Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Film o jednom celoživotním smolařovi byl příjemným překvapením, z obrázků film vypadal tak trochu odpudivě a nevlídně. Ale opak je pravdou — ano, nemůžu říct, že by ty plastelínové figurky byly nějak krásné, ale film je to pozoruhodně vtipný a tragikomický, od začátku mě dokázal naladit svým humorem. Harvie je smolař a smůla se mu lepí na paty a někdy jí jde naproti doslova čelem, vypadá trochu jako retardovaný Homer Simpson a podle internetových zdrojů je i částečně autobiografický. Adam Elliot, autor snímku, o pár let později natočil stejnou technikou celovečerní (a povedený) film Mary a Max. [Oscary 2003] ()

Uhura 

všechny recenze uživatele

Absurdnost za každou cenu. Hlavně aby někdo neustále vtipným či neočekávaným způsobem umíral, hlavně aby se popisovaly ty největší nicotnosti a okrajové vlastnosti člověka, které o postavě sice nic neříkají, ale tváří se to, jako by to mělo představovat podstatu lidstva. Vypravěč je, stejně jako u pozdějšího Mary a Max, postupně čím dál otravnější (ať už je G. Rush sebeúžasnější), a celý svět je čím dál zaškatulkovanější tím, jak jsou všichni vlastně nenormální, což jinými slovy znamená, že jsou naprosto normální, což je zhruba pocit z Harvieho Krumpeta: přílišnou opakovanou snahou o absurdno tu vzniká normálno až nudno. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Mary a Maxe mě tento film ne a ne chytnout, přestože Harvie by měl být můj dokonalý hrdina a úvod jeho příběhu je velmi slibný. Možná se zde příliš věrně ukazuje bezsmyslná obsesivní setrvačnost života. Anebo Elliot pochopil Cimrmanovu frustrační kompozici a geniálně ji aplikoval na filmovou tvorbu: od začátku jsem se těšil, co se z toho vyvine a fór je v tom, že se nic nevyvine. ()

Herráček 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych jít proti davu a dát míň... Ale asi nevidím důvod proč... Obyčejný tragický život podaný s takovým nějakým zvláštním nadhledem... Harvie pro mě vlastně představuje jakékoholi člověka, kterému seberete jeho masku... A v této krátké formě dle mě mnohem stravitelnější než čtyřikrát(?) delší Mary a Max... Na druhou stranu, že v kontextu tohoto snímku vyznívá právě Mary a Max o něco pochopitelněji... ()

punka27 

všechny recenze uživatele

Máloktorý film pozerám viackrát... tento som videla 3x za sebou a ešte sa na neho určite chystám.. možno aj preto, že nezaberie veľa času, ale hlavne preto, že sa jedná o smutný životný príbeh vykreslený optimisticky s nadhľadom. Milé detaily ako Kniha Faktov, samotné fakty, liečebné metódy, a iné životné pravdy .. Carpe diem!!! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama