Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si opět vyplnil mezírku ve filmografii Coenovic bratrů tímto pozoruhodným ale bohužel pro mě zcela nezajímavým a nudným filmem. Nemůžu filmu upřít výbornou výpravu ani skvělé herecké výkony v čele s Johnem Turturrem a jeho bizarním účesem ale neskutečně jsem se nudil a kvůli tomu film řadím k nejslabším Coenovkám, kterých je naštěstí minimum. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Až dodnes mě tvorba bratří Coenů nechávala převážně chladným. Nějak jsem jejich filmům nemohl přijít na chuť a stoprocentně se do nich ponořit. Vše změnil Barton Fink. Přesvědčivý výkon Johna Turturro (úplně jsem se vcítil do pozice spisovatele, který nemůže zachytit prvotní myšlenku, důležitou pro práci na scénáři) a obrovského herce Johna Goodmana. Jak výkonem, tak postavou. V tomto filmu je navíc mužem dvou tváří a to doslova. Vůbec celý snímek je plný zajímavých a hlavně tragikomických postav a možná, že i díky nim si jinak ponurý film zachovává jistou hořko sladkou příchuť. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

O čosi lepšie, ako Millerova križovatka, ktorá ma takmer, zdeptala, u Bartona Finka sa cítim v podstate lepšie, lebo je situovaný do môjho obľúbeného klasického hollywoodu, do roku 1941, o jednom scenáristovi, ktorému ponúknu angažmán v Mekke Filmu, aby napísal scenár pre film s Wallaceom Beeryom, akosi sa mu nedarí vôbec začať, síce sa predtým preslávil v New Yorku na doskách, ktoré znamenajú svet, no po príchode do Los Angeles, prežíva tvorivú krízu, zavretý v zvláštnom hoteli, jeho sused, je zahalený tajomstvom, zo začiatku mám úsmev na tvári, lebo sa mi zdá, že sa pozerám na dobre zvládnutú situačnú komédiu, neskôr sa to začína meniť na thriller, keď sa odhalí pravá totožnosť suseda... Film prešpikovaný výrazným čiernym humorom, akým bratia Coenovci, oplývajú, výborná réžia, opäť Joela, o 3. roky mladší, Ethan, si ešte chvíľu na spoluréžiu s bratom, počká. John - Turturro a Goodman, tak to je - par excellence ! I nová kamera, Rogera Deakinsa, sa mi viac páči, ako predchádzajúca od Sonnenfelda, ktorý s bratmi spolupracoval na prvých troch filmoch... A od tohoto okamihu, bude Roger v ich spoločnosti, ako doma. Kameraman, ktorý nikdy nedostal Oscara, zatiaľ... Jediný film o filme, ktorý v živote uznávam, je SUNSET BOULEVARD od BILLYHO WILDERA, nič viac - nič menej, nikto to nikdy neurobí, ako Wilder... ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Barton Fink je dobrý film, i když mnohým zanechá v hlavě spoustu nezodpovězených otázek. Prvních zhruba hodinka je ale poměrně nudná a září v ní hlavně skvělý John Goodman. Pak se příběh překroutí a i když se následující situace mohou zdát moc nastavované, vše přihrává do ruky Torturrovi a jeho vyjádření člověka na dně. Pro mě slabé čtyři hvězdy. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Joel Coen, Ethan Coen .. Tak nějak mne ten plakát, kde má Fink stín komára na čele roky nelákal. Tušil jsem nějakou podivnost. Lynč. Odolávat nešlo věčně, ale předtucha se naplnila. Atmosféra nejasnosti a tvůrčí proces ve spárech Hollywoodu. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Podle slov bratrů Coenů byl hlavní inspirací pro Bartona Finka Polanského Nájemník, jenž se také odehrává převážně v jednom bytě. (MrCreosote)
  • John Turturro, hrající Bartona Finka, představoval v předchozím snímku bratří Coenů postavu, která potkala muže v domě s názvem "The Barton Arms." (MrCreosote)
  • Ve filmu je několik odkazů poukazujících na to, že hotel Earle je ve skutečnosti peklo: Když se recepční hraný Buscemim poprvé objeví ve filmu, vychází odkudsi ze sklepa a otvírá přitom poklop, jakoby se vracel z podzemí. Během Bartonovy cesty výtahem můžeme slyšet slovo "6" celkem třikrát. (MrCreosote)

Reklama

Reklama