Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenové nám uvařili zajímavý film, sice náročný na diváka, zato velmi originální. Slyšel jsem, že to není moc "Coenovké", je pravda jsou tu i další přímesy - existencalismus, Kafka, film-noir a to vše dohromady dává jedinečnou podívanou, na kterou by jste se měli psychicky připravit, ale zato si odnesete neobvyklý zážitek. PS: A trik s krabicí, jejíž obsah se nedozvíme...ach, jak skvělé dohady se o tom vedou. Mám takovou teorii, ale... :-) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pre mňa trošku slabší kúsok od skúseného dua Coneovcov. Film ma zaujal , ale s pribúdajúcim záverom som čakal nejaké prekvapko a ono nič. Záver nejako vyšumel do stratena a po skonení som sa neubránil pocitu , že tento film mi vlastne nič nedal. Zaujal, navnadil a potom kopol do riti. J. Goodmanovi to ale s brokovnicou seklo. 60%. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Excelentně obyčejný socialistický pisálek John Torturo a naprosto úžasný, "ďábelský" John Goodman tvoří tandem, na kterém je tahle Coenovic alegorie postavená. A stojí pevně. Na poměry Coenů solidní nadprůměr, v širším kontextu vynikající snímek, žánrově spadající někam mezi thriller a psychologický film s nepopsatelným Coenovským cejchem. 80% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak s týmto filmom nemám najmenšie problémy. Tie skončili pri záverečných titulkoch. Bolo ozajstným problémom tento film dopozerať do konca a vôbec nemám chuť sa zamýšľať nad ukrytými symbolmi, podobenstvami, náznakmi, šiframi. Film ma okrem hereckých výkonov oboch protagonistov ničím nezaujal a nad zhliadnutím ďalšieho filmu od bračekov budem uvažovať o čosi dlhšie. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Barton Fink je spisovateľ, ale okrem toho že napísal iba jednu úspešnú divadelnú hru, s ktorou aj tak nebol úplne spokojný, nič iného nenapísal. Ale aj napriek tomu dostane lukratívnu ponuku napísať scenár pre Capital Pictures a tak odíde z New Yorku do Los Angeles, aby napísal príbeh o obyčajných ľuďoch a ich snoch a túžbach. Lenže od prvého okamžiku to nebude mať vôbec ľahké. Na svojej ceste odstrániť spisovateľský blok , potkáva správcu hotela - buscemiho - ktorý vždy robí všetko preto aby boli jeho zákazníci spokojný. Osudovú ženu Judy Davis, do ktorej sa Fink bláznivo zamiluje, suseda z vedľajšej izby Goodmana, ktorý je okrem iného aj vyslanec pekla a pekný zabiják. Coenovci natočili pre nich nezvyčajný film, ktorý je pozoruhodný práve tým, že strieda žánre. Lenže práve toto striedanie mohlo dopadnúť lepšie, pretože balanc medzi komédiou, hororom a drámou je nevyvážený a preto film pomaly skĺzavá do ťažkopádnosti a určitej strnulosti, ktorá niektoré zaujímavé momenty podkopáva. Lenže na druhú stranu si to scenár vynahradzuje na dobre napísaných postavách, s ktorých najviac vyniká fantastický Goodman a tentoraz pomalej réžií , ktorá rozpráva o jednoduchých veciach trocha zložito ale predsa len zaujímavo. Kameraman je tentoraz iný a je to na snímke vidieť, ako keby kamera len pozorovala a nič viac. čo trocha zamrzí, ale rozhodne sa jedná o zaujímavý film, ktorý je ku koncu krásne poetický a rozpráva o komerčnosti ako o zle, ktoré sa nedá zničiť a ktoré naopak ničí naozaj talentovaných ľudí. v tomto prípade je načrtnutie veľmi zábavné, čo je kontrastom k nepodarenému osudu Bartona Finka. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Barry Sonnenfeld, který stál za kamerou při třech předchozích filmech Coenů, se objeví na začátku filmu v restauraci jako vyvolávač. (MrCreosote)
  • První hlas, který ve filmu uslyšíme, patří Johnu Turturrovi. (MrCreosote)
  • Tapety v pokoji se odlupují pouze tehdy, když se v místnosti nachází - anebo právě odešel - John Goodman. (MrCreosote)

Reklama

Reklama