve snaze najít dobrou komedii, jsem se dostala k tomuhle kousku. Zklamání je asi slabé slovo, protože jsem se za celou dobu ani jednou nezasmála. Můj smysl pro humor je asi jinde, ale to není jediným problém. Děj je nezajímavý. Herecké obsazení mi je kromě Natálky silně nesympatické a Zach Braff se tímto zařadil zařadil do kategorie herců, které nemusím. Pusobí to na mně hrozně roztřepaně a ve výsledku jsem deprimovaná. 1,5*..jedna za Natalii Portman a ta půlka za snahu. ()

Reklama

Handle 

všechny recenze uživatele

Po dlouhém odkládání došlo na tento film a rozhodně jsem tedy nečekal, že bych mu fláknul 5* a ze začátku to ani tak nevypadalo. Ovšem jen, co se objevila Natalie Portman, tak to začalo být tak zatraceně milý! :) Hrála úžasně a její postava byla skvěle napsaná. Stále jsem se musel smát nebo usmívat. Málokterá romantická komedie si mě získá, ale týhle se to fakt povedlo, zvlášť když je ještě okořeněná chytrým scénářem. Prostě dost líbivý snímek, ani ne tak originální, jako opravdový. Má svoje kouzlo. Poslední věta oficiálního obsahu prostě vystihuje vše: Vtipná, inteligentní a dojemná komedie. // Směju se a netvrdím, že nebrečím. Ale mezitím se směju. A vím, že je hloupý brát cokoli moc vážně. A těším se na pořádný pláč. Je mi po něm dobře. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Když sem to viděl někdy před šesti roky poprvé, tak sem byl nadšenej a napálil bych tomu okamžitě plnej počet. Ale ten film stárne. Schválně se na to zkuste podívat s odstupem a zjistíte, že to není nic víc než pohádková báchorka o návratu narušitele na místo činu. Protože jenom v pohádkách potkáte Natalii Portman a nadržené psy v čekárnách u doktora. Skvělej soundtrack, nezapomenutelná scéna řvaní na bagrech a "Only living boy in New York"... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Potřebujeme se. Už jsem dokonce nelhala asi dva dny.“ – „Je to pravda?“ –„Ne.“ Procitnutí v Garden State je docela typická nezávislárna a zároveň místy dost střelená romantická tragikomedie bohatá na uhozený, absurdní i jednodušší humor (u kterého člověk někdy neví, zda se má smát nebo jen nevěřícně kroutit hlavou). Švihnuté jsou i její postavy (nejvíc jsem si užil Parsonsovu roličku a jeho klingonštinu ještě 3 roky před TBBT!), dialogy a několik situací (stírání otisků prstů, výběh pro křečky, sledování hotelových pokojů atd.). Bohužel, dramatická linka se ozývá docela nevhodně (přechody mezi vtipnými a vážnými místy jsou často poněkud necitlivé a černý humor občas selhává) a pak Procitnutí nechybí nešvar mnohých žánrových filmů, a to postupně směrem ke konci čím dál víc tlačit na romantiku, což v některých případech vychází, v tomto ovšem vyznívá do ztracena (nudy). Natálku ve své roli blbnoucí jsem si užil, její milující a plačící verzi už podstatně méně. Jakože závěr mě emočně docela dost minul, proto zůstávám pouze na průměru. A Zach Braff mi přišel úsměvný svou min. počáteční posedlostí symetrií v záběru. „Je to můj rytíř v zářivé zbroji.“ - „Nemluv o rytířích před Markem. Je to slabé místo.“ – „Já toho mamrda zabiju!“ – „Slovní hříčka?“ ()

Galerie (10)

Zajímavosti (30)

  • Andrewovu matku hraje Diane Salinger, nicméně objeví se jen na fotce. (ČSFD)
  • Zach Braff (Andrew Largeman) pri scéne v Saminom (Natalie Portman) dome držal v rukách mäso, aby naňho dobermany nezaútočili. (TheRoller)
  • Starý motocykl americké armády, na kterém jezdí Andrew (Zach Braff), je ve skutečnosti ruský Dněpr MT-11 z roku 1980 (Al Gajda)

Související novinky

Zach Braff v zajetí lékařů

Zach Braff v zajetí lékařů

07.03.2006

Režisér oblíbeného filmu a velice výrazného debutu Procitnutí v Garden State, Zach Braff, se pustí do natáčení filmu se silným příběhem OPEN HEARTS, remakeu dramatického dánského filmu natočeného v… (více)

Reklama

Reklama