Reklama

Reklama

Experiment na válečné lodi Philadelphia odstartuje cestu desetiletími, cestu ze čtyřicet let vzdálené minulosti do rozžhavené současnosti Nevadské pouště. Podaří se ovládnout čas a změnit historii...? (LARS, spol. s.r.o.)

Recenze (56)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na tyhle filmy je třeba nahlížet optikou doby v níž vznikly. Ne jen kvůli dnes už archaickým trikům a efektům u nichž slabějším jedincům cukají koutky od zadržovaného smíchu, ale i díky celkovému pojetí a zpracování. Jinak by totiž člověk musel filmu dát tak jednu hvězdu za námět. Někoho tak tedy bude možná šokovat, že já dal za 4. Mně to totiž chytlo. O tom co se ve skutečně za války v roce 1943 stalo na USS Eldridge) se dodnes vedou divoké diskuse. Jedni tvrdí, že loď zmizela na 10 sekund a cestovala časem do Norfolku, kde byla dokonce spatřena. Armáda a vědci tvrdí, že se pokus nestal... Ale věřte vědcům a armádě... :-), to už pak můžete věřit i konspiračním teoriím. Mně osobně je divné, že se nikde nedá dost dobře zjistit poválečný osud Eldridge. Námořnictvo není holubník. Existuje evidence vyřazených válečných lodí. Ví se tedy kdo ještě dosluhoval po válce, kdo byl obětován atomovým testům na pokusy či kdo byl jednoduše odprodán do šrotu, byť se jednalo o lodi ověšené válečnými metály a křtěné krví statečných amerických námořníků v bitvách Pacifiku. Tenhle film vznikl 4 roky po zajímavé Tajemné záři nad Pacifikem, kterou jsem měl tehdá ještě za komančů možnost vidět v kině. Nevím jestli se rozhodl těžit z úspěchu slavného předchůdce, ale opět se vydal na cestu časem... Jak jsem psal v úvodu, zpracování opomíjím. Jinak bych šílel hned v úvodu z neválečných jeepů, armádních poválečných trucků, lodí... Mně zaujal ten přesun v čase Davida. představte si, že je vám kolem dvaceti. Svět je ve válce a vy sloužíte u amerického námořnictva. A najednou se přesunete časem o 41 let časem vpřed. Vašim vrstevníkům je teď něco mezi šedesáti a sedmdesáti.. Z krásné holky se kterou jste chodili tančit, tajně jí sahali na zadek a doufali v něco víc je teď babička. Dozvídáte se, že rodiče už zemřeli... Z rodné farmy je benzínka u hlavní ulice a jen ten velký strom na křižovatce kam jste tehdá do kůry vyryli prvním nožem od táty své jméno stále stojí... Všechno je jinak. Vše je nové. Televize, auta, technologie... Film to nabízí lehce komediální formou, ale když se člověk zamyslí, uvědomí si jak moc se ušlo v technickém pokroku kupředu. A co teprve kdyby se David ocitl v dnešní době! Bohužel na rozdíl od Tajemné záře nad Pacifikem měl film evidentně chudší rozpočet... Už jen ten Davidův skafandr vypadal jak ze sci-fi filmů z padesátých let... Ale jinak jsem byl spokojen a bylo to na hodně silné tři. A jelikož si myslím, že je film podhodnocen, dávám za 4 páčky na generátoru na max. * * * * ()

sator 

všechny recenze uživatele

USS Eldridge, loď které se experiment týká, byla 15. ledna 1951 byla převedena na základě zákona o vzájemné obranné pomoci do Řecka , kde sloužila jako Leon (D54)  Leon byl vyřazen z provozu 5. listopadu 1992 a 11. listopadu 1999 byl prodán jako šrot firmě V&J Scrapmetal Trading Ltd se sídlem v Pireu. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mně se tenhle film docela líbil. Hlavně ze začátku tam bylo docela pěkně vystižený překvapení cestovatelů v čase nad různejma moderníma věcma. Třeba taková hliníková plechovka od coly (Je to nějaký lehký. Z čeho to je?) nebo automatická převodovka (Kde to má spojku? - To je automat. - WTF?). Bohužel, film ke konci začíná bejt tak trochu hloupej, ale celkově docela dobrá zábava. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebýt té apokalypsy v současnosti, mohl to být solidní béčkové sci-fi s cestováním časem, armádou a klasickou šablonou "osamělý hrdina získá nečekanou pomoc od buchty, ale pořád po něm všichni jdou, naštěstí se objevují intervalově, takže se stihne zamilovat, spářit a opepřit konec". Kdyby se nevracel zpátky a zase do pohádky, bylo by to na zamyšlení, takhle ale jen zaškrtli kolonku 100% happy end. Film, který vám připomene pár dalších kousků, ačkoliv většinu z nich předstihl (ty blesky a létající noviny mi hodně připomněly Terminátora natočeného shodou okolností ve stejném roce, Michael Paré je zase takový kříženec Hugh Granta a Dolpha Lundgrena. ()

infected 

všechny recenze uživatele

Hodně chudý příbuzný filmu Tajemná zář nad pacifikem.Nudné,slabé a nevýrazné i po trikové stránce.Napínavé dobrodružství se nekonalo,za to antidojemný klišé happy end ano.Jestli se měl film svézt se skutečnou tragickou událostí která dodnes nebyla uspokojivě vysvětlena,tak je to chabý výsledek.Jedna hvězda za půvabnou Nancy Allen.Ta jediná se v té blbosti neztratila. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Vo filme si je možné všimnúť letecká základňu Wendover v Utahu, kde 509. americká letecká divízia vrátane posádky Enola Gay do mája 1945 nacvičovala atómový útok na Japonsko. V máji sa skupina presunula na ostrov Tinian a následne 6. augusta 1945 o 8:15 zhodila svoj smrtonosný náklad na Hirošimu. (beso74)

Reklama

Reklama