foto

Jan Tříska

  • nar. 4.11.1936 (80 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 4. listopadu 1936 v Praze. Původně byl tanečníkem, ale když ho Karel Höger slyšel recitovat, přemluvil ho, ať zkusí herectví. Vystudoval DAMU a stal se nejmladším členem činohry Národního Divadla. Zde vytvářel nezapomenutelné role. Např. Romea. Hrál též v Divadle za branou a v Městských divadlech pražských.

Uplatnil se i jako filmový herec. Za zmínku stojí filmy jako STARCI NA CHMELU (1964), RADÚZ A MAHULENA (1970), tady vytvořil postavu Radúze. NA SAMOTĚ U LESA (1976), kde hrál doktora Houdka. V seriálu F.L. VĚK (1971) vytvořil postavu Šebka Hvěvkovského. Roku 1977 emigroval do USA.

Po odchodu do USA dostal příležitost až po delší době. Pracoval často s Milošem Formanem, např. ve filmu RAGTIME(1981) nebo ve snímku LID VERSUS LARRY FLYNT (1996), kde ztvárnil roli střelce. Spolupracoval na seriálu HIGHLANDER: THE RAVEN (1998). V témže roce si zahrál spolu s Robertem De Niro a Jeanem Reno ve filmu RONIN (1998).

V roce 1991 natáčel Jan Svěrák film OBECNÁ ŠKOLA a Jan Tříska dostal možnost vytvořit ústřední postavu učitele Igora Hnízda. To jemu a celému štábu vyneslo nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Druhou nominaci získal s filmem ŽELARY (2003). O rok dříve, v roce 2002 byl oceněn Cenou Alfréda Radoka za výkon v hlavní roli Krále Leara na Letních filmových Shakespearovských slavnostech.

Jan Tříska žije momentálně v Los Angeles, kde jeho manželka, herečka Karla Chadimová vede restauraci luxusního losangeleského hotelu Bel Air. Má dvě dcery.

Karel "Carlossss" P.

Herecká filmografie

Filmy

2017 Na střeše
Po strništi bos
Případ Andrey S.
2014 Piknik (TV film)
Stopy života - Bílý střelec (TV film)
2012 Bastardi 3
2011 Hranaři
2010 Odcházení (divadelní záznam)
2008 Máj
Setkání v Praze, s vraždou (TV film)
2005 Šílení
2004 Horem pádem
2003 Jedna ruka netleská
Král Lear (divadelní záznam)
Stella
Želary
2002 Bůh ví… (TV film)
Rok ďábla
Trosečníci (TV film)
2001 Cahoots
Muž z Elysejských polí
2000 Ďábel přichází
1999 Kód Omega
Loving Jezebel
1998 Nadaný žák
Ronin
1996 Lid versus Larry Flynt
Smrtící síť (TV film)
Věznice Andersonville (TV film)
1995 Kresleno z paměti
Moje Antonie (TV film)
1994 Because Mommy Works (TV film)
Řád
1993 Semtex Blues
Srdce temnoty (TV film)
1991 Obecná škola
1990 Parťák
1989 Karate Kid 3
1988 Černý orel
1987 Alamo: Třináct dní ke slávě (TV film)
1985 Malice in Wonderland (TV film)
1984 Nevěrně tvá
Nothing Lasts Forever
The Fantastic World of D.C. Collins (TV film)
2010: Druhá vesmírná odysea
1983 Return of the Man from U.N.C.L.E.: The Fifteen Years Later Affair, The (TV film)
Sedm neohrožených
Vražedný víkend
1981 Amatér
Ragtime
Rudí
1979 Irrer Duft von frischem Heu, Ein
1977 Mädchenkrieg, Der
Podivné přátelství herce Jesenia (TV film)
Talíře nad Velkým Malíkovem
1976 Desať percent nádeje
Do posledného dychu
Na samotě u lesa
1975 Ešte sa nevraciam (TV film)
Tetované časom
Život na úteku
1974 Kde jsi byl, Odyssee? (TV film)
Královský gambit (TV film)
Mořský sultán. Šestá cesta námořníka Sindibáda
Pätnásť životov (TV film)
Pohádky tisíce a jedné noci
Wie füttert man einen Esel?
Zkrocený démon. Sedmá cesta námořníka Sindibáda
1973 Černé na bílém (TV film)
Horolezci (TV film)
Klec (TV film)
Létající koberec. Pátá cesta námořníka Sindibáda
Magnetová hora. Čtvrtá cesta námořníka Sindibáda
O ševci Matějovi (TV film)
Poslední dopis (TV film)
Sen noci svatojánské (TV film)
Tichý svědek (TV film)
Trhani (TV film)
V zemi obrů. Třetí cesta námořníka Sindibáda
Zlatovláska (TV film)
Známost sestry Aleny
1972 Don Juan (TV film)
Druhá cesta námořníka Sindibáda
Dva bratři (TV film)
Královská ozvěna (TV film)
Pohár za první poločas (TV film)
Slečna Golem
1971 Dobrodružství námořníka Sindibáda
Dosť dobrí chlapi
Muzikant (TV film)
Romeo a Julie (TV film)
Růže a prsten (TV film)
1970 Drobínek (TV film)
Lucie a zázraky
Marná lásky snaha (divadelní záznam)
Na kometě
Návštěvy
Radúz a Mahulena
Žabí muzikál (TV film)
1969 Hádavá pohádka (TV film)
Nespavost ve dvou (TV film)
Popelka (TV film)
Tělo Diany
Vyloženě rodinná historie (TV film)
1968 Kulhavý ďábel
Raport (TV film)
1967 Čtyři v kruhu
Hra bez pravidel
Ženitba (TV film)
1966 Kacafírek (TV film)
Lidé z maringotek
Martin a červené sklíčko
Ukradená vzducholoď
1965 Dům v Kaprové ulici
Strašná žena
Úkryt Černého Billa - vyp.
Zlá minuta (TV film)
5 milionů svědků
1964 Hvězda zvaná Pelyněk
Komedie s Klikou
Lov na mamuta
Místo v houfu
1963 Domácí víno (TV film)
Mezi námi zloději
První velký případ (TV film)
Romance štědrovečerní (TV film)
Začít znova
Zlaté kapradí
1962 Dva z onoho světa
Jejich den (TV film)
Neomylní (TV film)
Tarzanova smrt
1961 Kde alibi nestačí
Kohout plaší smrt
Příběh starý deset let (TV film)
1960 Dlouhý den v krátkém životě (TV film)
Duhu pro můj den (TV film)
Ještě včera to znamenalo smrt (studentský film)
Pochodně
Policejní hodina
Rok života (TV film)
Srpnová neděle
U nás v Mechově
Všude žijí lidé
1959 Kruh
Pět z milionu
První parta
1958 Láska na toulkách
1956 Váhavý střelec

TV seriály

2016 Drazí sousedé (TV seriál)
Dědictví (E01)
2014 Bastardi (TV seriál)
2013 Nultá hodina (TV seriál)
2000 Secret Agent Man (TV seriál)
1998 Highlander: Havran (TV seriál)
1992 Highlander (TV seriál)
1989 Quantum Leap (TV seriál)
1986 Kriminální příběhy (TV seriál)
1985 Evergreen (TV seriál)
1984 Airwolf (TV seriál)
Hunter (TV seriál)
1981 Síla rodu (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1975 Kuňky z žabí tůňky (TV seriál) - vyp.
Vivat Beňovský (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Strach (S01E08)
1974 Lužickosrbské bajky (TV seriál)
Pavol zasahuje (TV seriál)
1973 Bola raz jedna záhrada (TV seriál)
Kašpárek, Honza a drak (TV seriál)
1972 Ctná paní Lucie (TV seriál)
1971 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
Epizoda 8 (E08)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 3 (E03)
1969 Záhada hlavolamu (TV seriál)
Epizoda 9 (E09)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
další epizody (9)
1968 Dreyfusova aféra (TV seriál)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
1965 Tak jde čas (TV seriál)
1964 Shakespearovské monology (TV seriál)

Dokumentární

2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
Ve dvou se to lépe táhne (TV film)
2007 Občan Havel
2000 Příběhy slavných: Herec Karel Höger (TV film)
1996 A znovu Žebrácká opera
1994 Druhá světová válka: Když řvali lvi (TV film)
Jak se točil ŘÁD (TV film)
1975 Expedice Cotopaxi
1973 Herci-novinári (TV film)
1972 Jan Zrzavý - zamyšlení (TV film)
1969 A život jde dál
1967 Kulhavý poutník Josef Čapek - vyp.
Vzpomínky na tři rána v českém lese
1966 Vidíš-li poutníka... - vyp.
1964 Romeo a Julie 63
1963 Historie jedné inscenace I.díl:Hovory s Romeem a Julií (TV film)

TV pořady

2013 60 pečetí (TV pořad)
2010 Prominenti (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1967 CBS Children's Film Festival (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 El Nino feat. Eliška Bučková - Při mně stůj (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace