Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

bartias 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlý válečný epos opěvuje hrdinství a chytrost spojeneckých jednotek během neočekávaného válečného zvratu. Bitva v Ardenách byla jedním z velmi důležitých střetů 2. světové války, protože Němci měli možná vůbec poslední možnost zvrátit ještě její výsledek ve svůj prospěch. Přestože jsou historické okolnosti zjednodušené a některé efekty i černobílé charaktery amerických hrdinů už působí trochu směšně, Bitva v Ardenách je napínavá a dokáže strhnout. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu nemám moc jasno. Lze ho brát jako akční zábavičku a béčko (staré filmy mají vždy své kouzlo), pak to ujde, anebo ho vzít jako historický, potažmo válečný film, a pak je úplně, ale úplně, mimo mísu. Divák nabude dojmu, že ofenzíva v Ardenách probíhala tak, že Němci seřadili tanky podivného typu do rojnice a valili se skrze americké pozice jak roboti, strategie nikde, jednoduše scifi ala Star Wars, a dojeli by snad až do Normandie, nebýt pár vojáčků super hrdinů co všechny zastaví u skladu paliv. S realitou to má společný jen název oblasti, kde k událostem došlo a ostatní je pouze názorné a maximálně zjednodušené. Snad je tedy lepší to brát jen jako výpravné béčko :) ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velký bratr Bitvy o Midway, alespoň tak to vnímám já. Annakin nasadil do filmu celou škálu hvězd a je to na snímku zatraceně znát. Nebýt skvělých hereckých výkonů, film by srážely historické nepřesnosti a zejména užití nedobové, nebo špatně užité či přepapundeklované vojenské techniky. Ono by ale asi i v roce 1965 bylo nesnadné dát to všechno dohromady...takže odpouštím. Jen to závěrečné kutálení barelů proti obrněné divizi... no ...Jako celek však tento válečný velkofilm působí velmi jistě a skutečně velkolepě. Je to na skoro plný zásobník. * * * * ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu mi k úplné historické věrohodnosti chyběly slavné německé létající ponorky (das Fliegend Unterseekreuzer), účast alegorických vozů, pověstné belgické oddíly sebevražedných cyklistů, samochodný minometný stroj UB-12 ... a invazní komando horských skřítků. Pak teprve by byla Bitva v Ardénách vylíčena tak, jak se skutečně stala. S touto upachtěnou pohádkou se nemíním spokojit. (...) Pozn. - jinak tu imho zafungovala pověstná CSFD psychóza "Golfista dává za čtyři, tak já musím honem taky, abych nevypadal, že ničemu nerozumím" Jinak se totiž 75% u podobný hudlařiny vysvětlit nedá. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Maskar v Malmédach se skutečně udál, bylo při něm zabito 81 neozbrojených amerických zajatců a 111 belgických civilistů. Za masakr je odpovědná 1. Tanková divize SS pod Vedení Joachima Piepera, který po válce zemřel při útoku útočníků, kteří zjistili, že byl velitelem SS. (liebgott)
  • Kiley (Henry Fonda) létá průzkumným letounem Cessna L-19/O-1 Bird Dog. Tento typ se však začal vyrábět až v roce 1950. Ve filmu přestavuje ve válce používaný letoun Piper L-4 Grasshooper, kterému je vzhledově podobný. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama