foto

Jan Tříska

  • nar. 4.11.1936 (79 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 4. listopadu 1936 v Praze. Původně byl tanečníkem, ale když ho Karel Höger slyšel recitovat, přemluvil ho, ať zkusí herectví. Vystudoval DAMU a stal se nejmladším členem činohry Národního Divadla. Zde vytvářel nezapomenutelné role. Např. Romea. Hrál též v Divadle za branou a v Městských divadlech pražských.

Uplatnil se i jako filmový herec. Za zmínku stojí filmy jako STARCI NA CHMELU (1964), RADÚZ A MAHULENA (1970), tady vytvořil postavu Radúze. NA SAMOTĚ U LESA (1976), kde hrál doktora Houdka. V seriálu F.L. VĚK (1971) vytvořil postavu Šebka Hvěvkovského. Roku 1977 emigroval do USA.

Po odchodu do USA dostal příležitost až po delší době. Pracoval často s Milošem Formanem, např. ve filmu RAGTIME(1981) nebo ve snímku LID VERSUS LARRY FLYNT (1996), kde ztvárnil roli střelce. Spolupracoval na seriálu HIGHLANDER: THE RAVEN (1998). V témže roce si zahrál spolu s Robertem De Niro a Jeanem Reno ve filmu RONIN (1998).

V roce 1991 natáčel Jan Svěrák film OBECNÁ ŠKOLA a Jan Tříska dostal možnost vytvořit ústřední postavu učitele Igora Hnízda. To jemu a celému štábu vyneslo nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Druhou nominaci získal s filmem ŽELARY (2003). O rok dříve, v roce 2002 byl oceněn Cenou Alfréda Radoka za výkon v hlavní roli Krále Leara na Letních filmových Shakespearovských slavnostech.

Jan Tříska žije momentálně v Los Angeles, kde jeho manželka, herečka Karla Chadimová vede restauraci luxusního losangeleského hotelu Bel Air. Má dvě dcery.

Karel "Carlossss" P.

Herecká filmografie

2016 Drazí sousedé (TV seriál)
Dědictví (E01)
Případ Andrey S.
2014 Bastardi (TV seriál)
Piknik (TV film)
Stopy života - Bílý střelec (TV film)
2013 Nultá hodina (TV seriál)
2012 Bastardi 3
2011 Hranaři
2010 Odcházení (divadelní záznam)
2008 Máj
Setkání v Praze, s vraždou (TV film)
2005 Šílení
2004 Horem pádem
2003 Jedna ruka netleská
Král Lear (divadelní záznam)
Stella
Želary
2002 Bůh ví… (TV film)
Rok ďábla
Trosečníci (TV film)
2001 Cahoots
Muž z Elysejských polí
2000 Ďábel přichází
Secret Agent Man (TV seriál)
1999 Kód Omega
Loving Jezebel
1998 Highlander: Havran (TV seriál)
Nadaný žák
Ronin
1996 Lid versus Larry Flynt
Smrtící síť (TV film)
Věznice Andersonville (TV film)
1995 Kresleno z paměti
Moje Antonie (TV film)
1994 Because Mommy Works (TV film)
Řád
1993 Semtex Blues
Srdce temnoty (TV film)
1992 Highlander (TV seriál)
1991 Obecná škola
1990 Parťák
1989 Karate Kid 3
Quantum Leap (TV seriál)
1988 Černý orel
1987 Alamo: Třináct dní ke slávě (TV film)
1986 Kriminální příběhy (TV seriál)
1985 Evergreen (TV seriál)
Malice in Wonderland (TV film)
1984 Airwolf (TV seriál)
Fantastic World of D.C. Collins, The (TV film)
Hunter (TV seriál)
Nevěrně tvá
Nothing Lasts Forever
2010: Druhá vesmírná odysea
1983 Return of the Man from U.N.C.L.E.: The Fifteen Years Later Affair, The (TV film)
Sedm neohrožených
Vražedný víkend
1981 Amatér
Ragtime
Rudí
Síla rodu (TV seriál)
1979 Irrer Duft von frischem Heu, Ein
1977 Fantasy Island (TV seriál)
Mädchenkrieg, Der
Podivné přátelství herce Jesenia (TV film)
Talíře nad Velkým Malíkovem
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1976 Desať percent nádeje
Do posledného dychu
Na samotě u lesa
1975 Ešte sa nevraciam (TV film)
Kuňky z žabí tůňky (TV seriál) - vyp.
Tetované časom
Vivat Beňovský (TV seriál)
Život na úteku
1974 Kde jsi byl, Odyssee? (TV film)
Královský gambit (TV film)
Lužickosrbské bajky (TV seriál)
Mořský sultán. Šestá cesta námořníka Sindibáda
Pätnásť životov (TV film)
Pavol zasahuje (TV seriál)
Pohádky tisíce a jedné noci
Wie füttert man einen Esel?
Zkrocený démon. Sedmá cesta námořníka Sindibáda
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Bola raz jedna záhrada (TV seriál)
Černé na bílém (TV film)
Horolezci (TV film)
Kašpárek, Honza a drak (TV seriál)
Klec (TV film)
Létající koberec. Pátá cesta námořníka Sindibáda
Magnetová hora. Čtvrtá cesta námořníka Sindibáda
O ševci Matějovi (TV film)
Poslední dopis (TV film)
Sen noci svatojánské (TV film)
Tichý svědek (TV film)
Trhani (TV film)
V zemi obrů. Třetí cesta námořníka Sindibáda
Zlatovláska (TV film)
Známost sestry Aleny
1972 Ctná paní Lucie (TV seriál)
Don Juan (TV film)
Druhá cesta námořníka Sindibáda
Dva bratři (TV film)
Královská ozvěna (TV film)
Pohár za první poločas (TV film)
Slečna Golem
1971 Dobrodružství námořníka Sindibáda
Dosť dobrí chlapi
Muzikant (TV film)
Romeo a Julie (TV film)
Růže a prsten (TV film)
1970 Drobínek (TV film)
F. L. Věk (TV seriál)
Lucie a zázraky
Marná lásky snaha (divadelní záznam)
Na kometě
Návštěvy
Radúz a Mahulena
Žabí muzikál (TV film)
1969 Hádavá pohádka (TV film)
Nespavost ve dvou (TV film)
Popelka (TV film)
Tělo Diany
Vyloženě rodinná historie (TV film)
Záhada hlavolamu (TV seriál)
1968 Dreyfusova aféra (TV seriál)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Kulhavý ďábel
Raport (TV film)
1967 Čtyři v kruhu
Hra bez pravidel
Ženitba (TV film)
1966 Kacafírek (TV film)
Lidé z maringotek
Martin a červené sklíčko
Ukradená vzducholoď
1965 Dům v Kaprové ulici
Strašná žena
Tak jde čas (TV seriál)
Úkryt Černého Billa - vyp.
5 milionů svědků
1964 Hvězda zvaná Pelyněk
Komedie s Klikou
Lov na mamuta
Místo v houfu
1963 Domácí víno (TV film)
Mezi námi zloději
První velký případ (TV film)
Romance štědrovečerní (TV film)
Začít znova
Zlá minuta (TV film)
Zlaté kapradí
1962 Dva z onoho světa
Jejich den (TV film)
Neomylní (TV film)
Tarzanova smrt
1961 Kde alibi nestačí
Kohout plaší smrt
Příběh starý deset let (TV film)
1960 Dlouhý den v krátkém životě (TV film)
Duhu pro můj den (TV film)
Ještě včera to znamenalo smrt (studentský film)
Pochodně
Policejní hodina
Rok života (TV film)
Srpnová neděle
U nás v Mechově
Všude žijí lidé
1959 Kruh
Pět z milionu
První parta
1958 Láska na toulkách
1956 Váhavý střelec

Dokumentární

2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
Ve dvou se to lépe táhne (TV film)
2007 Občan Havel
2000 Příběhy slavných: Herec Karel Höger (TV film)
1996 A znovu Žebrácká opera
1994 Druhá světová válka: Když řvali lvi (TV film)
Jak se točil ŘÁD (TV film)
1975 Expedice Cotopaxi
1972 Jan Zrzavý - zamyšlení (TV film)
1969 A život jde dál
1967 Kulhavý poutník Josef Čapek - vyp.
Vzpomínky na tři rána v českém lese
1966 Vidíš-li poutníka... - vyp.
1964 Romeo a Julie 63

TV pořady

2013 60 pečetí (TV pořad)
2010 Prominenti (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1967 CBS Children's Film Festival (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 El Nino feat. Eliška Bučková - Při mně stůj (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace