Reklama

Reklama

Ztracenci

  • USA The Outsiders (více)
Trailer

Rivalita mezi dvěma gangy, chudými Greasers a bohatými Socs, se vyostří poté, co jeden člen gangu zabit. (Canal+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělý film pro milovníky teenagerů mužského pohlaví. 1) Tuctový melodramatický příběh zasazený do roku 1965 se odehrává ve stylu amerických dramat let padesátých. Po nevýrazném začátku film ve druhé hodině získal poněkud koule, i tak však jeho hlavní předností je dávka pěkných odžínovaných kluků. K tomu autorka knižní předlohy: The Outsiders was a lot of fun to shoot because of the cast, who were ordinary, goofy, sweet teen-agers off-camera and serous artists in front of it._____ 2) 45letý režisér Francis Ford Coppola už měl za sebou první dva Kmotry i Apokalypsu a vrhl se do dosud neprobádaných končin. V teenagerovských dramatech se mu moc nedařilo, ale alespoň přivedl před kameru squadru dosud neznámých herců, z nichž mnozí se posléze stali hvězdami první velikosti v americkém filmovém pašalíku. Uplatnil zde i svou rodinu: 12letá dcera Sofia si zahrála malou roličku dítěte, otec 73letý Carmine se postaral o hudbu a 18letý syn Roman pomáhal v produkci._____ 3) Hvězda dětského rodea, podle dobového tisku jeden z nejslibnějších mladých herců, 17letý Christopher Thomas Howell (Ponyboy) své ambice příliš nenaplnil. Rovněž 18letý filmový debutant Darren Dalton (Randy Anderson) se později příliš neuplatnil._____ 4) Pak tu ovšem je 19letý Matt Dillon (rváč Dallas), 22letý Ralph Macchio (vrah Johnny), 31letý Patrick Swayze (nejstarší bratr Ponyboye Darrel), 19letý Rob Lowe (Sodapop Curtis), 21letý Emilio Estevez (Two-Bit Matthews), 21letý Tom Cruise (Steve Randle) a 34letý tehdy už velmi známý zpěvák Tom Waits (Buck Merrill)._____ 5) Susan Eloise Hintonová (aby nebylo patrné, že je žena, psala své jméno S. E. Hinton) načrtla svou prvotinu The Outsiders v 15 letech. V 17 knihu dopsala a v roce 1967 (bylo jí 19) se i dočkala vydání. Děj autorčiných děl se odehrává v Tulse v Oklahomě. Díla se stala velmi oblíbenou četbou na středních školách v USA._____ 6) Pozorný divák zahlédne autorku v malém cameu - uklízí Dallasův pokoj._____ 7) A nyní trocha poesie - verše Roberta Frosta, které Ponyboy recituje Johnnymu: Nature´s first green is gold, her hardest hue to hold. Her early leaf´s a flower, but only so an hour. Then leaf subsides to leaf, so Eden sank to grief. So dawn goes down to day, nothing gold can stay._____ 8) Celkové vyznění filmu však není příliš povzbudivé, protože Greasers will still be Greasers and Socs will still be Socs. Angličtinářům připomínám, že socs je zkrácenina od social. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Nudný, trapný, infantilní a nezajímavý příběh, kde ´´excelují´´ mladí Estevez, Cruise, Dillon a Swayze. Ach bože, jenž nejsi na nebesích... ten Coppola je vážně asi nejpřeceňovanější režisér všech dob. Tahle směšná báchorka plná drsných drsňáků je pro mě jen dalším důkazem. Po hodině už jsem to víceméně moc nesledoval, protože je to vážně katastrofa!!! A ono to má 76%!(?????) Ale to bude asi tím, že to hodnotilo tak málo lidí... V tuto chvíli 397. Zapadlý a zaprášený film, který by i zapadlý a zaprášený měl zůstat... ()

Reklama

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Prosím neberte moc vážně zde uveřejněné nastínění příběhu od uživatele Pohrobek. Opravdu se nejedná o road movie. Na mě to byl trochu přiblblý scénář, ale herci partu slizounů zvládli dobře. Pomyslené zatínání pěstí proti systému mi vzdáleně připomnělo film Easyrider, ale jeho kvalitám se Outsideři (na ČT jako "Ztracenci") ani trochu neblíží. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niekoľko rebelov bez príčiny sa stretlo na West side a v réžii F. F. Coppolu z toho bola poriadna story! Možno o tri desiatky rokov späť by to bola v podaní Nicholasa Raya ešte väčšia, ale na mňa film pôsobil, ako by v 50tych rokoch bol aj priamo natočený. Ak sa pozerám na Coppolovu kariéru, tak by som ako potencionálny neznalec jeho tvorby povedal, že filmami ako The Outsiders začínal a postupne sa prepracoval k megafilmom, vďaka ktorým sa stal nesmrteľným. Mne sa ale práve páči jeho schopnosť preskakovať od väčších projektov k tým menším podľa momentálnej nálady. Absolútna povinnosť pre divákov, hľadajúcich vo filmoch cameá slávnych hviezd, v tomto prípade tých budúcich. A absolútna povinnosť pre ich súčasné milovníčky, ktoré môžu v tomto filme vidieť ich vypracované mladé telá odhalené do pol pása. Mužov poteší zase mladučká a krásna Diane Lane. Podobnosť Ralpha Macchia a Sala Minea z Rebela bez príčiny čisto náhodná? ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Adaptace populárního teenage románu, již natočil Coppola na podnět jedné třídy, která mu zaslala prosebný dopis. Vznikl tak výborný film o chlapeckém přátelství, vzorech a hledání vlastní cesty. Ze snímků popisujících těžký život amerických mladistvých zapletených do života pouličních gangů se jedná o jeden z nejpravdivějších. Jeho působivosti kromě Coppolova mistrovství také prospívají výjimečně autentické výkony především hlavní chlapecké trojice. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (13)

  • Aby se Tom Cruise lépe vžil do své role, neustále posiloval, nemyl se a nechal si odstranit korunku ze zubu. (Monco)
  • Francis Ford Coppola chtěl vyprovokovat nenávist mezi dvěma gangy i mimo natáčecí hodiny. Členové zámožnějších Socs dostali během natáčení lepší pokoje a větší příděly na denní výdaje, zatímco členové Greasers museli spát v podřadných špeluňkách a příděly na denní výdaje měli podstatně nižší. (candy_daze)
  • Rob Lowe v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama