Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Barton Fink je spisovateľ, ale okrem toho že napísal iba jednu úspešnú divadelnú hru, s ktorou aj tak nebol úplne spokojný, nič iného nenapísal. Ale aj napriek tomu dostane lukratívnu ponuku napísať scenár pre Capital Pictures a tak odíde z New Yorku do Los Angeles, aby napísal príbeh o obyčajných ľuďoch a ich snoch a túžbach. Lenže od prvého okamžiku to nebude mať vôbec ľahké. Na svojej ceste odstrániť spisovateľský blok , potkáva správcu hotela - buscemiho - ktorý vždy robí všetko preto aby boli jeho zákazníci spokojný. Osudovú ženu Judy Davis, do ktorej sa Fink bláznivo zamiluje, suseda z vedľajšej izby Goodmana, ktorý je okrem iného aj vyslanec pekla a pekný zabiják. Coenovci natočili pre nich nezvyčajný film, ktorý je pozoruhodný práve tým, že strieda žánre. Lenže práve toto striedanie mohlo dopadnúť lepšie, pretože balanc medzi komédiou, hororom a drámou je nevyvážený a preto film pomaly skĺzavá do ťažkopádnosti a určitej strnulosti, ktorá niektoré zaujímavé momenty podkopáva. Lenže na druhú stranu si to scenár vynahradzuje na dobre napísaných postavách, s ktorých najviac vyniká fantastický Goodman a tentoraz pomalej réžií , ktorá rozpráva o jednoduchých veciach trocha zložito ale predsa len zaujímavo. Kameraman je tentoraz iný a je to na snímke vidieť, ako keby kamera len pozorovala a nič viac. čo trocha zamrzí, ale rozhodne sa jedná o zaujímavý film, ktorý je ku koncu krásne poetický a rozpráva o komerčnosti ako o zle, ktoré sa nedá zničiť a ktoré naopak ničí naozaj talentovaných ľudí. v tomto prípade je načrtnutie veľmi zábavné, čo je kontrastom k nepodarenému osudu Bartona Finka. ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Jak jsem se na Bartona Finka těšil, ale bohužel z mé strany přišlo veliké zklamání. Čekal jsem od bratrů Coenů (už mám zkouknuté jejich velké pecky, a tak jsem myslel že Barton Fink k ním přibide ) něco velkého, ale bohužel to tak nebylo. Těšil jsem se na tento film i proto, kvůli složení dvou mužských rolí, které jsem si vážně myslel že to dokáží roztočit a to ve velkém směru. Je pravda že oba dva Johnové měli ve filmu pár dobrých scén, ale to je tak všechno. To nezachrání jiné hodnocení. Moje hodnocení "pouhých" tří hvězd bych odůvodnil asi tímto: kvůli režii tedy dávám hodnocení navrch, protože vím že bratři Coeni jsou velmi nadprůměrnými režiséry, poté díky pár dobrým scénkám, které se ve filmu objevili a naposled kvůli dvou Johnům. Jinak nemám co jiného říci a stačilo mi vidět Bartona Finka jednou a to stačí. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelná lehkost autorského bytí.. Naprosto dokonalý koktejl na první pohled nesourodých žánrů (noir, buddy movie, künstlerroman) i témat (kultura zábavního průmyslu, fašismus, Broadway vs. Hollywood, otroctví) a pokud o Coen Bros. občas tvrdívám, že jsou továrna na absurdno a černý humor, pak Barton Fink je její ústřední ředitelství. Apropo, víte, co bylo v té krabici? Lepidlo na tapety.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pre mňa trošku slabší kúsok od skúseného dua Coneovcov. Film ma zaujal , ale s pribúdajúcim záverom som čakal nejaké prekvapko a ono nič. Záver nejako vyšumel do stratena a po skonení som sa neubránil pocitu , že tento film mi vlastne nič nedal. Zaujal, navnadil a potom kopol do riti. J. Goodmanovi to ale s brokovnicou seklo. 60%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Celá záležitost začne pro Bartona Finka celkem nevinně - takovou běžnou noční můrou židovského introvertního neurotického intelektuála, že mu nějaký tučný a zpocený gój s masitým obličejem vyplní svou tělnatostí celý jeho hotelový pokojík a bude si s ním chtít povídat. Ale není to Kafka, ani Allen, takže se to rychle zvrtne v šílenou a hodně černou komedii. Aspoň já to tedy jako komedii bral. A bavil jsem se výtečně. Povedená výprava, dobře vybraní herci (i když většina jich, kromě Buscemiho, na můj vkus příliš přehrává). Napoprvé (mlád a v nějakém artovém kině) jsem byl z filmu naprosto nadšený, podruhé (teď) už trochu méně. 90%. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Ve filmu je několik odkazů poukazujících na to, že hotel Earle je ve skutečnosti peklo: Když se recepční hraný Buscemim poprvé objeví ve filmu, vychází odkudsi ze sklepa a otvírá přitom poklop, jakoby se vracel z podzemí. Během Bartonovy cesty výtahem můžeme slyšet slovo "6" celkem třikrát. (MrCreosote)
  • První hlas, který ve filmu uslyšíme, patří Johnu Turturrovi. (MrCreosote)
  • John Turturro, hrající Bartona Finka, představoval v předchozím snímku bratří Coenů postavu, která potkala muže v domě s názvem "The Barton Arms." (MrCreosote)

Reklama

Reklama