Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle povídky "Vzácný přetisk 2F. Cent Belgien" z "Filatelistických povídek" Františka Langra napsal Jaroslav Soukup napínavý příběh, který nutí k zamyšlení nejen nad rolí, kterou může sehrát poštovní známka v lidském životě, ale také nad otázkou lidského svědomí, nad nejistotou, která provází každý výkon spravedlnosti. Téměř do konce příběhu netušíme, zda známka nalezená v kapse uniformy francouzského vojáka v první světové válce usvědčila nevinného, nebo odhalila skutečného špiona... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

darthvader77 

všechny recenze uživatele

Výborně zahrané, dobře vypointované hrozně se mi líbí, že až teprve na konci se dozvíme, proč se to jmenuje Poslední dopis. Závěrečný twist když nad tím přemýšlím je mnohem uspokojivější než opak, kdyby se ostatně potvrdilo jenom to, co si všichni celou dobu mysleli. Těžko říct koho chválit rozhodně nejpůsobivěji působí Somr, který se kompletně změní v určitém bodě. A Tříska s Abrhámem taky naprosto skvělí. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Napínavý film z prostředí právě probíhající první světové války, kdy i banalita jako nalezená známka z prostředí nepřátelské strany mohla znamenat ohrožení života a potvrzení špionážního úmyslu člověka, kterého byste z něčeho tak závažného nikdy nepodezírali. Excelentní výkony herců: Somr, Tříska, Abrhám a dalších, kteří ve francouzských uniformách víc žijí ne hrají svěřené role jedné utopické chvíle, někde na Německo-francouzské frontě na sklonku sedmnáctého roku. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ako filatelistu vo výslužbe ma zaujímal príbeh, v ktorom má poštová známka väčší význam, ako ten, ktorý jej pripisujú katalógy. Príbeh a jeho spracovanie sa mi páčili, v náhlom záverečnom obrate nevidím nič neprípustného, herecké výkony boli, ako obvykle výborné, ale napriek tomu všetkému nenachádzam dôvod, aby som tento televízny film považoval za niečo viac, ako slušný nadpriemer. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Stejně jako ve filmu Setníkův štít, tak i zde, prokazuje Jiří Bělka zvláštní cit pro vypjaté válečné vztahy a morální dilemata historických střetů. Neúspěch francouzské armády a neschopnost jejich důstojníků v První světové válce, měli mnoho nevinných obětí z řad domnělých zrádců a špionů. Bude tomu tak i tentokrát? Josef Somr, Jan Tříska i Josef Abrhám podávají skvělé výkony v tomto psychologickém dramatu z prostředí dosahu frontové linie. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Naše malé filatelistické Stezky slávy. Komorní drama z francouzských zákopů, kde vládne podezíravost, otravný zvuk orchestrionu a bolestné vědomí, že když se ocitnete ve špatný čas na špatném místě, není prostor pro presumpci neviny a moc logiky a rozumu je jen omezená.. Spoiler: Nářky směrem ke zvratu v ději se mi zdají poněkud nekorektní. Somrova postava neměla do slyšení u podplukovníka tušení o existenci důkazu v podobě známky a předtím dvakrát odmítla možnost, že by šacovala nějakého německého vojáka. Obhajovat se tímto směrem poté bylo zbytečné, jen by to vzbudilo další podezření a nakonec by stejně došlo k odhalení. V tu chvíli bylo prioritou napsat poslední dopis znovu. Korigovaný vědomím neodvratného konce a s nadějí, že bude doručen. Snad v něm nebyly zašifrované francouzské pozice a Třískův kapitán Billard nešel za pár dní taky ke zdi.. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama