Reklama

Reklama

Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku

  • USA Adventures of Robinson Crusoe, a Sailor from York

Obsahy(1)

Loutkový film na motivy slavného románu Daniela Defoe. (oficiální text distributora)

Recenze (82)

Landauer 

všechny recenze uživatele

Je to naprostá fantazie, jeden z dost opomíjených klenotů českého filmu. Naprosto úžasná animace, dokonalé výtvarno pana Borna, které kupodivu funguje i v loutce a perfektní Václav Postránecký plus poutavý scénář a skvělá atmosféra. Na žádný zápor se mi nepodařilo přijít, čili jednoznačně 100%! Krom toho velmi potěšila stylizace stárnoucího Robinsona do vizáže Johna Lennona (samozřejmě zřejmě neúmyslná) :-) ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Zase taková uplná pecka to není... Ale je vidět práce šikovnejch českejch ručiček. Paradoxně se mi líbily víc "kreslený" příběhy, než to loutkový. Mělo to krapet tajemnej nádech jako Zemanovy drsný pohádky. co je ale nejvíc, tak je hudba z pera velkého mistra, jehož rukopis je skutečně unikátní... Příjemný na tomhle filmečku je, že to trvá jen kousek přes hodinu a že to dobře dopadne :o) ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Báječný byl Robinson, pral se s dálkou sám. Ostrovem doved vládnout. Všechno měl, lásku žádnou. Ač báječný svět hrdinů dnes úsměvným se zdá, Robinson naším přítelem dál zůstává. Tohle zpívá Karel Gott při konečných titulcích tohoto filmu. I já si myslím, že je to jedno z nejlepších převedení Defoeovy knihy. O vtip se obvykle stará papoušek skvěle namluvený Stanislavem Fišerem a taky pes Bud. O drama a akci zase sám Robinson. A i přes humornost a vysokou zábavnost si snímek zachoval určitou jímavou poetiku, výtečnou atmosféru opuštěného ostrova a člověka na něm. Člověka, který se pomalu stává z povrchního cápka moudrým mužem. Který nachází i v maličkostech takovou radost, že si ji ani nedokážeme představit. Který je přesto tím nejsmutnějším a nejosamělejším člověkem na Zemi. Za těch osmadvacet let, co byl na ostrově si na něj tak zvykl, že se mu v samotě zalíbilo. Nejdojímavější scénou je určitě Budův odchod. K formě filmu, myslím, že je geniální propojení loutkové a kreslené animace, protože si tak tvůrci mohli dovolit mnohem víc, než jen s loutkami. Loutky představují realitu, jaká se právě Robinsonovi děje a kresbičky jeho vzpomínky. Všecko je nádherně vypracovaný i přestože ty kresbičky vypadají jak ještě hrubější Mach a Šebestová. A i díky tomuhle filmu miluju pohybovou animaci. ()

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Nádherný poetický příběh o nelehkém životě trosečníka.Moc rád jsem se na tento film díval v rámci povinných školně družinových akcí.No a rozhodně toho nelituji.Perfektní dabing,skvělá práce animace a také další důkaz velikosti Karla Svoboda jakožto jedinečného skladatele filmové hudby....Člověk by ani nevěřil,že toto dílko má necelých 70 minut.Utečou jako voda. Někdy si až kacířsky říkám,že nebýt těch krvežíznivých komunistů,kteří zakazovali všelijakou avantgardu ŘEŠÍCÍ nějakou zásadní otázku lidského bytí,tak by ani takovéto věci od lidí kteří "nemohli a nebo mohli s omezením" asi ani nevznikly.Myslím,že by jsme byli o dost ochuzeni.... ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

Příběh, který napsal Daniel Defoe mi bude ležet u srdce vždycky, proto jsem rád, že i česká stopa přispěla dalším zfilmováním tohoto slavného příběhu a musím říct, že dosti po svém.Přiznávám, že ze začátku bylo těžké zvyknout si na animaci, po ztroskotání jsem si ale už užíval každou minutu. Kvalitní zpracování ovšem nejlepší Robinson od Luise Buñuela se bude překonávat velice těžko. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama