foto

Dalimil Klapka

  • nar. 22.5.1933 (83 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Většina z nás zná spíše hlas tohoto herce a málokdo by jej poznal i na televizních obrazovkách, přitom poručíka COLUMBA nebo dědy Simpsona ze seriálu SIMPSONOVI zná opravdu každý. Dalimil Klapka se narodil 22. května 1933 v Praze. Již při studiu na Jiráskově pedagogickém gymnáziu se věnoval ochotnickému divadlu a tak byl po úspěšném dokončení přijat na DAMU, kterou v roce 1957 zdárně dokončil.

Osoba Dalimila Klapky je spjata především se smíchovským Švandovým divadlem, kde působil bezmála 33 let. Kromě tohoto angažmá spojil své jméno také s Hudebním divadlem Karlín, působil v Divadle na Starém Městě, v Divadle v Dlouhé nebo v Činoherním klubu. Od dubna 2005 pracuje v Divadle na Fidlovačce. Kromě toho vyučoval téměř 20 let na Pražské konzervatoři herectví. Spolupracuje s Českým rozhlasem a s českými televizemi.

Ve filmu známe Dalimila Klapku spíše z menších rolí. Z významnějších filmů si zahrál v komedii PŘÍSTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ STAROUŠKU nebo ve filmu JARNÍ POVĚTŘÍ a SATURNIN. Více rolí ztvárnil v seriálové tvorbě. Svoji tradiční menší roli měl v seriálu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, kde ztvárnil dr. Bendu. Z dalších menších seriálových rolí je nutné jmenovat seriál RODÁCI, KŘEČEK V NOČNÍ KOŠILI, DNES V JEDNOM DOMĚ, NÁHRDELNÍK a PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO. Pokaždé se jednalo o postavy, které se objevily jednou nebo dvakrát za celý seriál.

Jeho největším přínosem pro českou tvorbu je však práce v dabingu. Jeho nejvýznamnější dabingovou rolí je namluvení Petera Falka ve veleúspěšném detektivním seriálu COLUMBO. Druhou známou rolí je děda Abraham Simpson v animovaném seriálu SIMPSONOVI. Kromě těchto rolí nadaboval desítky dalších postav. Jako dabér účinkoval ve filmu PRAVÁ A LEVÁ RUKA ĎÁBLA s Budem Spenserem a Terencem Hillem, ZLATÉ DÍTĚ s Eddiem Murphym, ČAS POMSTY s Doléhej Lundgrenem a v dalších. Kromě již zmiňovaného seriálu SIMPSONOVI propůjčuje svůj hlas do nejrůznějších animovaných filmů a seriálů jako například: MALÁ MOŘSKÁ VÍLA, ŽELVÍ NINDŽOVÉ, ZVONÍK U MATKY BOŽÍ, PINOCCHIOVA DOBRODRUŽSTVÍ nebo třeba ÚŽASŇÁKOVI.

Kromě výše uvedených rolí spolupracoval také Dalimil Klapka na světoznámé české počítačové hře MAFIA, kde namluvil roli Franka.

Viki "badajajuak" Chaloupka

Herecká filmografie

2015 Stopy života - Nejhorší zánět (TV film)
2013 Sanitka 2 (TV seriál)
To jsou naše melodie (divadelní záznam)
2012 Kozí příběh se sýrem
2011 Dědeček automobil
Mlýn (studentský film)
Saxána a Lexikon kouzel
Znamení koně (TV seriál)
2008 Černá sanitka (TV seriál)
Kozí příběh - Pověsti staré Prahy
Kriminálka Anděl (TV seriál)
2006 Experti
2005 Ulice (TV seriál)
Všichni musí zemřít (TV film)
2004 Agentura Puzzle: Pohřeb (TV film)
2003 Bankrotáři (TV film)
Dědictví slečny Innocencie (TV film)
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Zázračné meče (TV film)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Slavnost (S02E13)
1998 Ex offo (TV film)
Královny kouzelného lesa (TV film)
O modrém ptáčku (TV film)
1995 Klekání zvoníme (TV film)
Z hříček o královnách: Císařovna na chvíli (útržek pruský) (TV film)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
Saturnin
Saturnin (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1991 Muž, který neměl důvěru (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Jmenuji se po tátovi (TV film)
Královna štěstí (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Rakovina vůle (TV film)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Naděje má hluboké dno (TV film)
Opožděná vražda (TV film)
Případ se psem (TV film)
Rodáci (TV seriál)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
Viktor Veliký (TV film)
1986 Gottwald (TV seriál)
Panoptikum města pražského (TV seriál)
1985 Havárie
Zátah
1984 Sanitka (TV seriál)
1983 Kudláčkova metoda (TV film)
Radikální řez
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Příště budeme chytřejší, staroušku!
1981 Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku
Měsíční tónina (TV film)
Okres na severu (TV seriál)
Ta chvíle, ten okamžik
Tu es Petrus (TV film)
1980 Muž přes palubu
Romaneto
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Rukojmí v Bella Vista
1978 Muž pro domácnost (TV film)
Válka vypukne po přestávce (divadelní záznam)
Zastretý farebný svet (TV film)
1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1974 Aero 30 (TV film)
Krajkový šátek (divadelní záznam)
Ohnivý máj (TV film)
Sokolovo
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1972 Boříkovy lapálie (TV seriál)
Dvě věci pro život
Královna Černá růže (TV film)
Slepé střevo (TV film)
1971 Král, kejklíř a hvězdář (TV film)
Návrat pana Ryšánka (TV film)
1968 Tři stromy (TV film)
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Soud pana Havleny (TV film)
1965 Je Thierry Brévanne vinen? (TV film)
1962 Vzpoura na Bounty (TV film)
1961 Jarní povětří

Dokumentární

2013 13. komnata Dalimila Klapky (TV film)
2012 Film o filmu Kozí příběh se sýrem (TV film)
2009 Arthur Honegger: Jana z Arku na hranici (koncert)
2008 Příběhy slavných:Tak akorát (TV film)
13. komnata Zity Kabátové (TV film)
1991 Requiem za W. A. Mozarta (TV film)
1962 Kýč je když...

TV pořady

2016 Ceny Thálie 2015 (TV pořad)
2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2008 Dabing, Přelouč, Polabí (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace