foto

František Vicena

  • nar. 24.6.1933
    Znojmo, Československo
  • zem. 15.10.1984 (51 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

František Vicena se narodil 24. června 1933 ve Znojmě do výrazné hudební a divadelní rodiny. Mj. jeho příbuznými byl houslista Jaroslav Kocian a herec ND Miroslav Doležal. Odmaturoval, vystudoval herectví na brněnské JAMU (1955), režii a dramaturgii na DAMU v Praze (1967). Ještě za studií hrál v Rozhlasovém souboru Julia Fučíka a zpěváckém souboru Radost.

Následně prošel karlovarským Krajským oblastním divadlem (1955 – 1956), brněnským Divadlem bratří Mrštíků a Státním divadlem (1956 – 1961), Českými Budějovicemi a Kladnem (1961 – 1962), pražským Divadlem Na Fidlovačce (1962 – 1963) a Divadlem Jiřího Wolkera (1963 – 1965), Divadlem Jaroslava Průchy na Kladně (1966 až 1969) a nakonec až do své náhlé smrti Městskými divadly pražskými (1970 – 1984).

František Vicena byl přímočarým hercem zejména stylizovaných kladných hrdinů. Přesto řádka jeho rolí se jeví od dramat, komedie, tragikomedie až po muzikály. I přes střídmý herecký projev využíval nejvíce svůj hluboký znělý hlas. Z divadelní postav si uveďme inscenace „Romeo a Julie“ (Romeo), „Radúz a Mahulena“ (Radúz), „Cyrano z Bergeracu“ (Cyrano), „Žebrácká opera“ (Meckie Messer), „Každý něco pro vlast“ (správce), „Král Richard II.“ (Northumberland), „Korunní svědkyně“ (inspektor Hearn), „Dva šlechtici z Verony“ (Eglamour), „Já, k čertu žiju rád!“ (Řek Zorba), „Médea“ (Jason), „Obrácení Ferdyše Pištory“ (Pištora), „Ohňostroj“ (Obolský), „Na skle malované“ (Napověz), „Luigiho srdce“ (major Apelgat), „Hlava XXII.“ (plukovník Cathcart), „Stalo se v Chamonix“ (komisař), „Nejkrásnější válka“ (Thukidius), „Lesní panna“ (Jakub Závora), „Výnosné místo“ (Aristarch Višňěvský) atd.

K filmování poprvé „přičuchl“ jako desátník Ferda v ZATOULANÉM DĚLU (1958) Josefa Macha a zubař Ruda v krátké satiře Jindřicha Ference RUKA RUKU NEUMYJE (1958). V šedesátých letech na něho čekaly hlavně menší a střední postavičky v různých snímcích RYCHLÍK DO OSTRAVY (montér Franta), NADĚJE (inženýr), VOLEJTE MARTINA (montér v garážích), ve filmu Studia FAMU JEZERO (vedoucí tábora), ŠKOLA HŘÍŠNÍKŮ (dělník Rybák), TRANSIT CARLSBAD (příslušník StB), DĚDEČEK, KYLIJÁN A JÁ (bagrista Vítek), ZÁZRAČNÝ HLAVOLAM (otec) a KLEC PRO DVA (číšník v kavárně).

Během normalizace získal dokonce několik hlavních a výrazných rolí drsných hrdinů: předseda ilegálního výboru KSČ Jan Zika v Čechově politickém KLÍČI (1971), odbojář a strojvůdce Rudolf Čapek v trilogii DNY ZRADY (1973), SOKOLOVO (1974) a OSVOBOZENÍ PRAHY (1975) Otakara Vávry, s velkou dávkou nadsázky a parodie vytvořený říšský kancléř Adolf Hitler v Polákově časoprostorové Sci – Fi komedii ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (1977) a k smrti utýraný starý mlynář Máchal v pohádce Hynka Bočana S ČERTY NEJSOU ŽERTY (1984), která měla premiéru až rok po jeho předčasné smrti.

Ze zbylých filmových postav 70. let si můžeme připomenout archeologa Mládka (AFÉRY MÉ ŽENY) a inspektora (DOBRÝ DEN, MĚSTO). Dvakrát daboval hlavní hrdiny v českých koprodukčních filmech (SARAJEVSKÝ ATENTÁT a TRASA).

Výrazně spolupracoval s rozhlasem („Tři mušketýři“, „Delfín“, „Zrcadlení“, „Cesty mužů“, „Hrabě Monte Christo“, „Rovnýma nohama“, „Tichý Don“, „Noc na Karlštejně“ apod.), televizí (LIDÉ NA KŘIŽOVATCE, POSLEDNÍ DOPIS, VLČÍ HALÍŘ, DÍVKA JAKO TY, AŽ BUDE PADAT HVĚZDA, ZLATÝ NÁHRDELNÍK, O BÍLÉM JADÝRKU, CELÝ SVET NAD HLAVOU), seriály (F. L. VĚK, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, MUŽ NA RADNICI, DOBRÁ VODA), dabingem (ZVÍŘE, SVATÝ ROK, VÁLKA POLICAJTŮ, ČETNÍK A MIMOZEMŠŤANÉ, KAM SE PODĚLA SEDMÁ ROTA?, SANDOKAN, KOJAK aj.) a uměleckou recitací (Viola, literární pásma v televizi, televizní pořad NEDĚLNÍ CHVILKA POEZIE).

Nahrával zpěv a mluvené slovo na gramofonové desky. Za svůj výkon ve filmu KLÍČ (1971) obdržel na plzeňském V. Festivalu českých a slovenských filmů Individuální cenu (1972). Velmi významná byla též jeho práce pedagogická – učil herectví a režii na pražské DAMU (od poloviny 70. let) a byl ředitel tamní školní scény DISK.

Nesmíme ani zapomenout na jeho politickou práci v odborech (Revoluční odborové hnutí), stranických (KSČ) a svazových (Svaz českých dramatických umělců) funkcích, za což nedostal jinou cenu. Jeho ženou byla herečka Naděžda Prchalová – Vicenová (*1939). Herec František Vicena ukončil svůj život dobrovolně – sebevraždou – 15. října 1984 v Praze ve věku pouhých jednapadesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1984 Pod maskou (TV film)
S čerty nejsou žerty
1983 Bledě modré ženské písmo (TV film)
Celý svet nad hlavou (TV film)
O bílém jadýrku (TV film)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Plášť Marie Terezie (TV film)
Zahrada dětí (TV film)
1981 Měsíční tónina (TV film)
1980 Lovec (TV film)
Muž s puškou (TV film)
Starožitníkův krám (TV film)
Zlatý náhrdelník (TV film)
1979 Chvíle pro píseň trubky (TV film)
Malované na skle aneb Jánošík (divadelní záznam)
Osamělý jezdec (TV film)
1978 Neklidná jarní sezóna (TV film)
Trasa
Ztrácím tě, lásko (TV film)
1977 Podivné přátelství herce Jesenia (TV film)
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
Dobrý den, město
Muž na radnici (TV seriál)
Posel dobrých zpráv (TV film)
1975 Ať hodí kamenem (TV film)
Dívka jako ty (TV film)
Magnetická luneta (TV film)
Osvobození Prahy
Sarajevský atentát
Vlčí halíř (TV film)
1974 Kdo hledá, najde (TV film)
Královské řádění (TV film)
Ohnivý máj (TV film)
Příliš zelené jaro (TV film)
Psáno na pranýř (TV film)
Rafan (TV film)
Sokolovo
Vrtkavý král (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Bláznova smrt (TV film)
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Horolezci (TV film)
Lesní panna (TV film)
Poslední dopis (TV film)
Projížďka v kočáře (TV film)
1972 Aféry mé ženy
Don Juan (TV film)
Jak to bylo v Únoru (TV film)
Krysy (TV film)
Svatý Michal (TV film)
1971 Klíč
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Lidé na křižovatce (TV seriál)
1967 Klec pro dva
Zázračný hlavolam
1966 Dědeček, Kyliján a já
Transit Carlsbad
1965 Jezero (studentský film)
Škola hříšníků
Volejte Martina
1963 Naděje
1960 Rychlík do Ostravy
1958 Ruka ruku neumyje
Zatoulané dělo

Dokumentární

1976 A byl pátý máj (TV film)

TV pořady

1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace