foto

Tom Tykwer

  • nar. 23.5.1965 (55 let)
    Wuppertal, Nordrhein-Westfalen, Západní Německo

Biografie

Je jedním z nejzajímavějších renesančních osobností současného německého filmu. Režisér, tvůrce hudby, produkční a scénárista v jedné osobě, se narodil v německém Wuppertalu. Svou náklonost k filmu odhalil již velmi záhy - v 11 letech - ve filmu SUPER 8. K režírování vlastních filmů se však dostal delší oklikou, při které stihl nabrat záviděníhodné filmařské zkušenosti a svůj zdánlivý neúspěch při přijímacích zkouškách na filmovou fakultu (nebyl přijat kvůli horšímu průměru na střední škole) dokázal proměnit ve svůj prospěch - k získání neocenitelných zkušeností a rozkrytí svých dalších schopností.

Vyzkoušel si řadu profesí - skript, produkce, psaní scénářů... Pro televizi vytvořil portréty Wima Wenderse, Akiho Kaurismakiho a Petera Greenwaye. Zároveň se věnoval tvorbě krátkých filmů (BECAUSE, 1990 a následně EPILOG, 1992).

Jeho celovečerním debutem byl film SMRTELNÁ MARIE (Die tödliche Maria, 1993), za který byl i oceněn. Po čtyřleté pauze přichází se snímkem ZIMNÍ SPÁČI (Winterschläfer, 1997), jedním z uměleckých vrcholů tvorby.

Výrazně se však zviditelnil až dílkem LOLA BĚŽÍ O ŽIVOT (Lola rennt, 1998), která se stala komerčně nejúspěšnějším filmem v Německu v roce 1998. Hlavní roli Loly svěřil své tehdejší přítelkyni Franka Potente. Ta hrála také v jeho následujícím filmu PRINCEZNA A BOJOVNÍK (Der Krieger und die Kaiserin, 2000), který byl oceněn na filmovém festivale v Pule v r. 2001 hlavní cenou. Další snímek NEBE (Heaven, 2002) točil podle scénáře dvou Krzysztofů - Kieslowského a Piesiewicze (DVOJÍ ŽIVOT VERONIKY, TŘI BARVY: MODRÁ, BÍLÁ, ČERVENÁ) a výrazně se jejich tvorbou inspiroval, což bylo filmu spíše na škodu.

Jeho zatím posledním - v roce 2007 - dlouhometrážním snímkem je PARFÉM: PŘÍBĚH VRAHA (Perfume: The Story of a Murderer, 2006), který jistě neprojde festivaly bez povšimnutí.

Kromě režie se Tom Tykwer věnuje i produkci, psaní scénářů a tvorbě hudby. Od r. 1994 vlastní se společníky produkční firmu X Filme Creative Pool, v rámci níž produkuje své filmy, ale také jiné význačné německé snímky (např. GOOD BYE LENIN). Dále je autorem scénářů a překvapivě i hudby ke svým filmům. Pod hlavičkou "Pale 3" (společně s Johnym Klimekem a Reinholdem Heilem ad.) se podíleli na hudbě k filmům ZIMNÍ SPÁČI, LOLA BĚŽÍ O ŽIVOT a PRINCEZNA A BOJOVNÍK. Příležitostně jsou podepsáni i pod soundtracky k filmům jiných režisérů - např. pod skladbou "In My Head" pro soundtrack k MATRIX REVOLUTIONS.

iNKa 1104

Skladatelská filmografie

Filmy

2016 Hologram pro krále
2012 Atlas mraků
2010 3
2009 Německo '09
The International
2006 Parfém: Příběh vraha
Paříži, miluji Tě
2004 True
2000 Princezna a bojovník
1998 Lola běží o život
1997 Zimní spáči
1993 Smrtelná Marie
1992 Epilog
1990 Because

TV seriály

2020 Babylon Berlín (TV seriál)
Epizoda 4 (S03E04)
Epizoda 3 (S03E03)
Epizoda 2 (S03E02)
další epizody (4)
2017 Babylon Berlín (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (16)
Osmý smysl (TV seriál)
You Want a War? (S02E11)
If All the World's a Stage, Identity Is Nothing But a Costume (S02E10)
What Family Actually Means (S02E09)
další epizody (10)
2015 Osmý smysl (TV seriál)
I Can't Leave Her (S01E12)
Just Turn the Wheel and the Future Changes (S01E11)
What Is Human? (S01E10)
další epizody (12)

Režijní filmografie

Filmy

2016 Hologram pro krále
2012 Atlas mraků
2011 60 Sekundit üksindust aastal null
2010 3
Soul Boy
2009 Německo '09
The International
2006 Parfém: Příběh vraha
Paříži, miluji Tě
2004 True
2002 Nebe
2000 Princezna a bojovník
1998 Lola běží o život
1997 Zimní spáči
1993 Smrtelná Marie
1992 Epilog
1990 Because

TV seriály

2020 Babylon Berlín (TV seriál)
Epizoda 7 (S03E07)
Epizoda 6 (S03E06)
Epizoda 5 (S03E05)
další epizody (7)
2017 Babylon Berlín (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (16)
Osmý smysl (TV seriál)
If All the World's a Stage, Identity Is Nothing But a Costume (S02E10)
2015 Osmý smysl (TV seriál)
Just Turn the Wheel and the Future Changes (S01E11)
What's Going On? (S01E04)

Dokumentární

2009 Making of 'The International', The
2006 Cinema16: European Short Films

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Hologram pro krále
2012 Atlas mraků
2010 3
2009 Německo '09
2006 Parfém: Příběh vraha
Paříži, miluji Tě
2004 True
2000 Princezna a bojovník
1998 Lola běží o život
1997 Zimní spáči
Život - stavba povolena
1993 Smrtelná Marie
1992 Epilog
1990 Because

TV seriály

2017 Babylon Berlín (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (16)

Producentská filmografie

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2017 Babylon Berlín (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (16)

Host

TV pořady

2013 Deutscher Filmpreis 2013 (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1974 3nach9 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(838)