foto

Tom Tykwer

  • nar. 23.5.1965 (55 let)
    Wuppertal, Nordrhein-Westfalen, Západní Německo

Biografie

Je jedním z nejzajímavějších renesančních osobností současného německého filmu. Režisér, tvůrce hudby, produkční a scénárista v jedné osobě, se narodil v německém Wuppertalu. Svou náklonost k filmu odhalil již velmi záhy - v 11 letech - ve filmu SUPER 8. K režírování vlastních filmů se však dostal delší oklikou, při které stihl nabrat záviděníhodné filmařské zkušenosti a svůj zdánlivý neúspěch při přijímacích zkouškách na filmovou fakultu (nebyl přijat kvůli horšímu průměru na střední škole) dokázal proměnit ve svůj prospěch - k získání neocenitelných zkušeností a rozkrytí svých dalších schopností.

Vyzkoušel si řadu profesí - skript, produkce, psaní scénářů... Pro televizi vytvořil portréty Wima Wenderse, Akiho Kaurismakiho a Petera Greenwaye. Zároveň se věnoval tvorbě krátkých filmů (BECAUSE, 1990 a následně EPILOG, 1992).

Jeho celovečerním debutem byl film SMRTELNÁ MARIE (Die tödliche Maria, 1993), za který byl i oceněn. Po čtyřleté pauze přichází se snímkem ZIMNÍ SPÁČI (Winterschläfer, 1997), jedním z uměleckých vrcholů tvorby.

Výrazně se však zviditelnil až dílkem LOLA BĚŽÍ O ŽIVOT (Lola rennt, 1998), která se stala komerčně nejúspěšnějším filmem v Německu v roce 1998. Hlavní roli Loly svěřil své tehdejší přítelkyni Franka Potente. Ta hrála také v jeho následujícím filmu PRINCEZNA A BOJOVNÍK (Der Krieger und die Kaiserin, 2000), který byl oceněn na filmovém festivale v Pule v r. 2001 hlavní cenou. Další snímek NEBE (Heaven, 2002) točil podle scénáře dvou Krzysztofů - Kieslowského a Piesiewicze (DVOJÍ ŽIVOT VERONIKY, TŘI BARVY: MODRÁ, BÍLÁ, ČERVENÁ) a výrazně se jejich tvorbou inspiroval, což bylo filmu spíše na škodu.

Jeho zatím posledním - v roce 2007 - dlouhometrážním snímkem je PARFÉM: PŘÍBĚH VRAHA (Perfume: The Story of a Murderer, 2006), který jistě neprojde festivaly bez povšimnutí.

Kromě režie se Tom Tykwer věnuje i produkci, psaní scénářů a tvorbě hudby. Od r. 1994 vlastní se společníky produkční firmu X Filme Creative Pool, v rámci níž produkuje své filmy, ale také jiné význačné německé snímky (např. GOOD BYE LENIN). Dále je autorem scénářů a překvapivě i hudby ke svým filmům. Pod hlavičkou "Pale 3" (společně s Johnym Klimekem a Reinholdem Heilem ad.) se podíleli na hudbě k filmům ZIMNÍ SPÁČI, LOLA BĚŽÍ O ŽIVOT a PRINCEZNA A BOJOVNÍK. Příležitostně jsou podepsáni i pod soundtracky k filmům jiných režisérů - např. pod skladbou "In My Head" pro soundtrack k MATRIX REVOLUTIONS.

iNKa 1104

Režijní filmografie

Filmy

2016 Hologram pro krále
2012 Atlas mraků
2011 60 Seconds of Solitude in Year Zero
2010 3
Soul Boy
2009 International
Německo '09
2006 Parfém: Příběh vraha
Paříži, miluji Tě
2004 True
2002 Nebe
2000 Princezna a bojovník
1998 Lola běží o život
1997 Zimní spáči
1993 Smrtelná Marie
1992 Epilog
1990 Because

TV seriály

2020 Babylon Berlín (TV seriál)
Epizoda 7 (S03E07)
Epizoda 6 (S03E06)
Epizoda 5 (S03E05)
další epizody (7)
2017 Babylon Berlín (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (16)
Osmý smysl (TV seriál)
If All the World's a Stage, Identity Is Nothing But a Costume (S02E10)
2015 Osmý smysl (TV seriál)
Just Turn the Wheel and the Future Changes (S01E11)
What's Going On? (S01E04)

Dokumentární

2009 Making of 'The International', The
2006 Cinema16: European Short Films

Skladatelská filmografie

Filmy

2016 Hologram pro krále
2012 Atlas mraků
2010 3
2009 International
Německo '09
2006 Parfém: Příběh vraha
Paříži, miluji Tě
2004 True
2000 Princezna a bojovník
1998 Lola běží o život
1997 Zimní spáči
1993 Smrtelná Marie
1992 Epilog
1990 Because

TV seriály

2020 Babylon Berlín (TV seriál)
Epizoda 4 (S03E04)
Epizoda 3 (S03E03)
Epizoda 2 (S03E02)
další epizody (4)
2017 Babylon Berlín (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (16)
Osmý smysl (TV seriál)
You Want a War? (S02E11)
If All the World's a Stage, Identity Is Nothing But a Costume (S02E10)
What Family Actually Means (S02E09)
další epizody (10)
2015 Osmý smysl (TV seriál)
I Can't Leave Her (S01E12)
Just Turn the Wheel and the Future Changes (S01E11)
What Is Human? (S01E10)
další epizody (12)

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Hologram pro krále
2012 Atlas mraků
2010 3
2009 Německo '09
2006 Parfém: Příběh vraha
Paříži, miluji Tě
2004 True
2000 Princezna a bojovník
1998 Lola běží o život
1997 Zimní spáči
Život - stavba povolena
1993 Smrtelná Marie
1992 Epilog
1990 Because

TV seriály

2017 Babylon Berlín (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (16)

Producentská filmografie

Filmy

2018 Supa Modo

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2017 Babylon Berlín (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (16)

Host

TV pořady

2013 Deutscher Filmpreis 2013 (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1974 3nach9 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(828)