Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Britská učitelka Philippa Paccardová (Cate Blanchettová) žijící v italském Turíně se marně dovolává spravednosti ve věci manželovy tragické smrti. Protože místní policie ignoruje její obvinění, rozhodne se vzít spravedlnost do vlastních rukou a prostřednictvím podomácku vyrobené bomby se odhodlá zlikvidovat drogového dealera Vendiceho. Pak se nechá zatknout. Teprve ve vyšetřovací vazbě se dozvídá, že místo muže zodpovědného za smrt jejího manžela zahynuli čtyři zcela nevinní lidé. Do zoufalé mladé ženy, jež má být souzena za teroristický útok, se však zamiluje mladý soudní tlumočník Filippo (Giovanni Ribisi) a pomůže jí uprchnout. Jak dlouho však dvojice spřízněná jmény a spjatá fatalistickým citovým poutem může unikat spravedlnosti?

Na MFF v Berlíně 2002 získal režisér Tom Tykwer nominaci na Zlatého medvěda. Film byl oceněn stříbrnou Německou filmovou cenou a Cate Blanchettová získala za svůj herecký výkon německou Zlatou kameru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Vitason 

všechny recenze uživatele

,,Kam až člověk může vyletět?" No inu když ho povznáší láska, nebo mu vydrží palivo tak klidně až do stratosféry. Tom Tykwer vám svým filmem předkládá nadýchaný obláček o pomstě, lásce a tíze svědomí. Učitelka angličtiny je po nepovedeném útok na vraha svého manžela zadržena. Jenže se do ní zamiluje mladý policista, který jí pomůže uprchnout. Mladí lidé se stejnými jmény (Philippa a Filippo) a ve stejném oblečení zůstávají na všechno sami a mohou se spolehnout pouze jeden na druhého. Cate Blanchett rozehrála strhující herecký koncert (hlavně úvodní scéna výslechu je neuvěřitelně silná) a sympatický Giovanni Ribisi se také velice dobře předvedl. Tom Tykwer dokázal správně namíchat romantiku s napětím a k tomu ještě servírovat poetické záběry., ale přece jen je film trošičku rozvláčný. Jedinou slabinou je tak pro mě scénář, který je ke svým postavám moc shovívavý, hlavním hrdinům vše až překvapivě často vychází a navíc kromě nich nepůsobí skoro žádná další postava životně. Nebe je čtvrtý Tykwerův film, který jsem měl tu čest vidět a zatím mě ani jednou nezklamal. Uvidíme s čím přijde příště... ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Tykwer na nebezpečné cestě směrem k full-Malick. Obsažená romance je zároveň nepravděpodobná a nezamýšleně akademicky chladná, takže k radosti zbývá jen Tykwerova láska ke zdánlivě nepodstatným detailům, srandovní využívání žánrových propriet (hard-boiled Bullit u výslechu) a samozřejmě spolehlivá práce Griebeho za kamerou, která z celého příběhu dělá mnohdy větší film, než ve skutečnosti je. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tykwer-Blanchett-Kieslowski a už jsem věděla, že to prostě musí být dobrý film. Tíha viny a odpovědnosti za smrt tolika nevinných lidí a otázka, jestli byla vinna jen sama Philippa, osudové rozhodnutí mladého policisty a odevzdanost ve tváři jeho otce, to jsou ty nejsilnější momenty NEBE. Nad typickým Tykwerovým koncem jsem se pousmála a myslím, že byl nádherný. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl někdy v budoucnu stoupat do nebe vrtulníkem, jako kopilota bych vyžadoval Cate Blanchett. Touto osobní touhou se mi zcela objasňuje Filippův motiv k napomáhání zločinci. Neměli bychom se přílišně vrtat v pohnutkách Filippa nebo Philippy, tu bychom ani neměli ukvapeně házet do černého propadliště společnosti. V dnešní době je možné cokoli jak ve světě reálném, tak i filmovém. Proč si tedy nevychutnat krásu Toma Tykwera, kterou nám servíruje s lehkostí sobě vlastní? Nedávno jsem u snímku Single Man zmiňoval peříčko poletující nad současnou tvorbou. Nebe je sice o něco starší, ale toto přirovnání mi sedí i k němu. Pohladí vás po tváři, jestliže tedy netrpíte alergií na Tykwera... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Co se z tohohle filmu dalo vytěžit! A co se vytěžilo... Tomu říkám dobrá práce! S touhle teroristkou musíte soucítit. Dechberoucí zápletka, skvělá kamera, krásné scenérie, téměř ikonické zobrazení předehry k pohlavnímu styku, jemná hudba, drsně romantický příběh, dobrá detektivka, sympatická (do ostříhání!) Cate Blanchett a stejně tak sympatický Giovanni Ribisi. Snad jsem na nic nezapomněl. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Režisér Tom Tykwer komentoval scénu, v níž jsou herci stříháni dohola jako "skutečně neuvěřitelný stres. Točili jsme tu scénu sice dvěma kamerami, ale co by se stalo, kdyby jedna vypadla a exponovaný materiál z druhé kamery nám zničili v laboratoři? Druhou šanci jsme neměli. To člověk umírá tisícerou smrtí." (NIRO)
  • Film Toma Tykwera získal v roce 2002 stříbrnou Německou filmovou cenou a Cate Blanchett za svůj herecký výkon Zlatou kameru, taktéž udílenou v Německu. (Pepinec)

Reklama

Reklama