Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rytíř Bowen vyznává zásady starého rytířského kodexu z dob krále Artuše a snaží se je naučit i svého žáka, mladého prince Einona. Když je krutý král Freyn zabit při vzpouře sedláků, stává se Einon králem, sám je však v bitvě těžce zraněn. Jeho matka společně s rytířem vyhledá draka a požádá ho o pomoc. Drak výměnou za slib, že bude mladý král vládnout spravedlivě, obětuje na jeho záchranu polovinu svého srdce. Mladík však přísahu nesplní a stane se z něj krutý tyran. Rytíř Bowen se v domnění, že zlo do králova srdce zasel drak, se rozhodne pomstít. O dvanáct let později je z něj potulný drakobijec, který za peníze zabíjí draky ohrožující jednotlivé vesnice. Když se konečně setká s tím pravým, pustí se s ním nejprve do dlouhého nerozhodného boje, ale když pochopí pravdu, že zlo pochází z člověka, s drakem se sblíží a uzavře s ním dohodu. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (436)

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Hravé fantasy s nádechem střední Evropy, poutavou hudbou a pohádkovou chemií mezi Quaidem a Conneryho drakem, který byl (minimálně ve své době) jedním z nejpoveděnějších digitálních hrdinů. Thewlise mám spojeného se sympatickými dobráky, ale role slizounskýho napřesdržku se zhostil parádně. Primárně rodinná (čti dětská) zábava, ale i po letech potěšila i mě. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Netradiční fantasy - pohádka s poměrně neobvyklým dějem, jen ty "vtipné" scény mohou na dospělého diváka působit poměrně trapně, zatímco pro děti to může být místy nuda (možná; já to jako děcko neviděla a nejsem v hodnocení zatížená žádnou nostalgií). Přesto jde o dobrý pohádkový nadprůměr. Neurazilo, nenadchlo, potěšilo - 68%. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Avalone, ó Avalone, tebe já hledám na každé z cest .... ó ano, svatý Avalone, mé hledání cenu má. Mé hledání je duchovní, ano duchovní. Pohádka se zlým drakem, krásnou princeznou, statečným králem, čestným rytířem, tak Dračí srdce nic z toho není ani nedopatřením. Drak je laskavý filosof s velkou touhou po, ne nebudu spoilerovat, statečný rytíř je statečný, ale taky tak trochu podvodník, princezna tu vůbec není, místo ní tu je krásná Kara (ale ta je zas TAK krásná, že je jedno, že není princezna) a král? Starý král je agresivní monstrum, což se mu vymstí během asi prvních deseti minut, a ten mladý není o nic lepší. Kdo by to byl řekl, že se z Kary časem vyklube statečná bojovnice Hvězdné pěchoty a z krále učitel obrany proti černé magii? Že on ho ten vlkodlak kousl někde v téhle pohádkové zemi? A ne, že by se tu nepotkal s dalším z kouzelnických kolegů. Miluju tuhle pohádku, dokonce natolik, že mám výrazné pochybnosti o vnímavosti a citlivosti každého, kdo tenhle příběh nedokáže, ke své škodě, ocenit. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Když jsem zadal Dračí srdce do vyhledávače CSFD, překvapilo mě, že se u něj objevil modrý čtvereček. Vždyť se jedná o jednu z nejlepších pohádek pro odrostlejší. Ústřední duo zarputilého cynického rytíře (skvělý Quaid) a smutně dobráckého draka (neslyšel jsem originální hlas Seana Conneryho, ale pochybuji, že nějak výrazně překoná bezchybný český dabing) je skvěle sehrané a jejich postupně se rodící přátelství navzdory hluboce zakořeněné nenávisti je silné a uvěřitelné. A to i vzhledem k faktu, že jeden z nich je kompletně vytvořený pouze týmem programátorů. Ve své době byly speciální efekty ve filmu naprosto úžasné a posouvaly na novou hranici to, co Spielberg naznačil v Jurském parku. A ani dnes se triková stránka Dračího srdce nemá za co stydět.…Nejsem vyložený sountrackář, málokdy mě zaujme instrumentální hudba, ale tady je přímo nádherná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nestojíš nad zákonom. Si predsa kráľ.“ Veľmi slabá rozprávka, ktorá sa mi nikdy nepáčila. Nepríjemný hlavný hrdina v nesympatickom podaní Dennisa Quaida. Toho obvykle považujem naopak za vcelku sympaťáka, ale tu pôsobí divne namachrovane resp. ako keby ho celá táto... vec vôbec nebavila. A to podotýkam, že sa bavíme o hercovi, ktorý sa v minulosti preslávil tým, že mal dieťa s hermafroditným mimozemšťanom. K tomu čudný drak s hlasom Jamesa Bonda, priemerný scenár, biedne akčné scény, slabá atmosféra a jeden z najhorších zlosynov desaťročia (prepáč, David). Je tragikomické, že kým po Čechách sa premával áčkarský Tom Cruise s tomu odpovedajúcim rozpočtom, renomovaným režisérom a špičkovými kolegami-hercami, k nám potichu došiel režisér "toho katastrofáku so Slyom" a v kufríku si doniesol trápnych 57 miliónov. Za všetko hovorí možno aj fakt, že bol do komickej postavy mnícha obsadený... pošuk a sexuálny deviant z Votrelca 3 Pete Postlethwaite. Ako bonus sa v zápornej role predstavuje už spomínaný David Thewlis, ktorého v rovnakom roku takmer pochoval pod čiernu zem megaprepadák Ostrov Dr. Moreaua. Aby tu bola aj nejaká kráska, obsadili herečku z Johnnyho Mnemonica. Producenti sa pravdepodobne chceli zviesť na vtedajšej vlne dinohitov (vyvolanej megaúspecchom 3 roky starého Jurského parku). Po komerčnej stránke sa im to relatívne podarilo a hoci to zďaleka nebol úspech ako u Spielberga, čo-to Dračie srdce predsa len zarobilo (celosvetovo 115 miliónov). Kvôli tomu sme sa dočkali niekoľkých televíznych/video pokračovaní, ktoré boli ešte horšie ako jednotka a to už je vážne čo povedať. Najviac ma boleli akčné scény resp. pokusy o davové pasáže (poznáte tie podfinancované produkcie, kde máte mať davovú scénu a nakoniec na lúku s pár maketami domov vyženiete 14 týpkov, ktorí akože-nahnevane dvíhajú ruky zaťaté v päste, nie?). Potešilo ma pár záberov na Čachtický hrad a zopár predsa len ako-tak magických scén. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (21)

  • Jason Isaacs hrá postavu Lorda Feltona, nepriateľa draka menom Draco (Sean Connery). O niekoľko rokov neskôr v sérii o Harrym Potterovi hral postavu Luciusa Malfoya, ktorý ma syna menom Draco, pričom jeho predstaviteľ sa volá Tom Felton. (H4ku11)
  • Pri scénach, v ktorých sa vyskytoval Bowen (Dennis Quaid) spolu s Dracom (Sean Connery), bola použitá palica s terčom, na ktorom boli dva červené body. Mali indikovať drakove oči, čo malo lepšie pomôcť hercovi pri stvárnení postavy. Inak bol drak celý vytvorený počítačom, no pri niektorých scénach bol prítomný aj fyzicky, hlavne jeho nohy. (Greenpeacak)

Související novinky

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (více)

Reklama

Reklama