foto

Jonathan Demme

  • nar. 22.2.1944
    Baldwin, Long Island, New York, USA
  • zem. 26.4.2017 (73 let)
    New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký filmový kritik, scénárista, producent a režisér se narodil v New Yorku. Na Univerzitě na Floridě začal při studiu chemie psát filmové recenze do kolejních novin. Během doby, kdy pracoval u Embasy Picture psal nadále filmové ale i rockové recenze a natočil na 16 mm kameru krátký film DOBRÉ RÁNO, STEVE (1968). Na konci šedesátých let produkoval v Británii reklamy. Po návratu do USA získal zkušenosti s psaním scénářů a režií u nezávislého režiséra Rogera Cormana. Výsledkem byly scénáře k filmům Drsní andělé nebo Horká klec.

Jeho prvním samostatným byl snímek Veřejná frekvence, ale mezinárodní uznání získal až v roce 1980, kdy natočil příběh o setkání dělníka s podivínským milionářem Howardem Hughesem MELVIN A HOWARD. SWING SHIFT (1984) měl potenciál stát se zajímavou sondou do továren, kde během druhé světové války pracovaly ženy, ale vinou rozepře s hvězdou filmu Goldie Hawnovou, která se chtěla zaměřit především na milostný příběh jedné zaměstnankyně, je film nevyvážený a chybí mu pro Demmea typická vybroušenost a důvtip.

Tentýž rok přišel i s dokumentem o koncertech rockové skupiny Talking Heads STOP MAKING SENSE. NĚCO DIVOKÉHO (1986) byla road movie s prvky černého humoru. Největšího komerčního úspěchu dosáhl, když na stříbrné plátno převedl novelu Thomase Harrise MLČENÍ JEHŇÁTEK (1992). Geniálně děsivý thriller o agentce FBI, která aby dopadla masového vraha, musí se spojit s jiným vrahem Hanibalem Lecterem, nacházejícím zálibu v konzumaci lidského masa. Kvalitu ocenila i kritika a film získal Oscara v kategoriích nejlepší režie, herec (Hopkins), herečka (Fosterová), adaptovaný scénář a také film.

Po tomto úspěchu se Demme zaměřil na téma homofobie a diskriminace a natočil film ze soudního prostředí, ve kterém exceloval Tom Hanks v roli nemocného AIDS, který ztratí práci, když se to jeho zaměstnavatel dozví. Za PHILADELPHII (1993) získal sošku Hanks. Kromě celovečerních filmů točil Jonathan Demme i klipy pro Vegu nebo Spingsteena.

Žaneta "Llana" Panchártková

Režijní filmografie

Filmy

2015 Nikdy není pozdě
2014 Line of Sight (TV film)
2013 A Master Builder
2008 Rachel se vdává
2004 Manchurianský kandidát
2002 Pravda o Charliem
1998 Milovaná
1997 Subway Stories: Tales from the Underground (TV film)
1993 Philadelphia
1991 Mlčení jehňátek
1988 Famous All Over Town
Manželství s mafií
1987 Plavba do Kambodže
1986 Něco divokého
1984 Odpolední směna
1982 Who Am I This Time? (TV film)
1980 Melvin a Howard
1979 Poslední objetí
1978 Columbo: Smrt ve sklence vína (TV film)
1977 Veřejná frekvence
1976 Slepý hněv
1975 Crazy Mama
1974 Caged Heat
1973 Olítej mě

TV seriály

2017 Shots Fired (TV seriál)
Hour Six: The Fire This Time (E06)
2014 The Killing (TV seriál)
Eden (S04E06)
2013 The Killing (TV seriál)
Reckoning (S03E09)
2011 Mé nové Já (TV seriál)
Muž s posláním (TV seriál)
1987 Trying Times (TV seriál)
1984 Alive From Off Center (TV seriál)
1971 Columbo (TV seriál)

Dokumentární

2016 Justin Timberlake + the Tennessee Kids
2015 The New Yorker Presents (TV seriál)
2012 Enzo Avitabile Music Life
2011 I'm Carolyn Parker
Neil Young Journeys (koncert)
2009 Neil Young Trunk Show
2007 Jimmy Carter Man from Plains
2006 Neil Young: Heart of Gold (koncert)
2003 Agronomist, The
1998 Storefront Hitchcock
1994 Complex Sessions, The (koncert)
1992 Cousin Bobby
1990 Red Hot and Blue (TV film)
1984 Stop Making Sense

TV pořady

1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 New Order - A Collection (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2002 Pravda o Charliem
1976 Slepý hněv
1974 Caged Heat
1971 Angels Hard as They Come

Dokumentární

2007 Jimmy Carter Man from Plains
1984 Stop Making Sense

TV pořady

1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2003 Agronomist, The

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(108)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace