Mexičan
Akční / Komedie / Romantický / Krimi
USA, 2001, 119 min
Gore VerbinskiHudba:
Alan SilvestriObsah
Jerry Welbach (Brad Pitt) je takový mladý, sympatický povaleč, který se nehrne ani do života ani do práce. Ovšem i on se dostal do situace, kdy nezbývá než zapomenout na lenost a rozhodnout se pro menší zlo. Jeho gangsterský šéf ho posílá do Mexika pro jakousi starou, bezcennou zbraň, zvanou Mexičan, a dá mu nevybíravě najevo, že přivezení bambitky je pro něj poslední šancí na spolupráci. Půvabná, ale nesmírně hašteřivá přítelkyně Samantha (Julia Roberts) neméně tvrdě a nekompromisně žádá, aby s tou svojí "partou grázlů" už definitivně skoncoval. Jerry volí zdánlivě pohodovější a klidnější řešení a vydá se na jih. Zpočátku se mu cesta, ve srovnání s "italským soužitím", jeví jako zábavný výlet do neznáma, jenže záhy zjistí, že "vážných" zájemců o Mexičana je hned několik. Všichni intrikují, umí perfektně střílet a jeden má navíc u sebe Samanthu jako rukojmí... (oficiální text distributora)
Radyo
Nepříliš nápaditý film s hysterickou Julií Roberts a zbytečně přehrávajícím Bradem Pittem. Jediný, kdo snese přísnější měřítko, je James Gandolfini, ale i on už měl lepší chvilky.(24.4.2003)
gouryella
Pitt je sice jako vzdy nadprumerny, ale limonadovy scenar nedava jemu ani Robertsove (jenz je ovsem po herecke strance hodne zoufala) prostor k zadnemu lepsimu vykonu.(8.8.2002)
Malarkey
Kdyby to nenudilo a herci nebyly prkený jak Přemek Podlaha, tak je ten film vlastně docela dobrou zábavou. Je totiž dostatečně akční, natočený taky není špatně a má vcelku pohodový příběh. Je tu ale hezké vidět, jak stačí málo, aby vcelku schopný film zazdili herci, kteří na to nemají, nebo to prostě točit nechtějí.(20.8.2010)
Pohrobek
Strašný mišmaš, který vůbec nefunguje. Kdy to má být bráno vážně? Kdy jako komedie? Herecky taky žádná sláva. Brad Pitt a Julia Roberts sami dobrý film prostě nestvoří a i Gene Hackman dostal hodně divnou a nedotaženou roli.(10.10.2004)
║Rozpočet $57miliónov║Tržby USA $66,845,033║Tržby Celosvetovo $147,845,033║ /45%/(19.5.2005)
DaViD´82
Bez jakéhokoli nápadu, tempa, humoru, scénáře, hereckých výkonů a vůbec všeho co by mělo dělat dobrý snímek. Celkově to sice je k přežití a váš vkus to nijak neznechutí, ale totální ztráta času to bezesporu je.(29.1.2007)
mandes
rozpočet : $57 million tržby celosvetovo : $147,845,033(9.12.2006)
tron
„Stíchni a prestaň sa správať ako unesené dieťa zo škatule na mlieko.“ Že robí Gore Verbinski nevtipné komédie (HON NA MYŠ, PÁN ROSNIČKA), to už dávno všetci vieme. Ale v MEXIČANOVI dosiahol (dúfajme) vrchol. Nech je pištoľ akokoľvek mocne prekliata, na jeden vydarený film to nestačí. MEXIČAN totiž vôbec nie je „klasickou komédiou“ („poriadne“ som sa zasmial tuším len raz keď obeť únosu svojmu únoscovi, sediac na chodníku, zmätene vysvetľuje, kedy je správny čas na ukončenie vzťahu), inak nič! Dokonca i Robertsová, Balaban, Hackman a J.K. Simmons sú mimo! Jedine Pitt je relatívne kúzelný, tým, ako sa snaží ísť proti svojmu imidžu a hrať podareného blbečka, ktorému napriek všetkému musíme držať palce. Ani on však nemá na to, čo predvádza skvelý Sopráno Gandolfini, s ktorým sa mimochodom neskôr stretol (v POSLEDNEJ PEVNOSTI) aj Pittov otec. Veľmi čudná a zvláštna kriminálna akčná čierno humorná komédia, ktorá vonkoncom nie je akčná, ale ani príliš kriminálna – a tobôž nie vtipná. Nechápem...(26.10.2004)
Jossie
Mně se to docela líbilo, přišlo mi to chvílema i vtipné, jen jsem nepochopila, že by to měl být romantický film, natož komedie. Ale strašně mi lezla na nervy Robertsová. Hysterické ženské nemusím.(24.2.2005)
CheGuevara
Jak skvelá to mohla být dobrodružná komedie, ach jo! Všechno tomu nahrávalo: Herecké hvězdy, Mexiko, gangsteří atd. A stala se z toho nemastná a neslaná paela, připravená eskymáckým kuchařem, jenž ztratil chuť už před několika lety.(11.10.2004)
dobytek
Podprůměrnej film se značně přepálenou stopáží a nadprůměrně otravnou a protivnou Jůlinkou Robertsovou.(20.9.2006)
Dever
Soundtrack Alan Silvestri: 1. Main Title ,2. Blame Shifting ,3. Oye ,4. These Boots are Made for Walkin' - Nancy Sinatra ,5. 10% Clint ,6. Leroy's Morning ,7. Why Can't We Be Friends ,8. Want Our Life Back ,9. Frank's Dead ,10. You're Nobody 'Til Somebody Loves You - Dean Martin ,11. Jerry & Ted To Pawn ,12. The Mexican ,13. Airport ,14. The Safety Dance - Men Without Hats ,15. El Cable ,16. Margolese Compound ,17. Where's My Stuff ,18. Thieves ,19. A Good F'ing Reason ,20. It's Cursed, that Gun ,21. Oye, Oye ,22. A Miracle ,23. The Mexican - End Credits Medley(10.5.2011)
Jeanne
O srovnání s dobrodružnými komediemi jako Honba za diamantem se vůbec nedá mluvit. Mexičan staví na obsazení hvězd - Julia Roberts a Bred Pitt, a tím taky končí. Jsou nudní...(27.10.2003)
Darren
Není to tak špatný film. Celkem silně mi některých chvílích připomínal U-Turn, v jiných například Extra život a nakonec jsem si mírně (nevím proč, možná díky hudbě) vzpomněl na strašlivé Trosečníky Guye Ritchieho. Film měl docela hezkou vizuální stránku (na to už jsem si u filmů Gore Verbinského celkem zvyknul), herci byli sympatičtí, zejména pak Gandolfini. Jinak je to ale film docela nevyrovnaný a sledoval jsem ho občas se smíšenými pocity. Nikdy to ale nebylo tak hrozné abych šel s hodnocením níž.(21.3.2004)
gr8 escape
Nedomrlé cosi, co neví, zda být gangsterkou, romantickým dramatem, nebo černou komedií. Postavy vás nezajímají, příběh přestane velice záhy a jediné, co si drží jakous takous úroveň, je tak vysušený parný mexický vizuál. Titulní zbraň je ovšem překrásná...(18.7.2009)
sud
Co to proboha mělo znamenat? Akčňák? Romance? Nebo dokonce komedie? Ani jedno se nepovedlo a stala se z toho slátanina bez ladu a skladu. Brad Pitt prkno jako většinou, o histerickou Julii Roberts taky nestojím, Gene Hackman má málo prostoru a je na něm vidět, že je mu divný, kam se to dal. Gore Verbinski si naštěstí spravil chuť něčím lepším.(30.9.2006)
Divočák
Nikdy nevěřte teploušům, zvlášť kdy jsou to gangsteři a vy jste Julia Roberts;)(4.3.2007)
Rex Mundi
Julia Roberts (v českom dabingu) ma s tým svojím večným mletím niekedy privádzala do zúfalstva, ale inak som sa príjemne pobavila. Najchutnejší bol James Gandolfini :-)(11.10.2010)
TeeAge
Od Mexičana som čakal niečo iné, než rozkrikľanú, histerickú Džuliu Roberc. Bradovi to ale sluší, a Verbinski má predsalen nejaký osobitý šmrnc.(29.5.2010)
viperblade
Podle zdejších reakcí jsem se patrně díval na jiný film. Vážně je dobrý!(10.11.2007)
| V kinech ČR od: | 03.05.2001 |
|---|---|