Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Bitvy v Ardenách jsem byl na rozpacích. Když to vezmu z té lepší stránky, tak se rozhodně jedná o živou rekonstrukci neobvykle bránou z dvou úhlů pohledu. Jak ze strany Spojenců tak ze strany Německé. Už to je skvělý nápad, ale celkový dojem nijak nepřekvapí, že se oba důstojníci chovají tak jak se prostě v armádách chovali, nebo jak si tvůrci připsali?.) No na druhou stranu je to poměrně dlouhé a příliš rozvleklé, chvílemi občas bude nudit dlouhými scénami a občas nepotěší historické nepřesnosti. Rozhodně se v té době objevili lepší, válečnější mašinérie než je tato, ale i tak rozhodně stojí za shlédnutí jelikož na tehdejší dobu po stránce válečné není vůbec špatná. --- Je mnoho štěstí. Pro armádu přežít pro nás udržet se v uniformě. To je naše štěstí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Fanatický výkon Roberta Shawa ční vysoko nad ostatní, a těm, kdo to ještě nevědí, dojde jak výjimečný stroj byl King Tiger nebo Tiger II chcete-li... až na to, že ho tu neuvidí, protože toto monstrum je pro filmařské účely nahrazeno spojeneckými M47 Pattony;) Bitva V Ardenách je klasickým příkladem toho, že filmovým nářezem lze zamaskovat i způsob, jakým se vydrbalo s odbornými poradci, kteří by rozhodně věděli, jak se věci mají, a jejichž ignorování tento velkospektákl shazuje v očích vojenských historiků do bahna velmi nevábného složení. Toto je zkrátka klasika válečného filmu, která zasluhuje 80%. Což ještě neznamená, že notovat si Panzerlied je v pořádku;) ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nebudu se rozepisovat, shrnu to do jednoho slova, které to snad vystihne ve všem: VYNIKAJÍCÍ (jak originální, že? :) Skutečně tento film stojí za shlédnutí. Působivá scéna - němečtí vojáci zpívají propagandistickou píseň a pravou nohou udávají pochodový rytmus - jako jeden muž, jeden národ, jedna říše, jeden führer! (Ein Volk, ein Reich, ein Führer)"Durch deutsches Land, marschieren wir..." (tato píseň ve filmu nezazní). Pozn.: Kdyby někoho můj komentář vyloženě rozčiloval tím, že obsahuje nacistické heslo a úryvek hymny SA, může mi napsat do pošty a velice rád mu vysvětlím, že NEJSEM nacista a s žádnou jejich ideologií se neztotožňuji. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ešte šťastie, že Spojenci mali toho H. Fondu s pár chlapíkmi, ktorí sa dostali v správny čas na správne miesto. Ide tu síce o takú klasickú a obohranú americkú hrdinskosť postavenú na pár jednotlivcoch, ale aj tak ma to ešte stále baví. Možno to je tým, že je tu zachovaná primeraná miera patriotizmu a hlavne mi dejová linka dávala zmysel, čiže veľká spokojnosť. 75/100 ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Jako malému se mi to moc líbílo. Jenže po mnoha letech a se základními znalostmi druhé světové jsem byl najednou šokován, jak moc odfláknutý ten film je. Moc tanků nepoznám, ale Tiger II (zde jediné německé tanky) bezpečně ano a ty americké náhražky od nich měly hodně daleko. Stejně jako americké polopásové transportéry vypadaly úplně jinak, než ty německé. Ale co hůř, prostředí se zimním ardenám podobá možná na začátku (evidentně interiéry), závěrečná bitva točená ve Španělsku by byla věrohodnější spíše pro boje v severní Africe. A k tomu často hodně nepovedená zadní projekce ... Historické skutečnosti jsou také značně zjednodušeny, třeba tu úplně chybí bojové letectvo, které po zlepšení počasí začalo notně decimovat německé síly. Britský voják tam tuším není ani jeden. Takže vlastně jediné co film drží jsou herecké výkony. 55% ()

Galerie (51)

Zajímavosti (22)

  • Na začátku jsou němečtí zajatci při předvedení do bunkru vybaveni puškami KAR 98 a první útočnou puškou na světě StG 44. Mimo jiné je zde vidět i americké pušky M1 Garant s granátometem M7. (Winster)
  • Jednotka sabotérů v amerických uniformách byla v bitvě v Ardenách skutečně nasazena. Komandu velel SS Man Otto Skorzeny, který osvobodil Mussoliniho z jeho zajetí v horském hotelu. Když se Američané dozvěděli o komandu, tak nechal generál Patton na kontrolních bodech rozestavit afroamerické vojáky, aby kontrolovali podezřelé bílé Američany. Patton si byl totiž jistý, že až Němci pošlou jako komando kohokoliv, tak černoši to rozhodně nebudou. (liebgott)
  • Film byl natočen systémem UltraPanavision 70 s extrémním poměrem stran 2,76:1. (warner)

Reklama

Reklama