Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Bitvy v Ardenách jsem byl na rozpacích. Když to vezmu z té lepší stránky, tak se rozhodně jedná o živou rekonstrukci neobvykle bránou z dvou úhlů pohledu. Jak ze strany Spojenců tak ze strany Německé. Už to je skvělý nápad, ale celkový dojem nijak nepřekvapí, že se oba důstojníci chovají tak jak se prostě v armádách chovali, nebo jak si tvůrci připsali?.) No na druhou stranu je to poměrně dlouhé a příliš rozvleklé, chvílemi občas bude nudit dlouhými scénami a občas nepotěší historické nepřesnosti. Rozhodně se v té době objevili lepší, válečnější mašinérie než je tato, ale i tak rozhodně stojí za shlédnutí jelikož na tehdejší dobu po stránce válečné není vůbec špatná. --- Je mnoho štěstí. Pro armádu přežít pro nás udržet se v uniformě. To je naše štěstí. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Poctivá válečná podívaná z doby, kdy k velké tankové bitvě nestačil jeden počítačem naklonovaný tank a v hlavní roli nebyly barevné filtry a digitální efekty, ale lidé, v tomto případě navíc v podání tehdejší hollywoodské elity. Pozornost na sebe strhává především skvělý Robert Shaw jako Hessler a výborný Hans Christian Blech jako jeho sluha Konrad a přestože byl průběh bitvy upraven tak, aby vyhovoval filmovým potřebám nechybí tu řada historických momentů (masakr u Malmedy). Průběh bitvy je přehledný jako celek i v detailech, dějových liniích i jednotlivých osudech mnoha postav z obou stran fronty. Fandové historie a vojenské techniky budou sice prskat nad historickou věrností i nepřesností vojenské techniky (ano, dokonce i mě připadalo, že mají Tygry nějaký podivný tvar), atmosféra bitvy je však strhující a hravě tyto nedostatky pohltí. ()

Reklama

Apophis 

všechny recenze uživatele

Podle mého se jedná o nadprůměrný válečný film, který by bez diskuze dostal 5*, jenomže jsem na něm našel několik "ale"... Tak zaprvé: V Bitvě v Ardenách němci vyrukovali s tanky TIGER II (spojenci přeznívaný KING TIGER), jeden z nejlepších (né-li vůbec nejlepší) tank své doby (nepočítám další německé prototypy) a tanky typu Panzer IV H, nebo Panzer IV F-2. Ve filmu bylo sice hodně tanků, ale neviděl jsem tam ŽÁDNÝ z výše uvedených. Vyskytovali se tu jen spojenecké Shermany (bez připomínek) a pak nějaké podivné tanky, které byly sice krásně namalované (tvářily se jako německé tanky) ovšem v této bitvě NEMĚLI CO DĚLAT!!!!!! (můžete mi věřit, protože se o Německou těžkou techniku této doby zajímám) Jsem ochoten uznat, že sehnat dnes nějaký ten King Tiger může způsobit drobné potíže, ale podle mého se to dalo vyřešit lépe. Druhé ale se týká postavy Konráda (sluhy Heslera), která mi doslova šla na nervy! Nevím, o co se se scénáristi pokoušeli, ale jisté je, že se jim to ani v nejmenším nepovedlo (mám na mysli scény od Heslerova "...válka pokračuje...") Abych ale jen nekritizoval, musím pochválit herce, kteří hráli hlavní role, za jejich vynikající výkony. H. Fonda byl ve své roli více než přesvědčivý, R. Shaw se s rolí plk.Heslera sžil na výbornou a nesmím zapomenout na dobrý výkon T. Savalase. Dlouho jsem se rozmýšlel, jestli nedám Bitvě v Ardenách (za výše zmíněné nedostatky) 3*, ale myslím si, že herci si tu čtvrtou zaslouží... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velký bratr Bitvy o Midway, alespoň tak to vnímám já. Annakin nasadil do filmu celou škálu hvězd a je to na snímku zatraceně znát. Nebýt skvělých hereckých výkonů, film by srážely historické nepřesnosti a zejména užití nedobové, nebo špatně užité či přepapundeklované vojenské techniky. Ono by ale asi i v roce 1965 bylo nesnadné dát to všechno dohromady...takže odpouštím. Jen to závěrečné kutálení barelů proti obrněné divizi... no ...Jako celek však tento válečný velkofilm působí velmi jistě a skutečně velkolepě. Je to na skoro plný zásobník. * * * * ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Jako malej sem to viděl snad několikrát a mám na to docela pohodový zážitky ale hodnocení sem si šetřil až na ted, abych byl objektivní tak výpravou kdesi ve Španělské poušti je to šílená mrdka a pro mě jako geografa dost nervující, vždyť Ardény jsou zalesněná vysočina podobná té naší.Na druhou stranu herecky je to hodně dobrý (hlavně Savalas) tak zůstanu na průměru. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • V úvodním soundtracku je částečně zakomponována píseň německých tankistů „Panzerlied“, kterou i později zpívají tankoví velitelé před plukovníkem Hesslerem (Robert Shaw). (Hellraiser12)
  • Ve 119. minutě čte německý velitel americkou odpověď na výzvu ke kapitulaci a zazní: "Blázne!" Ve skutečnosti však generál McAuliffe do odpovědi uvedl: "To the German Commander. Nuts! The American Commander!" v překladu "Německému veliteli: Prdlajs! Americký velitel!" (tulakfelix)
  • Pri obrane mesta Ambléve pripevnia americkí vojaci na tank nálože. V ďalšom zábere, keď od tanku utekajú, už na ňom nálože nie sú, ale v ďalšom zábere pred výbuchom sa znovu objavia. (tiradentes)

Reklama

Reklama